De sleutel tot succes in 2023: zo bedenk je een ijzersterke printcampagne cover

De sleutel tot succes in 2023: zo bedenk je een ijzersterke printcampagne

De start van een nieuw jaar wil ook zeggen: cijfers interpreteren over het afgelopen jaar, nieuwe kansen en doelen opstellen en goede voornemens nemen. Als jij je hier net in herkend hebt, ga dan niet weg. We bundelen hieronder al onze tips om een ijzersterke printcampagne op te zetten én staven deze tips aan de hand van voorbeelden uit ons eigen portfolio. Let’s go!

Stel je voor dat je op restaurant gaat en dat je de menukaart moet scannen met een gsm die traag en versleten is? Of dat je op een beurs gaat staan met digitale visitekaartjes maar de persoon waarmee je wil netwerken overhandigt jou een fysiek visitekaartje… 1-0 voor je tegenstander! Dit is het levende bewijs dat een printcampagne je kan helpen om meer ‘grip’ te krijgen op je doelgroep.

Wat is het doel van je campagne?

Vooraleer je begint met het opzetten van een campagne is het belangrijk om een duidelijk doel te hebben. Wat wil je bereiken met je campagne? Meer leads naar je website? Meer bezoeken aan je winkel? Meer bekendheid of meer verkoop van een bepaald product? Door je doelen duidelijk te formuleren kan je (samen met je team) gerichter de gepaste oplossing bedenken.

Inspiratie: Hino Motors
Het doel van Hino motors is om meer bekendheid te genereren voor hun nieuwste Ecosafe Certified label. Daarvoor overladen ze hun doelgroep met verschillende handige printgadgets in hun huisstijl, waaronder: mokken, sleutelhangers, een drinkfles, balpennen, mappen, petten, rugzakken, t-shirts en jassen.

Wie is je doelgroep?

Het is belangrijk om te weten wie je doelgroep is, zodat je de juiste boodschap kan communiceren en het juiste medium kan gebruiken om deze boodschap over te brengen. Maak gebruik van marktonderzoek om te begrijpen wat de behoeften en interesses van je doelgroep zijn.

Kies het juiste medium

Er zijn verschillende printmedia beschikbaar, zoals brochures, folders, posters, enzovoort. Het is belangrijk om het juiste medium te kiezen dat aansluit bij jouw doelen en doelgroep.

Inspiratie: Whimzees (Wellpet)
Whimzees richt zich op hondenbaasjes. Afbeeldingen van honden zorgen vanzelfsprekend voor herkenning bij hun doelgroep. Om er letterlijk uit te springen tussen de andere producten in winkelrekken zijn wobblers een geweldig medium. Bekijk de volledige case van Whimzees hier.

Bepaal de waardepropositie

In moderne marketing draait alles om waardevolle en relevante content. Daarvoor heb je inzicht nodig in de leefwereld en uitdagingen van je doelgroep. Met ijzersterke content bied je je klant een oplossing voor zijn probleem of draag je nieuwe ideeën aan waar hij iets aan kan hebben. Het waardepropositie canvas kan een handig hulpmiddel zijn om te bepalen welke pijnpunten je in je campagne wilt aanstippen en hoe jij je ideale klant kunt verrassen met nieuwe oplossingen en ideeën. Zo maak je van jouw printcampagne iets waardevols en relevant voor je doelgroep. Het waardepropositie canvas bestaat uit twee delen: de klant en het aanbod. Het komt er op neer om zowel vanuit de klant de juiste vragen te stellen als vanuit jouw aanbod.

WeWantMore – Manhattn’s burgers

Laat het ontwerp opvallen

Maak een aantrekkelijk en professioneel ontwerp: Het ontwerp van je printmateriaal is belangrijk omdat het de aandacht van de lezer trekt en de boodschap overbrengt. Zorg ervoor dat je ontwerp aantrekkelijk is en professioneel oogt, en dat het duidelijk en gemakkelijk te lezen is. Gebruik consistente kleuren en stijlen om een professionele en herkenbare uitstraling te behouden.

Zorg ervoor dat je boodschap duidelijk is en gemakkelijk te begrijpen voor je doelgroep. Probeer ook om de boodschap aan te laten sluiten bij de behoeften en interesses van je doelgroep.

Inspiratie: Manhattn’s burgers
Naast een knallend ontwerp is ook het medium scherp afgesteld op de doelgroep van Manhattn’s: sulfaatkarton is een taai en scheurvast karton met de hoogste witheid onder de kartonsoorten. Een ideaal papier voor een eindproduct (menukaart) dat veelvuldig gebruikt kan worden zonder slijtage. Bekijk de volledige case van Manhattn’s hier.

Inspiratie: HNST

Creëer interactie

De bekendste en eenvoudigste manier om interactie te creëren met je doelgroep is een QR-code. En het leuke hieraan is dat de statistieken van je printcampagne meetbaar worden. Je weet meteen hoe vaak een QR-code gescand werd en vanaf welke plaats.

Door vragen te stellen in je printcampagne of door mensen uit te nodigen om reactie te geven, kan je interactie creëren en de lezer aanzetten om met jou in gesprek te gaan.

Met deze tips op zak zorg jij voor een ijzersterk wapen om je doelen te behalen in 2023. Vergeet ook niet om te blijven proberen en aanpassen, zodat je kan blijven vernieuwen en ervoor kan zorgen dat je printcampagne blijft aanspreken. Heb jij een fantastisch idee? Dan gaan Kelly en Sarah voor jou aan de slag om je campagne tot in de puntjes uit te werken.