Klant in de kijker: succesondernemer John Jansen cover

Klant in de kijker: succesondernemer John Jansen

De Nederlander John Jansen moet een van de succesvolste ondernemers van de lage landen zijn van de afgelopen twee decennia. Goed zevenentwintig jaar geleden richtte hij DynaFix op, een reparatiebedrijf met een vernieuwende visie op het screenen, repareren en reviseren van telefoons. Het zou de toon zetten voor tientallen soortgelijke projecten die de Zuid-Limburger vervolgens onderbracht onder de noemer ‘DynaGroup’. In geen tijd groeide de organisatie uit tot marktleider in de Benelux op het vlak van slimme geïntegreerde diensten en oplossingen voor de totale supply chain. In 2019 verkocht Jansen zijn laatste bedrijf: het was tijd voor een welverdiende sabbatical. En voor een boek. Dat wij mochten drukken. In tête-bêche nog wel.

“Onderbreek me gerust als ik te veel uitweid. Mijn brein werkt soms sneller dan ik zelf wil, en dan durven ook mijn woorden alle kanten uit te schieten.” John Jansen moet er zelf om lachen. Zo gedreven hij is als ondernemer, zo enthousiast en open staat hij in het leven. “Maar goed, dat chaotische is eigenlijk ook mijn grote gave”, gaat hij verder. “Mijn hoofd slaagt erin verbanden te leggen die anderen niet zien. Daardoor kom ik tot onverwachte ideeën en oplossingen. Weet je, mijn jeugd is best pittig geweest. Als kind heb ik geleerd me af te sluiten van die moeilijke omgeving en een eigen wereld te creëren. Vanaf jonge leeftijd heb ik zelf mijn weg moeten vinden. Om mijn problemen het hoofd te bieden, bedacht ik allerlei gekke oplossingen. Die aanpak en manier van denken heb ik later ook toegepast op verschillende industrieën.”

“Mijn brein is een ontstuimig iets, maar het helpt me om oplossingen te zien waar anderen vaak blind voor zijn”

Slimme procesverbeteraar

Hoe ‘gek’ zijn ideeën ook mogen zijn, als ondernemer is John Jansen uiterst bedachtzaam. Noem de Nederlander gerust een ‘serial entrepreneur’: de afgelopen zevenentwintig jaar stampte hij met succes meer dan twintig bedrijven uit de grond in uiteenlopende sectoren. Alles samen stelde hij in die tijd een goede 10.000 mensen tewerk en hengelde hij tal van awards binnen. Naast reparaties van onder andere smartphones, laptops en koffiemachines levert DynaGroup ook logistieke diensten, biedt het IT-, verzekering- en zorgoplossingen aan en installeert het producten zoals televisies, wasmachines en printers bij mensen thuis en op kantoor.

“En zeggen dat het allemaal begonnen is met een ontstuimig idee in mijn garage ergens begin jaren negentig”, blikt Jansen terug. “Ik repareerde destijds medische apparatuur. Op een bepaald moment dacht ik: als ik dít kan, kan ik ook telefoons repareren. Zo’n veertig procent van de verkochte producten raakte in die periode defect. Bovendien duurde de reparatie ontzettend lang. Dus bedacht ik een oplossing om telefoons sneller – binnen de 48 uur – te maken en de hele logistiek errond te optimaliseren. Later deed ik hetzelfde met koffiezetapparaten. Daarna met laptops, drones, enzovoort. De insteek was telkens dezelfde: ik zag een probleem in de markt en zocht er een oplossing voor. Vervolgens bracht ik de juiste mensen bijeen om dat idee te realiseren, wat zich vertaalde in de verbetering van tal van processen en de ontwikkeling van nieuwe supply chain concepten.”

Tête-bêche boek

Net voor corona verkocht John Jansen zijn laatste bedrijf. Na tientallen jaren van snoeihard werken, tot soms 80 uur per week, had hij nood aan rust. “Mijn werk was een soort drug geworden om met de moeilijkheden uit het verleden om te gaan”, bekent hij. “Door onbeteugeld veel te werken, onderdrukte ik die pijn. Zo heb ik het toch altijd aangevoeld. Na de verkoop van mijn bedrijven, had ik nood aan een bezinningsperiode. Ik wilde herbronnen. Na verloop van tijd ben ik dingen beginnen neerschrijven. Wat me de afgelopen jaren was overkomen. Wat goed was en wat niet. Tijdens covid kwam dat in een stroomversnelling. Ik sprak met veel jonge mensen die worstelden met zichzelf, hun job, hun onderneming. Het bracht me op het idee om mijn ervaringen te bundelen in een boek. Want door al die losse verhalen samen te brengen, kon ik anderen misschien helpen?”

Jansen nam een ghostwriter onder de arm en bracht zijn levensverhaal samen met een dertigtal praktische voorbeelden voor ondernemers. Die tweeledigheid vertaalden wij als drukkerij vervolgens naar een boek in tête-bêche of keerdruk: de biotekst begint aan de ‘voorkant’, de tips en tricks beginnen aan de ‘achterkant’, zodat de laatste pagina’s van beide stukken tegenover elkaar komen te staan in het midden van het boek.

“Aan de ene kant vertel ik mijn verhaal, met eigen anekdotes, maar ook met de inbreng van partners, medewerkers en klanten. Als je het boek vervolgens omdraait, ontdek je dertig levenslessen. De grootste boodschap daarbij is dat ondernemen in feite niet moeilijk hoeft te zijn. Je moet geloven in wat je doet en vervolgens ruimte en vorm geven aan je fantasie. Dat is niet altijd evident, maar op een bepaald moment kom je er. Blijf niet hangen in dingen die niet lukken. Probeer het nog eens en desnoods nog eens.”

“Blijf niet hangen in dingen die niet lukken. Probeer het nog eens en desnoods nog eens.”

Sterke bedrijfscultuur

Van het boek zijn er 1000 exemplaren gedrukt, maar Jansen denkt er nu al aan die oplage te vermenigvuldigen. “Ik ben echt onder de indruk van het geleverde werk”, vertelt hij. “Niet enkel van de kwaliteit van het drukwerk, ook van alles errond. Ik heb een aantal drukkerijen bezocht. Bij Buroform had ik het beste gevoel: ik zag daar mensen die met goesting op de werkvloer staan om samen een topproduct af te leveren. Het is een jong en leuk team dat proactief werkt en alle afspraken nakomt. In die manier van werken vind ik veel van mezelf terug. De cultuur in mijn bedrijven is altijd een ankerpunt geweest. Je werknemers moeten de waarden van je onderneming uitdragen, maar je moet ook een kader scheppen dat zoiets mogelijk maakt. Mensen moeten zich goed voelen in een organisatie. Bij Buroform voel ik die positiviteit en gedrevenheid. Er staat iets, een verhaal waarin elke medewerker gelooft en zich wil achter scharen.”