Hoe scoort de ROI van een gedrukte campagne? cover

Hoe scoort de ROI van een gedrukte campagne?

In een wereld waar online advertenties de boventoon voeren, is het gemakkelijk om gedrukte reclame af te schrijven als ouderwets en inefficiënt. Maar wat als we jou vertellen dat print nog steeds een grote impact kan hebben en een indrukwekkende ROI (Return on Investment) kan opleveren? Volgens onderzoek uitgevoerd door NDP Nieuwsmedia en GfK, blijkt dat gedrukte reclame, zoals advertenties in dagbladen en tijdschriften, nog steeds een krachtig middel is om consumenten te bereiken en resultaten te behalen. Laten we eens kijken naar de bevindingen en ontdekken waarom print nog steeds een plek verdient in het moderne reclamelandschap.

Dagbladen en tijdschriften: ROI-kampioenen

Het onderzoek wijst uit dat zowel dagbladen als tijdschriften indrukwekkende ROI-cijfers behalen. Advertenties in dagbladen scoren een ROI van maar liefst 120%. Met andere woorden, elke euro die adverteerders besteden aan dagbladadvertenties levert gemiddeld € 1,20 op. Dit betekent dat de plaatsingskosten van de advertenties al binnen de campagneperiode ruimschoots worden terugverdiend. Tijdschriften doen het zelfs nog beter met een ROI van 130%. Ondanks het lagere bereik van tijdschriften weten ze dankzij hun zeer gerichte doelgroep de juiste consumenten te bereiken en resultaten te behalen.

Televisie en radio: massabereik met gematigde ROI

Hoewel televisie en radio een groot bereik hebben, blijkt uit het onderzoek dat ze een gematigde ROI hebben in vergelijking met gedrukte media. Televisie behaalt een ROI van ongeveer 60%, terwijl radio iets hoger scoort met 80%. Het massabereik van televisie vormt een goed uitgangspunt, maar door de overvloed aan reclame neemt de effectiviteit ervan af. Bij radio blijken vooral goed getimede en krachtige boodschappen goed te werken om het gewenste resultaat te behalen.

Online banners: bescheiden bereik, maar toch een behoorlijke ROI

Online banners worden vaak gezien als een efficiënt en kosteneffectief middel om consumenten te bereiken. Hoewel ze een gering bereik hebben en een bescheiden impact, blijkt uit het onderzoek dat online banners een gemiddelde ROI van 110% opleveren. Dit komt mede door de lagere prijs per GRP (Gross rating Point – percentage van het publiek dat bereikt wordt). Hoewel printadvertenties relatief duurder zijn per GRP dan radio en televisie, is de impact ervan zo groot dat ze een aanzienlijk hogere ROI opleveren.

De invloed van je doelgroep

Naast de ROI-cijfers is het ook belangrijk te kijken naar de doelgroepgerichtheid van de campagne. Gedrukte reclame biedt je de mogelijkheid om zeer gericht op een specifieke doelgroep te adverteren. Dit is vooral relevant voor nichebedrijven die zich richten op een specifiek marktsegment. Uiteraard ligt daar dan ook de oorzaak van die hoge ROI-score.

Synergie tussen online en offline kanalen

Hoewel gedrukte reclame zijn waarde heeft bewezen, betekent dit niet dat het de enige effectieve vorm van adverteren is. In feite kunnen gedrukte en online kanalen elkaar versterken. Door een geïntegreerde reclamecampagne op te zetten, waarbij gedrukte advertenties worden ondersteund door online aanwezigheid, kunnen adverteerders een bredere doelgroep bereiken en het rendement op hun investering vergroten. Het combineren van verschillende kanalen kan synergie creëren en het succes van de campagne vergroten.

Meten = weten

Het onderzoek laat zien dat het meten van de effectiviteit van je reclamecampagnes ook belangrijk is. Door in kaart te brengen hoe de ontvangers reageren op je campagnes, kan je te weten komen of ze het gewenste resultaat opleveren. Zo weet je precies wat werkt en kan je het beste halen uit je toekomstige campagnes.

Bron:
https://www.ndpnieuwsmedia.nl/roi-advertising/

Ook interessant:
https://magnetic.media/news-views/news/spark-2019
https://www.printpower.eu/insight/how-newspaper-advertising-boosts-profit-growth/