Ambachtelijke druktechnieken zoals foliedruk en letterpress

Ambachtelijke druktechnieken

Authenticiteit en ambacht staan nog altijd hoog op de agenda. Wil je bedrijf klasse en expertise uitstralen? Dan hoef je niet verder te kijken dan ambachtelijke druktechnieken zoals foliedruk of letterpress. Organisaties als Zilte, Tomorrowland, QUUP maken er gretig gebruik van. Het drukwerk krijgt een speciale look-and-feel, die een uitzonderlijke zin voor verfijning en kwaliteit etaleert.

E-book met tips & tricks

Interesse in letterpress en hotfoil? Bekijk dan zeker even onze tips & tricks in dit e-book.

Naam(Vereist)

Ambachtelijk drukwerk,
hoe werkt dat?

Wat is foliedruk?

Foliedruk (of hotfoil) is een op-en-top ambachtelijke druktechniek die dateert uit de 19de eeuw. Je kan hem wat vergelijken met letterpress, aangezien het productieproces min of meer werkt volgens hetzelfde principe: een cliché – een messing template van je ontwerp – wordt op hoge temperatuur in het papier geperst. Alleen wordt er in de plaats van inkt (letterpress) een dunne folielaag gebruikt. Het effect is subliem: je drukwerk krijgt een klassevolle uitstraling.

Goudfolie en zilverfolie

De meest geliefde foliekleuren zijn goudfolie en zilverfolie. Is foliedruk dan per definitie glanzend? Nee hoor: de kleuren en afwerkingsmogelijkheden zijn onbeperkt. Je kan gaan voor matte folie, holografische folie, transparante folie, laserfolie, metaalfolie of spiegelfolie. Als je wil, creëren we zelfs een folie op maat of brengen we structuur aan. Of we combineren foliedruk met letterpress, waardoor je drukwerk niet alleen een lust voor het oog is, maar ook heerlijk aanvoelt onder de vingertoppen.

Foliedruk toepassingen

Foliedruk is zéér populair in visitekaarten en gelegenheidsdrukwerk zoals trouw- en geboortekaarten. Maar er kan veel meer: zo krijgt je boekontwerp een heel ander cachet met goud- of zilverfolie op de cover. Of springt een verpakking uit de band dankzij een glimmend logo. Bovendien kan foliedruk op elk gewenst papierformaat: vanaf 100 x 150 mm tot 570 x 820 mm. Kortom: laat je niet beperken door onwetendheid, maar ga op ontdekking, aangezien er zoveel is dat kan.

Heb je vragen over foliedruk? Neem contact op met onze foliedruk expert Inge voor je volgend drukwerk project.

Wat is letterpress?

Letterpress is de officiële Engelse benaming voor boekdruk, een artisanale druktechniek die inmiddels vijf eeuwen oud is en de laatste jaren volledig herleeft. Het is de voorganger van foliedruk, waarbij inkt wordt gebruikt in de plaats van folie om het drukbeeld over te zetten op de drager (meestal papier). Soms spreekt men ook van typodruk of hoogdruk, namen die dan weer meer verwijzen naar het procedé erachter. Met letterpress wordt namelijk een voelbaar reliëf gedrukt in het papier.

Vroeger gebeurde dat met houten of loden letters die eerst met de hand gezet en dan afgedrukt werden. Tegenwoordig gebruiken we een cliché, een soort van drukstempel die we met behulp van inkt krachtig in het papier persen. Er ontstaat een dieperliggende afdruk die je drukwerk een heel tastbaar karakter geeft. Bovendien plaveide letterpress ook de weg voor afgeleide technieken zoals foliedruk, blinddruk en diepdruk.

Vroeger was letterpress eigenlijk mislukt drukwerk

De ontwikkeling van letterpress is eigenlijk het resultaat van een wisselwerking tussen geluk en toeval. Aanvankelijk werd letterpress namelijk niet gezien als een druktechniek op zich. Een goede drukker drukte zonder impressie, zodat de inkt rimpelloos vlak op het papier lag. Was er toch reliëf merkbaar, dan werd het drukwerk als ‘mislukt’ beschouwd.

Het is pas nadat de ambachtelijke zettechniek vervangen werd door computergestuurde technieken zoals offset en digitaal drukwerk, dat letterpress echt waardering kreeg. Met offset en digitale persen kan je immers geen reliëf creëren, met letterpress persen uiteraard wel, wat mee het succes van deze revival verklaart.

Letterpress toepassingen

Letterpress is een feest voor het oog én de vingertoppen. Niet voor niets is het razend populair bij gelegenheidsdrukwerk zoals trouw- en geboortekaarten. Je kan met de techniek nog meer kanten uit, zeker voor exclusief drukwerk.

Denk aan een ontwerp waarbij een tekst of afbeelding dieper in het papier ligt en zo alle aandacht naar zich toezuigt. Of misschien is blinddruk iets voor jou: letterpress zonder inkt, wat voor een subtiele detaillering zorgt. Het leuke is gewoon dat zo goed als alles kan, ongeacht het papierformaat. In ons atelier hebben we verschillende machines voor zowat elk formaat, van 10 x 10 mm tot 570 x 820 mm.

We denken graag
met je mee!

Ligt er dus een speciaal project op de plank, dat net dat tikkeltje extra verdient? Denk dan aan de enorme veelzijdigheid van ambachtelijke druktechnieken foliedruk & letterpress. Neem contact op met onze foliedruk en letterpress experte Inge Cools voor al je vragen of hulp bij je volgend drukwerk project.

Werkwijze

Behalve die nieuwe huisstijl, zorgen we er ook voor dat je merk gezien wordt, herkend wordt, blijft plakken en aanzet tot aankoop. De experts in onze creatieve studio hebben samen 650 jaar ervaring. Je zal het meteen wel merken.

Aanpak 1

1. Het woord is aan jou

Vertel ons wat je in gedachten hebt. Aangezien elke onderneming anders is, is het in de eerste fase belangrijk dat we elkaar goed leren kennen.

Aanpak 2

2. Inspiratie

We overladen je met inspiratie en maken samen met jou de beste beslissingen voor jouw identiteit.

Aanpak 3

3. Offerte

Is er een klik? Dan maken we voor jou een offerte.

Aanpak 4

4. Productie

Woohoow! Tijd voor het echte werk! Had je altijd al eens in een drukkerij willen rondlopen? Kom dan gerust eens langs tijdens de productie van je drukwerk.

Aanpak 5

5. Uitvoering

Het stopt niet bij “drukken”. Afwerking, levering, verdeling, plaatsing… Je kan het zo gek niet bedenken of we doen het. Jij mag ons A L L E S vragen.