Bindwijzen, de ruggengraat van elk boek cover

Bindwijzen, de ruggengraat van elk boek

Wil je een boek laten drukken? Dan moet je heel wat beslissingen nemen. Over het papier, de cover, het type omslag, speciale druktechnieken, enzovoort. Maar ook: over de bindwijze, misschien wel de moeilijkste keuze van allemaal. Eentje die je liever niet alleen maakt? Geen probleem, daarvoor zijn wij er! 👇

Singersteek

Een singersteek gebruiken we vooral bij dunne boeken met een zachte kaft. De bindwijze is populair bij kunstenaars die een kunstboek willen maken, of voor hoogstaande presentatie brochures in de vastgoedsector bijvoorbeeld. Je hebt de keuze uit twee soorten: in de rug van het drukwerk en de vlaksingersteek. Bij een singersteek in de rug steken we de katernen in elkaar en naaien we in de rug. Bij vlaksingeren leggen we de bladen op elkaar en naaien we de volledige stapel papier.

Voor welke techniek je ook gaat, het leuke is dat je telkens kunt kiezen uit verschillende kleuren garen om nog wat extra schwung te geven aan je creatie.

Vouwen en nieten

Een methode die we vooral toepassen bij boeken van maximum 80 pagina’s. Hierbij kan je kiezen voor standaardnietjes of zogenaamde oognieten, waarbij het document in een eenvoudige ringband wordt geplaatst. Het kleinste formaat dat je kunt nieten is A6 (105 x 148 mm).

Garenloos brocheren

Garenloos brocheren is de ideale techniek voor brochures en magazines. Zoals de naam het zegt, worden er geen garen gebruikt, maar wel lijm.

Garenloos PUR

Ga je voor een garenloos gebrocheerde brochure of catalogus en is een lange levensduur van groot belang? Dan kan je kiezen voor PUR-lijm. Met deze ultrasterke lijm gaat je boek een heel leven lang mee.

Garengenaaide binding

Deze bindwijze is het absolute neusje van de zalm en niet voor niets erg populair bij hoogwaardig drukwerk zoals kunstboeken of salontafelboeken. Veel heeft te maken met het duurzame karakter van de binding die de levensduur van je boek opmerkelijk verhoogt. Je moet er wel rekening mee houden dat deze bindwijze een tijdrovende klus is en daarom vrij duur uitvalt.

Open rug binding

Dit is een erg speciale uitvoering, omdat ze een genaaid gebrocheerde binding combineert met een gelijmde rug.

De rug van de genaaide boekblokken wordt namelijk bloot gelaten en afgewerkt met licht gepigmenteerde, transparante of gekleurde hotmelt lijm. Het bindgaren blijft dus subtiel zichtbaar, wat voor heel verrassende effecten kan zorgen. Een goed voorbeeld is tekst die te voorschijn wordt getoverd in bepaalde delen van de rug van de katernen. In dat geval verlijmen we de rug met transparante of licht gepigmenteerde lijm, of wordt het boekblok zelfs volledig gekleurd.

Open rug binding

Bloklijmen

Bij deze bindvorm verlijmen we een aantal vellen papier op bordkarton. Je ziet bloklijmen het vaakst bij memo- en notitieblokken, maar ook andere toepassingen zoals scheurkalenders zijn hier perfect geschikt voor.

Bloklijmen

Binding met boekschroeven

Het voordeel van boekschroeven is dat ze geen permanente verbinding vormen. Je kunt de binding dus eenvoudig laten vernieuwen. Bovendien kan de binding ze altijd uitbreiden met diverse toebehoren zoals verlengstukken, boekschroeflussen, afstandsbussen, afdekkappen en klinknagels. Heel populair bij menukaarten!

Zwitserse binding

Deze bindwijze vertrekt van een garenloos of genaaid boekblok. Die boekblokken worden omhuld met linnen en vervolgens vastgekleefd op de derde pagina van de omslag. Bij een garengenaaide versie kan het linnen weggelaten worden zoals in de foto hieronder.

Japanse binding

Een Japanse binding is een eeuwenoude traditionele techniek, gevormd aan de hand van vier of vijf gaatjes, afhankelijk van de grootte van je boek. Er komen geen lijmen of vouwen aan te pas, waardoor je een prachtig, handgemaakt boek creëert.

Otabind

Otabind is een afwerktechniek die ervoor zorgt dat je boek extra lang mee gaat en tijdens het lezen mooi open blijft liggen. Bij deze techniek wordt de cover van het boek niet op de rug van het boekblok gekleefd, maar op de eerste en laatste pagina van het boekblok. Je kan het herkennen aan de rug die mooi hol gaat staan wanneer je het boek opent. Het grote voordeel van Otabind is de soepele koudlijm die men gebruikt. De combinatie van de losse rug en die koudlijm zorgen ervoor dat het boekblok mooi vlak openligt.

Wire-o binding

Een Wire-o binding is een handige en stevige bindwijze, ideaal voor boeken met veel pagina’s zoals catalogussen en lesmateriaal. Daarnaast gebruiken we het ook regelmatig bij kalenders. Belangrijk om te weten is wel dat je drukwerk maar een maximale dikte van 28 mm mag hebben. Houd je trouwens van een kleurtje? Met tinten als zwart, wit, koper, goud en metallic, kan je een leuk effect geven aan je boek.

Japans gebrocheerd

Bij deze bindwijze worden pagina’s in de rug gelijmd, maar vervolgens niet nagesneden op de kop. Dit heeft als resultaat dat katernen gesloten blijven. Belangrijke tekst kan je op de gesloten delen dus niet kwijt, maar je kan ze wel bedrukken om je boek een artistieke uitstraling te geven.

Wens je graag extra persoonlijk advies van onze experts? Reserveer dan een kopje koffie bij Kelly of Sarah of spring gewoon even binnen!