Wil je een kunstboek laten drukken?

Kunstboeken

Je hebt maanden, misschien zelfs jaren, gezwoegd op de inhoud van je boek. En nu is het eindelijk tijd voor de volgende grote stap: je boek laten drukken. Maar hoe begin je daar aan? Een kunstboek is niet zomaar een boek. Bij een kunstboek is de uiteindelijke look ‘n feel even belangrijk als de inhoud. Het eindresultaat moet een verhaal vertellen en daar weten onze experten raad mee. We halen voor jou het onderste uit de boekenkast en overladen je met creatieve ideeën om jouw kunstboek in het verlengde te laten lopen van je werken. Kijk hieronder gerust even rond en ontdek hoe we onze magie op andere kunstboeken lieten werken.

“De expertise die Buroform met je deelt, kan je nergens anders vinden.”

Tina De Souter – Bookdesigner

“Ik heb Buroform gekozen omdat ik iets totaal anders wilde dan de voorgaande boeken.”

Bart Kuykens – Fotograaf

“Op elk kunstboek heb ik een eigen visie, maar ik laat me ook heel graag begeleiden door mensen met vakkennis.”

Samuel Vanhoegaerden – galeriehouder

Inspiratie om er een uniek stuk van te maken

Wikkel

De wikkel is ontstaan om dure (linnen en lederen) hardcovers te beschermen tegen beschadiging, stof en zon. Tegenwoordig heeft hij een veel breder doel en kan hij een echt designelement zijn.

In dit ontwerp van Tina De Souter werd de wikkel gemaakt van een roze ongestreken papier en werd het geperforeerd met een gat in het midden en een foliedruk en blinddruk. Deze wikkel maakt écht deel uit van het boek.

Foliedruk

Folie weerkaatst het licht. Als je er voobij wandelt, glimt het beeld in onze ooghoeken waardoor het lijkt te bewegen. Folie trekt de aandacht van een voorbijganger naar zich toe en het is nog eens mooi ook!

Wil je folie op linnen laten drukken? Let dan goed op, want linnen houdt niet alle folies vast. Onze experten doen niet liever dan je te begeleiden in deze keuze.

Bindwijze

De bindwijze van je boek heeft een grote invloed op het karakter. Wil je dat je kunstboek er artistiek, ambachtelijk, stevig of juist heel fijn uit ziet? Bekijk de verschillende mogelijkheden hier.

Druk op snede

Met elke zijde van een boek valt er iets leuks te doen, dus ook met de snede (de randjes van de pagina’s). Je kan ze goud of zilver kleuren of je kan er een beeld of tekst op drukken.

Goud op snede is ooit ontstaan met twee functies: het boek een luxueuze uitstraling geven en bescherming bieden tegen het licht. Voor de iets minder dure boeken gebruikte men kleur op snee. Leuk weetje: goud op snee biedt ook weerwerk tegen boekenwormen, omdat ze niet gemakkelijk door de goudlaag kunnen bijten.

Het juiste papier kiezen

Inkt gedraagt zich op elke drager verschillend. Je merkt bijvoorbeeld dat inkt gemakkelijk in het papier trekt bij ongestreken papier. Als resultaat merk je dat kleuren zachter worden. Op een gestreken of glanzend papier tonen kleuren intenser.

Blinddruk (embossing en debossing)

Embossing is een techniek waarbij je drukwerk naar boven toe gedrukt wordt. Denk aan braille. Debossing is het omgekeerde, dan wordt er naar beneden toe gedrukt. Bij beide druktechnieken wordt er een contrastempel gebruikt en zie je dus deze stempel ook aan de achterkant van jouw drukwerk. Houd hier zeker rekening mee in het ontwerp van de versozijde van de pagina.

Katernen

Om van je boek een echt pareltje te maken, is het handig om te begrijpen hoe een boek in elkaar zit. Een drukvel bevat telkens 8 of 16 pagina’s. Deze drukvellen worden eerst afzonderlijk gevouwen tot een bundeltje. Dat bundeltje noemen we een ‘katern’. Alle katernen worden vervolgens samen genaaid of gelijmd tot een boekblok.

Verschillende papiersoorten in één boek

Als je met verschillende papiersoorten wil spelen, is het vorige puntje over ‘katernen’ van belang. Verschillende pagina’s worden samen op één drukvel gemonteerd. Dat wil zeggen dat je per katern moet denken bij het kiezen van je papier. Een voorbeeld voor een boek met katernen van 16 pagina’s. Pagina 1 tot en met pagina 16 staan in dit geval op hetzelfde drukvel, dan kan je voor beide pagina’s geen verschillend papier kiezen. Maar voor pagina 17 tot en met 32 dan weer wel.

Kapitaalbandje

Wist je dat een kapitaalbandje is ontstaan om de rug in de holle ruimte tussen boekblok en cover te verstevigen? Omdat het een stevig en breed bandje was, zou de onderkant van de rug zo minder snel verslijten op de boekenplank.

Garen, kapitaalbandjes en leeslintjes zijn een ideale manier om een steunkleur te implementeren in je ontwerp. Ze zijn beschikbaar in tientallen kleuren. Er bestaan zelfs gestreepte kapitaalbandjes om nog wat extra pigment toe te voegen.

Schutbladen

Schutbladen verbinden het binnenwerk (boekblok) met de cover. Je kan schutbladen bedrukt of onbedrukt gebruiken. Wat vaak gedaan wordt, is kiezen voor een gekleurd papier. Een budgetvriendelijke optie is om voor de schutbladen een (goedkoper) wit papier te nemen en hier een gekleurd vlak op laten drukken, maar dan ontstaat de kans op het overzetten van inkt op de tegenoverliggende pagina.

Geschikte grammages voor schutbladen variëren tussen 120g/m2 en 180g/m2.

Een dik boek met weinig pagina’s

Wil je je boek extra body geven, maar heb je niet zo veel pagina’s? Dan kan je verschillende dingen doen: lege pagina’s of titelpagina’s toevoegen, of je kan gaan voor een hardcover boek: het karton van de cover is 2 x 3 mm en maakt je boek dus meteen al 6 mm dikker.

Je kan ook kiezen voor een opdikkend papier. Opdikking is de verhouding tussen de papierdikte en het papiergewicht. Papier met een hogere opdikking heeft relatief meer lucht tussen de vezels wat zorgt voor meer body. Het voelt dus dikker aan.

We denken graag
met je mee!

Wil je graag een kunstboek laten drukken? Contacteer Jesse Marynen, onze specialist in kunstboeken, of maak een afspraak.

Werkwijze

Behalve die nieuwe huisstijl, zorgen we er ook voor dat je merk gezien wordt, herkend wordt, blijft plakken en aanzet tot aankoop. De experts in onze creatieve studio hebben samen 650 jaar ervaring. Je zal het meteen wel merken.

Aanpak 1

1. Het woord is aan jou

Vertel ons wat je in gedachten hebt. Aangezien elke onderneming anders is, is het in de eerste fase belangrijk dat we elkaar goed leren kennen.

Aanpak 2

2. Inspiratie

We overladen je met inspiratie en maken samen met jou de beste beslissingen voor jouw identiteit.

Aanpak 3

3. Offerte

Is er een klik? Dan maken we voor jou een offerte.

Aanpak 4

4. Productie

Woohoow! Tijd voor het echte werk! Had je altijd al eens in een drukkerij willen rondlopen? Kom dan gerust eens langs tijdens de productie van je drukwerk.

Aanpak 5

5. Uitvoering

Het stopt niet bij “drukken”. Afwerking, levering, verdeling, plaatsing… Je kan het zo gek niet bedenken of we doen het. Jij mag ons A L L E S vragen.