Heb jij een fantastisch idee? We denken graag met je mee!
Contacteer onze specialisten of maak een afspraak.
De bindwijze van je boek heeft een grote invloed op het karakter. Wil je dat je kunstboek er artistiek, ambachtelijk, stevig of juist heel fijn uit ziet? Bekijk verschillende mogelijkheden hieronder.
Een singersteek gebruiken we vooral bij dunne boeken met een zachte kaft. Je hebt de keuze uit twee soorten: in de rug van het drukwerk en de vlaksingersteek. Bij een singersteek in de rug steken we de katernen in elkaar en naaien we in de rug. Bij vlaksingeren leggen we de bladen op elkaar en naaien we de volledige stapel papier.
Voor welke techniek je ook gaat, het leuke is dat je telkens kunt kiezen uit verschillende kleuren garen om nog wat extra schwung te geven aan je creatie
Een methode die we vooral toepassen bij boeken van maximum 80 pagina’s. Hierbij kan je kiezen voor standaard nietjes of zogenaamde oognieten, waarbij het document in een eenvoudige ringband wordt geplaatst. Het kleinste formaat dat je kan nieten is A6 (105 x 148mm).
Garenloos brocheren is de ideale techniek voor brochures en magazines. Zoals de naam het zegt wordt er geen garen gebruikt, maar wel lijm.
Ga je voor een garenloos gebrocheerde brochure of catalogus en is een lange levensduur van groot belang? Dan kan je kiezen voor PUR-lijm. Met deze ultrasterke lijm gaat je boek een heel leven lang mee.
Deze bindwijze is het absolute neusje van de zalm en niet voor niets erg populair bij hoogwaardig drukwerk zoals salontafelboeken. Veel heeft te maken met het duurzame karakter van de binding die de levensduur van je boek opmerkelijk verhoogt. Je moet er wel rekening mee houden dat deze bindwijze een tijdrovende klus is en daarom vrij duur uitvalt.
Dit is een speciale uitvoering, omdat ze een genaaid gebrocheerde binding combineert met een gelijmde rug.
De rug van de genaaide boekblokken wordt bloot gelaten en afgewerkt met licht gepigmenteerde, transparante of gekleurde (hotmelt) lijm.
Het grote voordeel van deze bindwijze is dat het boek mooi vlak openvalt. Ideaal als je werkt met doorlopende beelden of bij boeken waar veel in geschreven moet worden.
Het bindgaren blijft zichtbaar, wat voor heel verrassende effecten kan zorgen. Een goed voorbeeld is tekst die tevoorschijn wordt getoverd in bepaalde delen van de rug van de katernen. In dat geval verlijmen we de rug met transparante of licht gepigmenteerde lijm, of wordt het boekblok zelfs volledig gekleurd.
Bij deze bindvorm verlijmen we een aantal vellen papier op bordkarton. Je ziet bloklijmen het vaakst bij memo- en notitieblokken, maar ook andere toepassingen zoals scheurkalenders zijn hier perfect geschikt voor.
Het voordeel van boekschroeven is dat ze geen permanente verbinding vormen. Je kunt de binding dus eenvoudig laten vernieuwen. Bovendien kan de binding ze altijd uitbreiden met diverse toebehoren zoals verlengstukken, boekschroeflussen, afstandsbussen, afdekkappen en klinknagels. Heel populair bij menukaarten!
Deze bindwijze vertrekt van een garenloos of genaaid boekblok. Die boekblokken worden omhuld met linnen en vervolgens vastgekleefd op de derde pagina van de omslag. Bij een garengenaaide versie kan het linnen weggelaten worden zoals in de foto hiernaast.
Een Japanse binding is een eeuwenoude traditionele techniek, gevormd aan de hand van vier of vijf gaatjes, afhankelijk van de grootte van je boek. Er komen geen lijmen of vouwen aan te pas, waardoor je een prachtig, handgemaakt boek creëert.
Otabind is een afwerktechniek die ervoor zorgt dat je boek extra lang mee gaat en tijdens het lezen mooi open blijft liggen. Bij deze techniek wordt de cover van het boek niet op de rug van het boekblok gekleefd, maar op de eerste en laatste pagina van het boekblok. Je kan het herkennen aan de rug die mooi hol gaat staan wanneer je het boek opent. Het grote voordeel van Otabind is de soepele koudlijm die men gebruikt. De combinatie van de losse rug en die koudlijm zorgen ervoor dat het boekblok mooi vlak openligt.
Een Wire-o binding is een handige en stevige bindwijze, ideaal voor boeken met veel pagina’s zoals catalogussen en lesmateriaal. Daarnaast gebruiken we het ook regelmatig bij kalenders. Belangrijk om te weten is wel dat je drukwerk maar een maximale dikte van 28 mm mag hebben. Houd je trouwens van een kleurtje? Met tinten als zwart, wit, koper, goud en metallic, kan je een leuk effect geven aan je boek.
Bij deze bindwijze worden pagina’s in de rug gelijmd, maar vervolgens niet nagesneden op de kop. Dit heeft als resultaat dat katernen gesloten blijven. Belangrijke tekst kan je op de gesloten delen dus niet kwijt, maar je kan ze wel bedrukken om je boek een artistieke uitstraling te geven.
Wil je graag een hardcover boek laten drukken? Contacteer Jesse Marynen, onze specialist in hardcover boeken, of maak een afspraak.
Behalve die nieuwe huisstijl, zorgen we er ook voor dat je merk gezien wordt, herkend wordt, blijft plakken en aanzet tot aankoop. De experts in onze creatieve studio hebben samen 650 jaar ervaring. Je zal het meteen wel merken.