Ga je een boek ontwerpen? Zo bereken je de rugdikte cover

Ga je een boek ontwerpen? Zo bereken je de rugdikte

Ben je van plan een boek, brochure of magazine te maken met een gelijmde of genaaide rug? Dan is het belangrijk op voorhand de exacte rugdikte te kennen. Zo weet je precies hoeveel ruimte je hebt voor de titel en eventuele andere grafische elementen, en kan je je ontwerp mooi laten doorlopen over de hele omslag.

Omslagcalculator
Klik op de afbeelding om de rugdikte van je boek te berekenen.

De rugdikte berekenen met onze calculator

Hoe bereken je de rugdikte nu precies? Alles hangt af van het aantal pagina’s, de gebruikte papiersoorten voor de cover en het binnenwerk en het gewicht ervan. Gelukkig hoef je verder helemaal geen rekenwonder te zijn. Bij Buroform hebben we een handige online tool ontwikkeld die de berekening in een wip voor jou maakt. Je geeft gewoon de gevraagde parameters in en onze calculator doet de rest.

> Naar de rugdiktecalculator

Je papierkeuze beïnvloedt de rugdikte

Papier is er in allerlei soorten, maten en gewichten. Welk type je precies kiest, heeft een grote invloed op de rugdikte van je boek. Beschikt je creatie over niet zoveel pagina’s, maar wil je toch een brede rug? Dan kan je gaan spelen met de papierdikte. Een dikkere papiersoort maakt de rug automatisch breder. Een smallere doet uiteraard het omgekeerde. Of je gaat nog een stap verder en kiest voor opdikkend papier: het beschikt over meer lucht tussen de vezels, waardoor het voller is dan een niet-opdikkende variant van hetzelfde gewicht.

Hardcover boeken

Hardcover boeken zijn een geval apart. Ook daarvoor kan je perfect onze calculator gebruiken. Toch is het aangeraden eerst het binnenwerk te ontwerpen en te wachten met de omslag. Staat je design min of meer op punt? Vraag dan eerst een werktekening bij ons aan voor de cover. Zo kunnen wij de rugdikte perfect afstemmen op je ontwerp, wat een nog mooier eindresultaat geeft.

Tekst of beeld op de rug

Gebruik je tekst of andere grafische elementen die mooi in het midden van de rug moeten komen? Dan moet je extra opletten. Boekbinden is en blijft een ambacht, wat betekent dat er altijd kleine afwijkingen mogelijk zijn. Gelukkig kan je die afwijkingen beperken door je bestand op een specifieke manier op te maken, bij voorkeur in Indesign. Een voorbeeldje van een gelijmde brochure met softcover en gelijmde rug:

  1. Maak een apart Indesign-document aan voor je cover.
  2. Vink ‘pagina’s naast elkaar’ aan in de documentinstellingen en stel de marges in het document in op 0mm, met een bleed/afloop van 3 mm.
  3. Voeg 3 pagina’s toe.
  4. Klik op het hamburgermenu in het deelvenster ‘pagina’s’ en vink ‘volgorde van documentpagina’s wijzigen toestaan’ uit.
  5. Sleep de 3 pagina’s tegen elkaar in het deelvenster, zodat ze samen 1 spread vormen.
  6. Pas de breedte van de middelste pagina aan in functie van de berekende rugdikte (in onderstaand voorbeeld = 7 mm).
  7. Exporteer je document naar een pdf in spread met snijtekens, zodat ook de rugdikte een snijteken krijgt. Zo heeft de boekbinder alle info om de rug netjes in het midden te positioneren.
  8. Exporteer je binnenwerk als een pdf met losse pagina’s.
Rugdikte berekenen - cover opmaken in indesign

Lastminute wijzigingen? Calculeer opnieuw!

Voeg je extra pagina’s toe aan je boek? Of verander je bijvoorbeeld nog van papiersoort of -grammage? Geen enkel probleem natuurlijk, maar houd er wel rekening mee dat dit een invloed heeft op de rugdikte en het ontwerp van de omslag. Nadat alle wijzigingen zijn doorgevoerd, moet je de rugdikte dus opnieuw berekenen. Gewoon surfen naar onze calculator en je bent weer vertrokken!

Ben je klaar om de rugdikte van jouw boek te berekenen? Je kan onze rugdiktecalculator vinden via de eenvoudige link: buroform.be/rugdikte