Drukadvies en inspiratie op afstand
Het is crisis en iedereen is aan huis gekluisterd. Hoe moet je daar nu marketinggewijs mee omgaan, niet alleen vandaag maar ook morgen? Ook onze drukkerij heeft zich anders moeten organiseren om haar verhaal verteld te krijgen. Een voorbeeld van onze aanpak is onze digitale editie van Café Cliché, waarbij we uitgedaagd werden een real-life event van op afstand te creëren.
Normaal gezien vindt Café Cliché plaats in onze gebouwen: met onze drukpersen als aanstekelijk decor komen creatieve zielen alles te weten over een specifiek aspect van het drukken. We nodigen gastsprekers uit, voorzien inspiratiedrukwerk en zorgen voor snacks en drank. Onze tweede editie, over letterpress en aanverwante druktechnieken, moest helemaal anders: we verplaatsten Café Cliché naar de huiskamer. Het werd een succes. Dat bleek uit de talrijke inschrijvingen en zeker ook vanwege de enthousiaste reacties achteraf!
Door de deelnemers op voorhand een inspiratiepakket toe te sturen en daar tijdens de uitzending dieper op in te gaan, werd Café Cliché een bijna interactieve gebeurtenis.
Tastbaar inspiratiepakket & uitleg vanop afstand
Café Cliché staat voor een avondje beleving rond drukwerk. Info en entertainment vloeien over in elkaar. Hoe integreer je zoiets nu in een digitale context? In eerste instantie kreeg iedereen die zich had ingeschreven een inspiratiepakket toegezonden, voorzien van een bundeltje inspiratiekaarten die verschillende druktechnieken en papiersoorten bijeenbrachten. Tijdens de uitzending werd daar uitvoerig op ingegaan door grafisch vormgeefster An Eisendrath, papierexpert Sofie Jacobs van Papyrus en cliché-leverancier Repro Hermans. Als een volleerde tv-host modereerde onze eigenste papier- en printexperte Valérie het gesprek. Het resultaat: geen uur lang éénrichtingsverkeer, maar een bijna interactieve gebeurtenis.
Je zag de gastsprekers aan het werk op plekken die de geschiedenis van hoogdruk ademen, wat meer context schonk aan het verhaal dat we wilden brengen.
Experten aan het werk in eigen habitat
Café Cliché werd ingeleid door gastspreker Patrick Goossens, die de geschiedenis van hoogdruk uit de doeken deed. Het leuke: dankzij het digitale concept kon dat vanuit zijn eigen atelier, een schatkamer aan eeuwenoude drukpersen die het verhaal prachtig illustreerden. Nadien verhuisde de camera én kijker naar het museum van Plantin Moretus. In die historische omgeving vertelde An Eisendrath over haar passie voor typodruk en wat die ambachtelijke techniek zo uniek maakt.
Tot slot schakelden we over naar de ontmoetingsruimte in onze drukkerij voor de eerder aangehaalde inspiratiesessie rond de kaarten. Kortom: drie verschillende locaties zorgden voor meer context en gaven een diepere dimensie aan ons verhaal, ook al gebeurde alles vanop afstand.