Klant in de kijker: Martine Hul van juwelenmerk Hulchi Belluni cover

Klant in de kijker: Martine Hul van juwelenmerk Hulchi Belluni

Onze ogen fonkelen, want de nieuwe catalogus van Hulchi Belluni is uit. Het juwelenmerk is zonder twijfel één van de meest bijzondere van ons land. Niet alleen onderscheidt het zich door een erg verfijnde ontwerpesthetiek, het label gaat ook uit van een unieke visie: de collecties zijn gebaseerd op de ‘Chi’, de positieve levensenergie volgens de oosterse Feng Shui-filosofie, die harmonie brengt in lichaam en geest. Wij spraken met oprichter en bezieler Martine Hul. Meer dan twintig jaar geleden liet ze haar bruisende creativiteit voor het eerst op de wereld los. Inmiddels heeft ze het grootste deel van die wereld eigenhandig veroverd met haar sublieme collecties.

Martine samen met model Jenna op de shoot in Marokko.

Hallo Martine, achter de ontwerpen van Hulchi Belluni schuilt een bijzondere symboliek, grotendeels gebaseerd op Feng Shui. Leg eens uit?

“Feng Shui is een oude Chinese levenskunst die draait rond de vijf basisnatuurelementen. Daarbij staat de ‘Chi’ centraal, een positieve energie die rust en evenwicht brengt in je leven. Pakweg vijfendertig jaar geleden ben ik met de filosofie in contact gekomen via een vriend. Sindsdien ben ik me er in blijven verdiepen. Het idee is dat als alle elementen van je leven in evenwicht zijn, je in harmonie bent met jezelf en je omgeving. Met andere woorden: als je ‘Chi’ goed zit, voel je je beter, gezonder en gelukkiger. Onze juwelen stralen die positieve levenskracht uit. Het zijn gelukssymbolen die persoonlijke emoties vertalen. Eigenlijk geeft de ‘Chi’ richting aan alles wat we doen bij Hulchi Belluni. Het interieur van onze kantoren, beursstanden, de familiale werking binnen ons team, de enthousiaste samenwerking met klanten en partners: je vindt die positieve vibe in alles terug.”

De term ‘Chi’ zit vervat in jullie naam. Hul verwijst dan weer naar je eigen familienaam. Maar ook Belluni refereert aan ‘Bella Luna’, de maan. Hoe belangrijk is die?

“Het licht van de maan is iets heel speciaals. Er gaat een soort mysterieuze romantiek van uit die me emotioneel erg kan raken. In ben een fervent Afrikareiziger. Op mijn eerste trip naar het continent verbleef ik tijdens een safari in een lodge. ‘s Avonds na een van onze tochten wilde ik me gaan douchen. Toen ik buiten stapte, werd ik gepakt door dat fonkelende object aan de hemel. Die uitzinnige lichtbron recht boven mijn hoofd, in het zwart van de nacht met enkel de stilte van de natuur om me heen: het had iets magisch. Dat moment is me altijd bijgebleven.”

Vandaag is het aanbod van Hulchi Belluni enorm gevarieerd. Hoe zou je de collecties zelf omschrijven?

“Hulchi Belluni is ooit begonnen als een klassieke lijn. Tegenwoordig bestaan de collecties uit verschillende stijlen, grotendeels gericht op de sport habillé. Voor elk type vrouw hebben we een juweel. Klein, groot, zacht, wild, fijn, gezet, noem maar op. Comfort is daarbij essentieel. De meerderheid van onze sierraden is bedoeld om elke dag te dragen. Ze zijn heel vrouwelijk, maar niet opzichtig. Een juweel moet op subtiele wijze bijdragen aan je persoonlijkheid. Het moet onderdeel zijn van je identiteit en je karakter accentueren, zonder te overheersen.”

Waar haal je inspiratie voor je ontwerpen?

“Mijn inspiratie komt van het moment. De vorm van een gebouw of object kan me bijvoorbeeld raken. Of iets dat ik zie op restaurant, bij een museumbezoek of tijdens een wandeling. Een speciale schoen, een sleutel aan een deur in een Italiaans steegje… Alles om me heen kan een trigger zijn.”

Er komt een nieuwe catalogus uit. Het beeldmateriaal is geschoten in de woestijn van Marokko. Vanwaar die keuze?

“Zoals ik al aangaf ben ik een grote Afrika-liefhebber. In welk land je ook komt, telkens maak je kennis met een totaal andere wereld die zo ver weg ligt van wat je thuis gewoon bent. De dieren, de natuur, de geuren, de stilte: de puurheid van Afrika trekt me aan en vind ik ook terug in de woestijn. Daar voel ik me gelukkig. Een juweel komt ook veel beter tot uiting te midden van zo’n setting. Het licht is er heel bijzonder. In een bos bijvoorbeeld zijn er te veel indrukken. Ik wil een zo zuiver mogelijk landschap, waarin de kracht van het juweel ten volle tot uiting kan komen.”

Buroform heeft de catalogus gedrukt. Hoe ben je in contact gekomen met onze drukkerij?

“Voor de nieuwe catalogus wilden we een nieuwe weg inslaan. Het mocht allemaal iets gedurfder en anders zijn, en dan ben je bij Buroform aan het juiste adres. Tot hiervoor lieten we onze lookbooks steeds digitaal drukken. Deze keer hebben we gekozen voor offset, een speciaal papier en een aantal prachtige technieken die de beleving van het lookbook versterken. Omdat we bijvoorbeeld met veel spreadfoto’s werken, kozen we voor OTAbind als bindwijze. Zo valt het boek steeds mooi open. Op de cover is het logo verwerkt met blinddruk, wat een heel mooie tactiliteit geeft. Daarnaast is er geopteerd voor een speciaal papier dat de juwelen optimaal doet uitkomen. Tegenwoordig zijn matte papieren met een korrel heel erg in, maar dat werkt niet als je sieraden in de picture wil zetten. Het is een zoektocht geweest om de juiste papiersoort te vinden, maar jullie hebben ons daar heel goed bij geassisteerd. Het eindresultaat is precies wat we voor ogen hadden. De catalogus straalt perfect uit wat we bij Hulchi Belluni doen en wie we zijn. Het is het werk van een heel team, zowel van mensen binnen ons eigen bedrijf als talent van buitenaf. Dat is het mooie aan dit verhaal.’