Tips om je doelgroep persoonlijk aan te spreken

Tips om je doelgroep persoonlijk aan te spreken

Tegenwoordig is het internet de place to be om te adverteren. Maar hoe maak je als bedrijf nu nog het verschil op een terrein dat al grotendeels is ingenomen? Door verder te kijken dan de grenzen van digitale marketing natuurlijk: in de brievenbus van je klanten liggen heel wat kansen om op te vallen met tastbare, persoonlijke communicatie. Hier met dat papier!

Vandaag worden we online om de oren geslagen met commerciële boodschappen. Je opent je mailbox en hop, de helft van je ontvangen mails zijn bedoeld als reclame. Je bezoekt een website, maar moet eerst voorbij een banner of twee. Of je gaat door je sociale media, die vooral lijken te bestaan uit advertenties. We leven grotendeels online, wat maakt dat het merendeel van onze marketingacties zich ook daar bevinden.

Spring meteen naar je favoriete onderwerp:

Gedrukte media zijn populair: mensen wíllen post

Hoeveel belang schenken we vandaag nog aan de inhoud van onze brievenbus? Dat was de grote vraag van een onderzoek bij Bpost. Wat blijkt: veel meer dan je zou denken. Tachtig procent van de ondervraagden zegt benieuwd te zijn naar zijn post. Zevenentachtig procent haast zich zelfs elke dag om de brievenbus leeg te maken. Zevenentwintig procent van de gelezen post leidt tot actie. Als je weet dat we gemiddeld amper vier direct mailings – gedrukte media zoals een brief, folder of briefkaart – ontvangen per week, is de conclusie duidelijk: in de brievenbus liggen enorme opportuniteiten om mensen te bereiken.

Tip: Mik op jouw doelgroep via gerichte targetting

Hetzelfde onderzoek duidt ook een ander fenomeen aan: SelectPost, een functie die je kunt vergelijken met de populaire selectiecriteria op sociale media. Mensen maken bij Bpost een verkopersprofiel aan. Als bedrijf kan je daar inzicht in krijgen om hen vervolgens gerichte advertenties te sturen in overeenstemming met hun interesses. Combineer deze info met de wetenschap van hierboven en je kunt dus heel efficiënt aan de slag met je doelpubliek!

Even een voorbeeld voor wat extra duiding. Als een kind jarig is, dan stuurt speelgoedwinkel Dreamland een speelse, gepersonaliseerde verjaardagskaart met kortingsbon. Een actie die werkt: meer dan eenentwintig procent van de geadresseerden die zo’n kaartje al in de bus kregen, gebruikte de bon ook effectief tijdens een bezoek.

“Direct mail toevoegen aan uw mediamix verhoogt uw ROI met 20%.

Combineer digitale én gedrukte media

Alleen is maar alleen. Natuurlijk serveren ook wij de communicatiemix niet af. Integendeel. Als je effectief wil zijn in je communicatie, moet je zowel digitale als gedrukte media inzetten. Kijk dus voorbij de mogelijkheden van internet, maar mik juist via verschillende kanalen op je doelgroep!

Een gepersonaliseerde boodschap raakt

Om effectief te zijn, moet communicatie raken. Als we één tip kunnen geven: spreek je klant persoonlijk aan. Gebruik de voornaam bij de aanspreking van je brief. Of verwijs naar de laatste aankoop om te laten zien dat je weet waar je klant mee bezig is. Onderzoek* wijst uit dat gedrukte media zoals direct mailings dé manier zijn om een emotionele band te smeden met je klanten. Nog wat affectie nodig? Onze HP Indigo is een relatie-expert pur sang. Hij maakt het mogelijk om binnen één en hetzelfde ontwerp variabele gegevens te verwerken: een andere foto, verschillende voornamen, verschillende kleuren, noem maar op. De superkrachten van onze drukpers zijn eindeloos om je publiek op een unieke manier te benaderen.

*Zie: The neuroscience behind the response-driven power of direct mail, Canadian Post, 2015

Maak indruk, verras en prikkel de zintuigen

Spring uit de band! Opvallen doe je door anders te denken dan de rest. Weg met telkens datzelfde saaie, gestreken papiertje dus. Ga bijvoorbeeld voor papier gemaakt van gras of tarwe, een speciale kapvorm of een lasercut. Kies voor letterpress of soft touch vernis, of combineer kleuren, druktechnieken en afwerkingen, zodat je boodschap nóg meer spreekt. Het potentieel van gedrukte media als verleider is eindeloos.

Genoeg inspiratie opgedaan? Klaar om jouw klanten een ‘brievenbusmoment’ te bezorgen? Wij voeren je ideeën tot in de puntjes uit. Toch hier en daar een vraag bij? Spring eens binnen (of plan een vergadering via MS Teams), dan gaan we samen op zoek naar een oplossing op jouw maat. Connect met ons via Jesse.