Klant in de kijker: Design Academy Eindhoven cover

Klant in de kijker: Design Academy Eindhoven

Eind oktober vond de jaarlijkse Graduation Show plaats van Design Academy Eindhoven. Het event kadert in de Dutch Design Week en presenteert de eindprojecten van alle afgestudeerde bachelor- en masterstudenten van het afgelopen academiejaar. Tijdens de expo wordt ook een gloednieuwe catalogus voorgesteld, die alle werken vereeuwigt in woord en beeld. Dit jaar kreeg Buroform de eer het boek te drukken, in samenwerking met ontwerpcollectief WhyWhyNot Collective, boekadviseur Trudy Dorrepaal en projectleider Stijn van der Vleuten. Bij die laatste gingen we daags na de show op de koffie voor een kleine recap van dit prachtige project.

Designerscollectief WhyWhyNot Collective en Trudy Dorrepaal geven hun goed-voor-druk aan onze drukpers.

“Het was fijn om ook Jesse op de show te zien”, glimlacht Stijn als we hem ontmoeten. “Ik heb vernomen dat er nadien al meteen plannen gemaakt zijn om in de toekomst nauwer samen te werken met onze studenten. Hoe en wat precies is nog even aftasten, maar het is alleszins fantastisch dat er na een eerste samenwerking onmiddellijk een brug geslagen wordt. Dat je ook op langere termijn iets voor elkaar kan betekenen. Voor onze studenten kan zo’n opdracht een belangrijke eerste stap zijn in hun carrière.”

Design Academy Eindhoven is een van de meest gerenommeerde designscholen ter wereld. Elk jaar studeren er talloze ontwerpers af, in de breedste zin van het woord. Ook Stijn voltooide er in 2009 een opleiding design. Inmiddels is hij aan de slag als zelfstandig vormgever en maakt hij deel uit van kunstenaarscollectief We Make Carpets. Sinds enkele jaren werkt hij ook freelance voor de Academy. “Als coördinator ben ik er het aanspreekpunt voor alle recent afgestudeerden. Daarnaast werk ik als projectleider, met de focus op de jaarlijkse Graduation Catalogue. In die laatste rol ben ik ook met Buroform in contact gekomen. In feite was het Trudy Dorrepaal die jullie aanbevolen heeft. Ik stel onder andere het team samen dat het boek uitwerkt. Zij was mee verantwoordelijk voor de productie en had in het verleden al succesvol met jullie samengewerkt.”

Complex naslagwerk

De Graduation Show is een van ’s werelds invloedrijkste tentoonstellingen van werk van nieuwe ontwerpers. De catalogus maakt daar een belangrijk onderdeel van uit en wordt tijdens het evenement officieel voorgesteld. Het resultaat is een minutieus vormgegeven naslagwerk, dat zowel qua esthetiek als druktechnisch tot in het kleinste detail is uitgewerkt.

“Vooral de samenstelling van het boek was een complex gegeven”, benadrukt Stijn. “Het verzamelt ruim 230 projecten van alle afgestudeerden van de bachelor en de vijf masterprogramma’s. Elk eindwerk krijgt een spread met één of meerdere beelden en een korte projectomschrijving. Qua onderwerpen en beelden gaat dat echt alle kanten uit. De initiële vraag was dan ook hoe we synergie konden brengen tussen al die verschillende ingrediënten. Hoe maak je een boek dat die enorme diversiteit bevattelijk maakt? Hoe categoriseer je alle projecten? Hoe creëer je een interessante vorm die toch functioneel is, zodat je als lezer vlot kunt navigeren tussen alle ontwerpen? Voor de vormgevers en drukkers ging het er soms om de grenzen af te tasten van wat mogelijk is. In heel dat proces heeft ook Trudy een aanzienlijke rol gespeeld. Met haar technische baggage weet ze zo’n project echt op de spits te drijven. Maar je kan zo’n boek alleen maar realiseren als je alle aanwezige kennis bundelt en tot het laatste moment kritisch in dialoog gaat met elkaar.”

In essentie is het boek vrij eenvoudig opgebouwd. Het werk van de bachelorstudenten wordt opgevolgd door dat van de vijf masterprogramma’s. Het onderscheid tussen die zes afstudeerrichtingen is meteen aangegeven aan de zijkant van het boek via een groene markering. Daarnaast is er gekozen voor een uitgebreide inhoudsopgave die elk project vat in drie kernbegrippen. Om de navigatie nog te vergemakkelijken zijn specifieke pagina’s uitklapbaar en is er een leeslint voorzien. “Over al die aspecten is soms tot in het oneindige nagedacht. Neem nu dat leeslint, daarbij gaat het niet enkel over de vraag of je het wel of niet integreert, maar ook waar het precies bevestigd wordt, welke bedrukking erop komt, enzovoort. Het boek brengt ook een variëteit aan beelden samen, van licht tot donker, binnen en buiten… Er is ontzettend kritisch gekeken naar het raster waarmee gedrukt is om foto’s en tekst in verschillende groottes zo verfijnd mogelijk weer te geven.”

Inclusief en internationaal karakter

Een van de meest opvallende grafische keuzes is het gebruik van een groene spotkleur die als accent terugkomt doorheen het hele boek – zie ook de gemarkeerde zijkanten zoals hierboven vermeld. Op de cover gaat de tint gepaard met een glanzende diepdruk die de verbinding tussen verschillende delen voorstelt. “Je kan dit zien als verschillende dots of zelfs waterdruppels die met elkaar verbonden zijn en zo de fluïditeit en raakvlakken weerspiegelen van alle projecten in het boek”, licht Stijn toe. “Want ook dat was belangrijk: onze school is het laatste decennium uitgegroeid tot een melting pot van nationaliteiten en culturen. Ook daar wilden we de aandacht op vestigen. In de eerste plaats hebben we ervoor gekozen ex-studenten de kans te geven het boek te ontwerpen.

Dit jaar viel die eer te beurt aan whywhynot Collective, een achtkoppig collectief van ontwerpers uit verschillende landen met stuk voor stuk andere (grafische) skills en kwaliteiten. Daarnaast wilden we met de catalogus laten zien hoe op Design Academy Eindhoven verschillende achtergronden samenkomen en hoe die diversiteit de creatieve industrie beïnvloedt. Er is bijvoorbeeld gekozen om de naam van elke student waar gewenst toe te voegen in de eigen taal. Daarnaast is er ruimte gelaten voor om je eigen discipline te beschrijven in een drietal woorden. De benadering is heel inclusief, tot en met de toevoeging van een eigen beroepstitel en aanspreekvorm. Zo krijgt een op zich feitelijk boek toch een heel persoonlijke touch, wat de editie van dit jaar extra bijzonder maakt.”