Café Cliché x The Do Do Do

Café Cliché x The Do Do Do

Op 17 november was het eindelijk zover: Café Cliché editie twee. Daarvoor tapten we uit een volledig ander vaatje: omwille van je weet wel, brachten we het event – en een bijhorend inspiratiepakket – tot in de huiskamer. Een portie Buroform-tv avant la lettre dus, die zelfs naar meer smaakt!

Kon je er niet bij zijn? Niet getreurd. Op 28 januari plannen we een tweede uitzending. Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Café Cliché en wie weet ontvang jij binnenkort een uitnodiging!

Na het succes van Café Cliché x Color Class(h)(2019) zaten we met onze gedachten vrij snel bij een volgende editie. Letterpress, hotfoil en aanverwante druktechnieken zijn niet alleen alomtegenwoordig, in combinatie met het juiste papier bieden ze je ontzettend veel mogelijkheden om creatief te zijn. Daarom was het plan een groep experts rond ons te verzamelen die jou als grafisch vormgever volledig zouden onderdompelen in het verhaal van typodruk. Stonden geprogrammeerd: printhistoricus Patrick Goossens, grafisch vormgever An Eisendrath, Papyrus-gezante Sofie Jacobs, cliché-leverancier Repro Hermans én onze eigenste papier- en printexpert Valérie Maes, die stuk voor stuk hun geheimen op tafel zouden gooien.

Corona: help!

En toen sloeg het noodlot toe. Onze uitnodigingen waren nog maar net de deur uit, of het coronavirus gooide roet in het eten. Aangezien afserveren nooit een optie was, werd Café Cliché eerst uitgesteld, om vervolgens volledig omgedoopt te worden: editie twee zou een thuisevent worden, geserveerd via video, maar ook op smaak gebracht door dezelfde bevlogen sprekers. De camera werd onze beste vriend (kuch 😉).

Bovendien waren we net op tijd, want het duurde tot de dag zelf vooraleer we eigenlijk met alles klaar waren. Inspannend, extreem spannend maar vervolgens ook ontzettend ontspannend om te zien dat alles toch goed is gekomen.

Café Cliché is een avondje uit voor al wie een ferme dosis creativiteit lust. Tijdens deze tweede editie tapten we uit een totaal ander vaatje dan gewoonlijk: we serveerden een online event over letterpress, hotfoil en ander (typo)grafisch lekkers.

Buroform-tv avant la lettre

De uitzending werd geopend door onze manager Jesse. Nadien nam bezielster van Café Cliché Valérie Maes de service in handen en loodste ze je van expert naar expert. Zo nam Patrick Goossens je vanuit zijn schatkamer terug mee in de tijd, van de allereerste drukpers van Johannes Gutenberg tot de Heidelberger degelpersen waar we vandaag nog altijd mee werken. Vervolgens kreeg An – Studio Anorak – Eisendrath het woord over haar grote passie typodruk. Met haar onnavolgbare glimlach en liefde voor het vak vertelde ze over haar passie voor letterpress en ambachtelijk drukwerk.

Afsluiten deden we met een analyse van de bundel inspiratiekaarten die elke deelnemer van Café Cliché op voorhand had ontvangen. Al wie zich had ingeschreven, kreeg namelijk een inspiratiepakket in de bus, voorzien van het bundeltje dat verschillende technieken en papiersoorten combineert. In onze ontvangsthal kregen An Eisendrath en Sofie Jacobs van Papyrus een stoel. Erwin van het Nederlandse Repro Hermans deed vanop afstand mee. Dank ook aan onze printexperte (en moderator) Valérie Maes, die stilaan de ambitie mag koesteren voor een eigen talkshow.

Van links naar rechts: Sofie Jacobs van Papyrus, Valérie Maes van Buroform, An Eisendrath van Studio Anorak.

Nog meer inspiratiekaarten op komst

Dankzij het bundeltje inspiratiekaarten zijn we erin geslaagd deze Café Cliché toch tot een tactiele ervaring te maken. Het plan is die collectie in de toekomst nog aan te vullen, aangezien ook wij steeds nieuwe technieken blijven ontdekken om met jullie te delen.

Zit je nog met vragen over deze druktechnieken of Café Cliché? Valérie voorziet je met plezier van antwoorden!

Schrijf je nu in voor de editie van 28 januari 2021