Klant in de kijker: Studio Anorak
Als je erbij was tijdens onze tweede Café Cliché-editie, kon je al kennismaken met An Eisendrath. Onder de naam Studio Anorak werkt ze al twintig jaar als grafisch vormgever. In haar portfolio vind je namen als Stad Antwerpen, Brussels Philharmonic en Design Vlaanderen. Daarnaast is ze een typodruk-lover van het eerste uur. Over het gebruik van oude drukpersen geeft ze regelmatig workshops en lezingen. Die zijn een absolute aanrader: An neemt je meestal mee naar het Museum Plantin-Moretus, dé place to be als je gepassioneerd bent door oude druktechnieken.
Je bent in de eerste plaats drukwerkontwerper: vanwaar die passie voor papier?
Studio Anorak: “De ironie wil dat ik afgestudeerd ben als webdesigner. Voor ik als zelfstandige begon, heb ik lang gewerkt in een kleine designstudio, waar ik me bezighield met animaties: fijn werk, nog fijnere collega’s, en toch miste ik iets. Heel de dag voor de computer zitten, bleek toch niks voor mij. Ik moet dingen kunnen vastnemen en mijn handen vuilmaken. Het tastbare van drukwerk heeft me altijd enorm gefascineerd. Een project van a tot z begeleiden, bekijken welk papier en welke druktechniek het best passen bij een ontwerp, daar doe ik het voor.”
En van al die technieken springt typodruk er voor jou uit?
Studio Anorak: “Ongetwijfeld! Ik ben iemand die sowieso heel typografisch werkt. De geschiedenis van de typografie heeft me altijd sterk aangesproken. Daar ligt ook de basis van typodruk. Daarnaast heb ik iets met oude machines en drukpersen. Ik houd van ambachtelijk werk, omdat het veel creatieve vrijheid schenkt. Inmiddels heb ik thuis zelf twee oude typodrukpersen staan, die ik regelmatig gebruik voor het drukken van eigen werk. En ik geef natuurlijk regelmatig workshops. Soms ook in samenwerking met printhistoricus Patrick Goossens. Hij heeft een indrukwekkende typografische privéverzameling ter beschikking.”
Hoe ben je met Buroform in contact gekomen?
Studio Anorak: “In het verleden heb ik een aantal ontwerpen gemaakt voor Buroform. Vervolgens zijn we meer en meer gaan samenwerken. Een project waar ik in dat opzicht heel fier op ben, is het kunstboek naar aanleiding van de vijfde verjaardag van D.A.T.E. We zaten met een strakke timing en vrij beperkt budget, maar het resultaat is overdonderend. Tijdens die samenwerking heb ik echt ervaren hoeveel kennis en expertise er bij jullie aanwezig is.”
Hoe kijk je terug op Café Cliché, je meest recente samenwerking met Buroform?
Studio Anorak: “Omdat Café Cliché over letterpress ging, was het voor mij toch wel een prestigeproject. Normaal gezien zou het event in maart doorgegaan zijn in de drukkerij. Buroform had mij gevraagd een reeks inspiratiekaarten te ontwerpen die gebruikt zouden worden tijdens het event. Maar toen kwam de lockdown, waardoor ik het eindresultaat niet meer te zien heb gekregen. Tot een tijdje terug. Toen Café Cliché werd omgetoverd tot online event, kreeg ik plots die kaarten in de bus. Ik opende het pakket en was echt weggeblazen door de kwaliteit van het drukwerk: zo mooi! Als vormgever heb je een bepaald idee over het effect van een ontwerp. Als je dan merkt dat alles is zoals gehoopt en het drukwerk je design zelfs versterkt, dan schenkt dat ontzettend veel voldoening.”