D.A.T.E kunstboek biedt alternatieve kijk op Antwerpen

D.A.T.E kunstboek biedt alternatieve kijk op Antwerpen

Met een subliem kunstboek viert This is Antwerp de vijfde editie van D.A.T.E., een jaarlijkse bootcamp van een week in de Antwerpse creatieve scène. Wij zorgden voor papier, inkt en een exclusieve bindwijze om dat kunststukje te finaliseren.

Een prachtig kunstboek. Daarmee vierde This is Antwerp de vijfde verjaardag van D.A.T.E., een initiatief dat elk jaar een tiental creatieven uit de hele wereld samenbrengt voor een verkenning van de Antwerpse artistieke scène. Van alle fotografen, kunstenaars, ontwerpers en bloggers die de revue al eens passeerden, werden er in 2019 twaalf opnieuw uitgenodigd. Zij bundelden hun indrukken in een exclusief koffietafelboek: 160 pagina’s aan fotografie, illustraties, interviews en notities vormen een buitengewone weergave van Antwerpen als creatieve stad.

D.A.T.E. kunstboek volgens vier thema’s

Voor deze jubileumeditie doken de twaalf nog dieper in de lokale scène, ver weg van de gebaande paden. Van maandag tot donderdag gingen ze overdag op pad, ’s avonds kwamen ze samen om hun impressies te vertalen in de pagina’s voor het D.A.T.E. kunstboek. Daarvoor werden ze opgesplitst in vier teams volgens een welbepaald thema: design, kunst, technologie & innovatie en subculturen. Die thema’s vormen de rode draad doorheen het boek. “We hebben vier avonden en nachten aan het boek gewerkt”, vertelt grafisch ontwerper An Eisendrath, die de algemene vormgeving verzorgde en het aangeleverde materiaal drukklaar maakte. “Het resultaat is een prachtig verzamelobject dat alle ervaringen, indrukken, verhalen en ontmoetingen op een unieke manier vangt in woord en beeld.”

Creatieve oplossingen binnen timing en budget

Eind september werd het boek voorgesteld op het creatieve event Us By Night. De cover bestaat uit een eenvoudig grijs karton. Vooraan is het logo van D.A.T.E. verwerkt in zwarte folie, achteraan dat van This is Antwerp. Het effect is minimalistisch en toch genuanceerd. Voor het binnenwerk werd gekozen voor twee totaal verschillende papiersoorten. De intropagina’s werden in zwart-wit gedrukt op geel ongestreken papier, terwijl het werk van de twaalf deelnemers tot leven komt op een witte volgestreken variant. Maar wat het boek vooral zijn artistieke karakter verleent, is de open bindwijze waarin geel opnieuw een prominente rol opneemt.

“De uitwerking van het boek is een intens proces geweest”, vertelt An Eisendrath. “We zaten met een strakke timing en een gelimiteerd budget. Daarnaast hadden we een aantal heel specifieke eisen die lang niet allemaal even evident bleken te zijn. De manier waarop er naar oplossingen is gezocht om alles perfect te rijmen is uitzonderlijk. Het eindresultaat is prachtig, maar ik houd in de eerste plaats een heel persoonlijk gevoel over aan deze samenwerking. De inzet en toewijding van iemand als jullie printexperte Valérie is zeldzaam. Ik heb nog nooit met een drukkerij gewerkt die zo dicht bij het ontwerp stond. Over elk aspect is mee nagedacht. Voor elke vraag is er gewroet tot er een gepast antwoord was. Zo’n opvolging: chapeau.”