Op bezoek: van HeesPatist Boekbinders
Bij Buroform zijn we altijd op zoek naar manieren om onze kennis te verdiepen. Onlangs brachten we een bezoekje aan één van onze partners: boekbinderij Patist. Ons doel? Het geheim achter perfect gebonden boeken ontrafelen om het eindresultaat van onze boeken naar een hoger niveau te tillen. We gingen in gesprek met Mike Silva, Manager bij van HeesPatist Boekbinders. Zijn ervaringen en uitdagingen gaven ons waardevolle inzichten.
Mike, vandaag is er een heel groot aanbod aan papiersoorten. Welke uitdagingen brengt dat met zich mee voor jullie als boekbinderij?
“Looprichting, grammage, aantal pagina’s, impositie,… er zijn tal van factoren die het eindresultaat beïnvloeden. Dat maakt ons werk natuurlijk interessanter. We vinden het vooral belangrijk, en dat is ook zo fijn aan de samenwerking met Buroform, dat er een open communicatie bestaat tussen de boekbinder en de drukkerij. Door goed samen te werken, sturen we een project in de juiste richting voor een schitterend eindresultaat.”
Hoe kunnen boekontwerpers creatief aan de slag met de brede waaier aan mogelijkheden?
“Het is vanzelfsprekend dat boekontwerpers goed moeten communiceren met de drukkerij – of rechtstreeks met de boekbinder om de verschillende mogelijkheden te kennen. Hoe meer je als ontwerper weet over de opbouw van een boek, hoe groter je vrijheid.”
Is een mooi boekontwerp duur?
“Ha! Nee natuurlijk niet (glimlacht). Het is een groot misverstand dat mooie boeken duurder zijn dan minder mooie boeken. De schoonheid van een boek zit hem in de manier hoe er gespeeld wordt met de mogelijkheden. Neem bijvoorbeeld een boek met een open rug: het productieproces daarvan is identiek aan dat van een genaaide hardcover, maar dan zonder het omkleven van grijsbord. Toch geeft het eindresultaat een totaal ander karakter. Ook hier geldt opnieuw: hoe meer je als ontwerper weet over de opbouw van een boek, hoe groter je vrijheid. Zelfs met een beperkt budget zijn er eindeloos veel mogelijkheden om iets speciaals te creëren.”
Kan je uitleggen hoe wij als drukkerij de kwaliteit van het eindproduct kunnen beïnvloeden?
“Wat nog niet iedereen weet is dat papier nooit 100% haaks van bij de leverancier komt. Door de vellen vooraf haaks te snijden, leg je reeds de basis voor een mooi eindresultaat. Hierna speelt ook de impositie een grote rol. Als er beelden zijn die over 2 pagina’s moeten doorlopen, is het een slim idee om in de impositie al na te kijken dat er zo min mogelijk moet worden nagesneden. Zo ontstaan er minder afwijkingen en kunnen we nauwkeuriger inbinden.”
Hoe ziet de toekomst van het boekbinden eruit volgens jou?
“Mooie boeken zullen altijd blijven bestaan, maar ik vind het vooral belangrijk dat de kennis van het boekbinden niet verloren gaat. We moeten het niet onder stoelen of banken steken: er zijn nog heel weinig opleidingen beschikbaar voor de nieuwe generaties boekenmakers, ook al is het nét zo’n prachtig beroep.
Op de vraag of er nog nieuwe bindwijzen zullen ontstaan, antwoordt Mike optimistisch: “Ik denk dat alles intussen al bestaat, maar er is oneindig veel ruimte voor creativiteit met flappen, wikkels, uitsnedes, druk op de katernen of druk op de snede en meer.”
Hartelijk dank voor het warme onthaal, Mike.
Tot snel weer!
Team Buroform