Klant in de kijker: HNST. De meest duurzame jeans ter wereld cover

Klant in de kijker: HNST. De meest duurzame jeans ter wereld

Buroform besteedt veel aandacht aan duurzaamheid. Er is dan ook weinig zo inspirerend als samenwerken met merken die hetzelfde doen. Even geleden kwamen we in contact met HNST. Net als wij rasechte Mechelaars, maar vooral een innovatief denimlabel met een groot sociaal en ecologisch verantwoordelijkheidsgevoel. HNST ontwikkelt circulaire jeans die voor meer dan de helft uit gerecycleerde materialen bestaan. Een Q&A met Eva Engelen, één van de gezichten achter het merk.

Hey Eva, kan je nog even kort toelichten waarvoor HNST precies staat?

“HNST is ontstaan als antwoord op de milieubelastende en sociaal onverantwoorde werking binnen de kledingindustrie. Met name de jeanssector vormt op dat vlak een groot probleem. Jeans is wellicht het meest vervuilende kledingstuk in onze kleerkast. Elke broek vereist een gigantische hoeveelheid water, energie en chemicaliën. Daar komt bij dat jeans vaak geproduceerd worden in landen met erbarmelijke arbeidsomstandigheden.

Met HNST pakken we het helemaal anders aan: onze jeans bestaat voor 56% uit gerecycleerd katoen van oude jeansbroeken, aangevuld met een deel nieuwe vezels. De ecologische impact is daarom een pak lager. Per jeans besparen wij bijvoorbeeld ongeveer 7000 liter water en stoten we goed driekwart minder CO2 uit. De fabricage gebeurt ook volledig binnen Europa, waardoor de keten een flink stuk korter is in vergelijk met andere merken.”

HNST is een eerlijk jeansmerk dat het beste van twee werelden combineert: het merk biedt stijlvolle jeansmodellen die bovendien ook nog eens 100% circulair zijn. Een proces dat volgens founder Tom Duhoux en co-founder en CEO Lander Desmedt universeel zou moeten zijn. Net daarom kreeg HNST de tagline ‘nothing to hide’ mee.

HNST zou de meest duurzame jeans ter wereld maken: is dat het ultieme doel?

“Ons grote doel is eigenlijk om de kledingsector volledig circulair te maken. Dat doe je natuurlijk niet op één dag. Jeans is voor ons het startpunt, maar we gaan daar wel heel ver in. Toxische chemicaliën op de hergebruikte jeans laten we bijvoorbeeld integraal verwijderen. Daarnaast kiezen we voor afschroefbare knopen, labels die bestaan uit cellulose, geborduurde rivetten en binnenzakken van gerecycleerde witte T-shirts. We communiceren ook heel open over onze werkwijze. Op onze website vind je alle info over de samenstelling van de stoffen en gegevens over onze productiepartners en prijssetting. Zoiets zie je maar zelden, maar voor ons maakt het deel uit van ons verhaal.”

Mensen kunnen ook zelf hun oude jeansbroeken bij jullie binnenbrengen?

“Dat klopt. Voor de ophaling van oude jeans werken we samen met de Kringwinkel. Daarnaast krijg je €15 als je een oude HNST-jeans bij ons binnenbrengt. De basisprijs van onze broeken is €135 euro. Die €15 kan je dus eigenlijk zien als een soort statiegeld.”

HNST is tot bij ons gekomen voor nieuwe hangtags. Hoe past Buroform in jullie verhaal?

“We willen onze manier van werken doortrekken in alles. Dat betekent dat we alleen samenwerken met partners die voldoen aan onze criteria rond duurzaam ondernemen. Buroform past perfect in die filosofie, omdat het zelf hoge eisen stelt op dat vlak.

De hangtags die we bij jullie lieten maken, bestaan uitsluitend uit gerecycleerd industrieel papier, maar op termijn willen we nog een stapje verder gaan. We spelen met het idee om hangtags te ontwikkelen die ook in het dagdagelijkse leven hun nut hebben. Veel meer kan ik er nog niet over zeggen, maar er komt nog veel moois aan om samen aan te werken. (lacht)