Mechelse drukkerij Buroform kijkt verder dan drukwerk op papier

Mechelse drukkerij Buroform kijkt verder dan drukwerk op papier

Mechelen – De Mechelse torenpuzzel van 1000 stukjes met de prachtige foto van onze collega Sven Van Haezendonck en het unieke illustratieboek over de Mechelse stadslegende van de Maneblussers… het zijn maar twee van de vele mooie producten die werden gemaakt bij de Mechelse drukkerij Buroform. Reden genoeg om eens een kijkje te gaan nemen achter de schermen van dit familiebedrijf.

“Zowel het illustratieboek als de puzzel waren absolute bestsellers”, bevestigt zaakvoerder Jesse Marynen (33). “Voor beiden maken we een tweede druk. De puzzelaars zullen nog even langer geduld moeten hebben. Door de coronacrisis is puzzelen zo populair geworden dat je bijna nergens in Europa nog het geschikte karton kan vinden voor puzzels. Als Mechels bedrijf zijn we natuurlijk erg trots dat we hieraan mee mochten werken. Het is aan ons om de productie van hoogwaardig drukwerk toegankelijk te maken voor zo veel mogelijk bedrijven. Het is met andere woorden onze taak om ervoor te zorgen dat de foto van Sven Van Haezendonck zo goed mogelijk op de puzzelstukjes komt.”

Authentieker en specialer

Jesse staat sinds zes jaar aan het hoofd van het bedrijf. In die tijd is er veel veranderd in de wereld van de drukkerijen. “We moeten mee met de tijd en dus met de onze klanten. Een duurzame, kwaliteitsvolle en innovatieve drukkerij is vandaag een standaard om nog relevant te zijn in onze markt. Dat betekent niet dat je alles in eigen huis moet produceren, voor bepaalde producten zijn andere bedrijven beter uitgerust. Dan is het logisch dat we hier beroep op doen. Op deze manier bieden we al onze klanten binnen hun budget de juiste oplossing en daarvoor zijn we expert in hetgeen wat we doen.”

“In een zee van fastfood communicatie kan hoogwaardig drukwerk zich juist goed onderscheiden.”

Buroform nam de afgelopen jaren een aantal bedrijven over en de investeringen volgen elkaar in sneltempo op. Volgens Jesse heb je een bepaalde schaalgrootte nodig om te blijven investeren in de nieuwste technologie. Het is vandaag voor elke drukkerij essentieel om zo efficiënt mogelijk te produceren, marges staan onder druk door de digitalisering en er is een overaanbod aan standaard drukwerk. De shift naar kleine volumes drukwerk maar authentieker, specialer, met méér impact, is een feit.

Personaliseren met print

Ondanks de krimpende markt in massacommunicatie op papier, blijft de globale markt in print wereldwijd groeien. De mogelijkheden om iets te personaliseren met print worden elk jaar groter en groter. “Door de coronacrisis gingen bijvoorbeeld meer mensen hun tijd spenderen naast hun smartphone of computer en gingen volop aan het puzzelen. Gepersonaliseerde puzzels maken werd opeens een gat in de markt, de fabrikanten hadden de stormloop niet zien aankomen waardoor de voorraden van puzzelstukjes pas eind februari terug worden aangevuld. Ook het bedrukken van vloerstickers, plexischermen en alle producten die ons moeten informeren om afstand te houden heeft onze print sector een boost gegeven.”

© Dirk Vertommen

Tomorrowland

“We willen onze klanten het beste van beide werelden bieden. Dat betekent standaardproducten met slimme tools automatiseren zodat we meer focus kunnen leggen op het advies van hoogwaardige producten. Zo zetten we print portals op voor klanten zoals Spaces, Volvo, Alcon Benelux, Carglass, SMA Benelux & UK. Op deze manier kunnen onze klanten hun eigen klanten vlot bedienen met hun communicatiemateriaal dat wij beheren op deze portals maar ook fysiek versturen over heel Europa. Daarnaast zijn we expert in het produceren van hoogwaardig drukwerk, sprekende voorbeelden zijn onze samenwerkingen met Tomorrowland, Cartamundi, Zilte en tal van uitgeverijen waar we spraakmakende kunstboeken voor drukken.”

Jesse neemt ons mee achter de schermen in de drukkerij. “Zoals je ziet wordt er hier net een compleet nieuwe state of the art drukpers geïnstalleerd.” In een volgende ruimte worden gedrukte vellen op maat gesneden en volautomatisch geplooid. In een andere werkplaats lijkt het wel of we enkele tientallen jaren teruggaan in de tijd. Daar staan nog een aantal oude drukpersen opgesteld waar grote vellen worden veredeld met foliedruk voor een cover van een kunstboek. En tenslotte neemt Jesse ons mee naar een ander gebouw waar er een complete digitale drukkerij is. “Hier worden kleine oplages gemaakt en kunnen we tot vijftig of meer opdrachten per dag afwerken. We hebben heel ons bedrijf aangepast aan hetgeen klanten van ons verwachten. Dat is innovatief, duurzaam en hoogwaardig drukwerk.”

De typoafdeling van Buroform
© Dirk Vertommen

Geschreven door: Ward Bosmans
Gepubliceerd:
www.gva.be