Waarom printmedia ook in jouw marketingmix hoort

Waarom printmedia ook in jouw marketingmix hoort

Dat de digitale wereld de laatste jaren enorm geëvolueerd is, hoeven we jou niet te vertellen. We zijn altijd en overal verbonden en spenderen ontelbaar veel uren online. Het internet is de place to be, zeker ook voor adverteerders. Toch wordt wel eens vergeten hoe doeltreffend printmedia kan zijn. Want laat er geen twijfel over bestaan: papieren communicatie vormt de perfecte aanvulling op al dat digitale geweld dat je loslaat op je doelgroep.

Snel naar het topic dat jou interesseert:

Printmedia versterkt je merk

De manier waarop je merk communiceert, bepaalt grotendeels hoe mensen het zullen ervaren. Op dat vlak heeft printmedia een stevig streepje voor. In tegenstelling tot digitale media speelt printmedia namelijk in op meerdere zintuigen: je kunt drukwerk niet alleen visueel bewonderen, maar het ook voelen en zelfs ruiken en horen. Alleen al daarom is het een geweldig middel om je merk dichter bij je doelpubliek te brengen. Tastbaar drukwerk maakt veel meer los, waardoor je boodschap ook veel langer blijft hangen.

Kwaliteitsdrukwerk verhoogt de waarde van je producten

Verkoop je producten van een grotere waarde zoals bijvoorbeeld wagens, keukens of designmeubelen? Dan kan kwalitatief drukwerk dat waardevol karakter extra kracht bijzetten. De aankoopbeslissing van dergelijke producten vraagt vaak meer tijd van mensen. Een knap gemaakte brochure of catalogus onderstreept niet alleen de waarde van je auto of interieurobject, ze trekt mensen ook effectief over de streep.

Speciale papierkeuzes en afwerkingen vallen op

Met sterk drukwerk onderscheid je jezelf van de concurrentie. De juiste combinatie van papier, bindwijze, vorm, afwerking en ook niet te vergeten: je concept, zorgt voor een uniek en opvallend stukje communicatie dat gegarandeerd opgemerkt wordt.

Drukwerk blijft hangen

In tegenstelling tot digitale media, is papier minder opdringerig. Meer zelfs: papieren communicatie nodigt uit om vastgenomen en bekeken te worden. Dat is meteen de grote kracht van drukwerk: het gaat vaak moeiteloos van hand tot hand. Mensen halen je brochure uit de brievenbus, ze bladeren er eens door, leggen ze weer op tafel en iemand anders pikt ze even later weer op… Voor je het weet is ze meermaals bekeken, gescreend of gelezen.

Printmedia wordt geconcentreerder gelezen

Een van de grote sterktes van digitale marketing is dat je vliegensvlug en erg gericht je doelpubliek bereikt. Alleen is dat in één klap ook een van de zwaktes. Mensen vinden de zondvloed aan online reclame tegenwoordig gewoon oervervelend. Veel berichten worden daarom bewust genegeerd. Bovendien wordt info via het internet doorgaans in hapklare tekstblokken geserveerd. Die maken het je lekker gemakkelijk, dat zeker. Maar merk je ook dat je daardoor veel sneller afgeleid bent?

Het is al meermaals bewezen dat wie gedrukte teksten leest langer geconcentreerd blijft. Daardoor geraken mensen veel meer betrokken bij het onderwerp. Printmedia verhoogt met andere woorden de aandacht voor je boodschap. Alleen daarom moet je papier integreren in jouw marketingmix.

Printmedia vs digital media

Mediakanalen kunnen erg verschillen qua gebruik en beleving, wat een effect heeft op hoe advertenties ervaren worden. Sociale media bijvoorbeeld hebben een hoog entertainmentgehalte. Facebook en Instagram zijn ideale middelen om op een efficiënte en relatief betaalbare manier meer merkbekendheid te kweken. Alleen zien veel gebruikers die kanalen vooral als vrijblijvend. Er is weinig betrokkenheid, waardoor advertenties al snel opdringerig overkomen.

Dan kan je printmedia veel gerichter inzetten. Mensen die in een krant of magazine duiken, doen dat met een heel bewust doel: ze willen geïnformeerd worden, zich ontspannen, inspiratie opdoen, noem maar op.

Uit het Mediabelevingsonderzoek van juli 2020 blijkt zelfs dat printmedia beter scoort bij adverteerders in vergelijking met andere mediakanalen zoals sociale media, televisie en radio.

Merkbeleving: mensen staan positiever tegenover gedrukte dan online communicatie

Niet elk platform is geschikt voor advertenties. Vooral reclame op sociale media, apps en streamingservices vinden mensen doorgaans vervelend en zelfs storend, omdat het de aandacht afleidt van wat er echt toe doet. Een onderzoek van Sapio Research wijst uit dat 69% van de mensen online advertenties gewoon negeert als ze niet aansluiten bij de context van het platform. Bovendien maken veel gebruikers zich zorgen over hun privacy als online advertenties tevoorschijn komen.

Bij gedrukte media heb je dat fenomeen niet. Mensen zijn veel ontvankelijker voor reclameboodschappen op papier, juist omdat de info vaak beter aansluit bij de context van het medium zelf. Als lezer ben je meer op je gemak en bepaal je eenvoudig zelf of je advertenties bekijkt of omzeilt. Dat geldt trouwens ook voor outdoor-reclame, waar mensen graag aandacht aan blijken te schenken volgens hetzelfde onderzoek.