Inktzwarte tijden: oorlog in Oekraïne treft ook papiermarkt

Inktzwarte tijden: oorlog in Oekraïne treft ook papiermarkt

Het zijn geen aangename tijden, ook niet voor de papierindustrie. Nadat eerst de coronapandemie voor tekorten en vertragingen zorgde, kreunt de sector nu ook onder de oorlog in Oekraïne. De voorraden slinken, leveringstermijnen lopen uit en prijzen swingen de pan uit. Eén ding is zeker: we doen er als drukkerij alles aan om ervoor te zorgen dat jij hier zo min mogelijk hinder van ondervindt.

Ons hart bloedt. Wat er zich momenteel in Oekraïne afspeelt is wreed, wansmakelijk en onmenselijk. Het plaatst alles in perspectief. Jammer genoeg is ook de impact op de economie niet te overzien. De oorlogssituatie raakt iedereen, ook onze drukkerij en bijgevolg jouw drukwerk. Al meer dan een jaar is de papierindustrie in crisis. Eerst door de coronapandemie, nu ook door wat er zich afspeelt in Oost-Europa. De voorbije zes maanden zijn de papierprijzen gemiddeld met 45 procent de hoogte ingegaan.

Zoals je wellicht kunt raden, is die prijsopstoot in grote mate te wijten aan de stijging van de energiekosten. Door de oorlog in Oekraïne is het internationaal handelsverkeer ernstig verstoord. In heel Europa is er een tekort aan papier en karton, wat voor serieuze hinder zorgt in de bevoorradingsketen. De beschikbare volumes nemen af, leveringstermijnen lopen uit en de kosten voor alle producten en diensten zijn aanzienlijk gestegen.

Wat zetten wij daar nu tegenover?

We kunnen vooral goede raad geven. Het lastige is dat papierproducenten momenteel geen vaste leveringstermijnen geven. Voor bepaalde papierkwaliteiten lopen de wachttijden op tot zelfs enkele maanden. Probeer bestellingen dus zo snel mogelijk door te geven. Op die manier kunnen we jouw papier tijdig bestellen, zodat je project niet te lang hoeft te wachten. Intussen is het fingers crossed. Er zijn gelukkig ook positieve vooruitzichten. De verkrijgbaarheid, prijszetting en levertijden van papier zullen straks weer normaliseren. In tussentijd stellen wij alles in het werk om ervoor te zorgen dat je project zo min mogelijk hinder ondervindt van de situatie. Crisis of geen crisis, we blijven de continuïteit van drukwerk garanderen!