Recap: dit was Café Cliché ‘de boekeditie’ cover

Recap: dit was Café Cliché ‘de boekeditie’

6 oktober was het eindelijk zover: de derde editie van Café Cliché. Na succesvolle events over de kracht van kleuren en ambachtelijke druktechnieken als letterpress en foliedruk, draaide het ditmaal integraal rond boeken. En of het een succes was. Het bezoekersaantal lag vijf keer zo hoog als de vorige twee keren. Wie zegt er dat we niet meer lezen? Let’s talk about books, baby!

De hamvraag: lezen mensen nog boeken?

Was je erbij? Dan is het je ongetwijfeld ook zelf opgevallen hoe groot de opkomst was. Maar liefst 248 marketeers, grafisch ontwerpers, fotografen, uitgeverijen en kunstenaars wilden alles weten over de laatste trends en innovaties rond het drukken van een boek. Een verrassing? Misschien wel, aangezien het algemeen aangenomen wordt dat de meeste mensen nauwelijks meer lezen. Met die kanttekening openden we dan ook de avond en verwezen ze meteen naar de prullenmand.

Marketing strateeg Koen Denolf op het podium van Café Cliché.

Marketing-strategist Koen Denolf opende de debatten en bracht zijn passie voor print heerlijk over op het publiek. Als groot liefhebber van gedrukte media en zelfverklaarde ‘contentprofeet’ schreef hij zopas een boek over content marketing. Welke soorten boeken bestaan er? Welke trends zien we verschijnen? Hoe ziet de toekomst van het boek eruit? Denolf liet geen vraag onbeantwoord en zorgde voor de perfecte introductie tot het thema.

Buitenkansje voor fotografen

Café Cliché stond niet zomaar in het teken van boeken. Het event bood ook een buitenkans aan 5 beloftevolle fotografen. Gesteund door onze drukkerij en enkele vrijgevige sponsors konden zij een kunstboek laten maken, dat we tijdens de avond uitgebreid belichtten. Uit meer dan 200 inzendingen selecteerden we enkele maanden geleden vijf lucky winners met een origineel project: Timo Vergauwen, Carolle Servayge, Noortje Palmers, Jasper Declercq en Stijn Van der Linden.

Lancering

Op 6 oktober presenteerden zij trots hun creatie tijdens een panelgesprek op Café Cliché. Moderator Chloé Van Elsen van Aris&Totell ging in dialoog met de fotografen en met Tina De Souter, die het ontwerp van de boeken op zich nam. Er werd heerlijk verbaal gepingpongd tussen de creatievelingen, waarna het verhaal achter elk boek open en bloot op tafel kwam te liggen. De liefde voor het boek was zelden zo tastbaar.

Hoe maak je een boek extra speciaal?

Teamwork makes the dream work. Alleen sta je nergens. Na Koen Denolf namen papierfabrikant Fedrigoni en verpakkingsspecialist Moeskops Grafisch het woord. Hun insteek: hoe je met speciaal papier en een originele verpakking extra beleving kan toevoegen aan je boek. Als voorbeeld gebruikten ze een foedraal met vier kunstboeken, die wij creëerden in samenwerking met hen en boekontwerpster Tina De Souter. Een prachtige realisatie die elke Café Cliché-ganger op het einde van de avond bovendien mee naar huis kreeg.

Wil je de volledige aftermovie straks in jouw mailbox en op de hoogte blijven van toekomstige evenementen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrieven van Café Cliché. Wil jij deze boeken of de volledige foedraal op jouw boekenplank? Bestel ze in onze boekenkast!