Boek Maneblussers: vijf vrienden wakkeren Mechelse stadslegende opnieuw aan

Boek Maneblussers: vijf vrienden wakkeren Mechelse stadslegende opnieuw aan

Vijf vrienden met veel vrije tijd en nog meer creativiteit. Meer was er niet nodig om het verhaal van de Maneblussers nieuw leven in te blazen. Ruben van de Voorde, Joren Steens, Jasper De Belder, Broos Stoffels en Inez Maes stelden onlangs een prachtig nieuw boek voor dat de Mechelse stadslegende vanuit een ludiek en hedendaags perspectief herintroduceert. Als Mechelse drukkerij mocht Buroform achter de drukpers kruipen en daar zijn we natuurlijk heel trots op.

Even terugspoelen naar 1687, want van toen dateert het originele verhaal van de Maneblussers. Op een bewolkte nacht strompelde een dronkaard een kroeg buiten en zag dat de Sint-Romboutstoren in lichterlaaie stond. Dat nam hij alleszins aan, want eigenlijk was het de volle maan die haar gloed reflecteerde op de in nevelen gehulde torenspits. Nadat de man alarm had geslagen, kwamen de Mechelaars ijlings blussen en het vervolg kan je wellicht raden.

“Elke Mechelaar kent dit verhaal en toch bestond er bitter weinig recente lectuur over, wat ons erg verbaasd heeft”, vertelt Joren Steens. “Daarom zijn wij gaan nadenken. Ruben, Jasper en ik wilden al een tijdje iets ondernemen. Toen het verhaal van de Maneblussers ter sprake kwam, was het eerste idee een kinderboek te lanceren. Tot we ons meer en meer gingen verdiepen in het thema. Het gaat om dé legende van onze stad, dus wilden we die zo brengen dat iedereen er iets aan heeft, jong en oud.”

Diepe kleuren vertalen sfeer Maneblussers

Het nieuwe boek geeft een verrassende wending aan het eeuwenoude verhaal, niet het minst omdat tekst en beeld elkaar op erg speelse wijze aanvullen. “De nadruk ligt hoe dan ook op de tekeningen”, legt Joren uit. “Zodra het concept meer vorm kreeg, is Inez er als illustratrice bijgekomen. We hadden een wedstrijd uitgeschreven en haar tekeningen hebben ons overdonderd: ze beschikt over een schilderachtige stijl die perfect de mystieke sfeer vat die we wilden overbrengen.”

Om de kleuren goed te laten uitkomen is het boek offset gedrukt. “Bij Buroform!”, knipoogt Broos, die als grafisch vormgever mee aan de slag ging. “We wilden absoluut dat een Mechelse drukkerij alles zou drukken en Buroform sprong er voor ons uit. Het leuke was dat we op elk moment heel dicht bij het drukproces betrokken zijn geweest. Belangrijk voor ons bijvoorbeeld was de papierkeuze. De felle gloed van de maan moest er echt uitspringen. Zowel de glossy hardcover als het matte binnenwerk zorgen ervoor dat de diepe kleurcontrasten perfect naar voren komen. Bovendien is het boek met garen ingebonden, waardoor het mooi openvalt en makkelijk te doorbladeren is. De illustraties zijn daarom maximaal zichtbaar en verdwijnen niet in de plooien.”

Bladwijzer in vorm Sint-Romboutstoren

Ook opmerkelijk: de tekst is in rijmvorm geschreven, als referentie aan een uitgebrachte tekst van midden negentiende eeuw. Bovendien is het verhaal doorspekt met verwijzingen naar typische Mechelse figuren, plaatsen en gebeurtenissen van nu. “Er zitten veel dubbele lagen in ons verhaal, waardoor een woordje uitleg soms op zijn plaats is”, legt Broos uit. “We hebben Buroform een creatieve bladwijzer laten maken die je kunt open- en dichtvouwen en die heel wat dialectwoorden en vreemde verwijzingen verklaart. Bovendien neemt hij de vorm aan van de Sint-Romboutstoren, wat voor een speciaal effectje zorgt. We zijn erg opgezet met elke keuze. De Mechelse identiteit spat van het boek af.”

Dit jaar viert Mechelen Feest het jaar van de toren, waardoor het verhaal van de Maneblussers extra aandacht krijgt. Interesse? Hier kan je jouw exemplaar van het boek alvast bemachtigen.