7 redenen waarom we van drukwerk houden
We lezen en horen de doemscenario’s wel vaker: ‘Digitaal floreert, drukwerk bloedt dood’ of ‘Print heeft zijn beste tijd gehad’. Gaan wij daar bij Buroform mee akkoord? Natuurlijk niet! Een digitale manier van communiceren is een mooie aanvulling op drukwerk én omgekeerd. Ben jij ook benieuwd waarom wij zo van drukwerk houden? Lees dan snel verder.
1. Papier zit in ons DNA
Het waren de Egyptenaren die duizenden jaren geleden iets fantastisch ontwikkelden. Iets wat we dagelijks gebruiken: papier. Overal om je heen zie je het: van een geboortekaartje over een magazine tot toiletpapier. Er zijn zoveel producten waar papier in verwerkt zit, dat we niet zonder kunnen. Papier zit in ons DNA.
2. Gedrukte media maken ons nieuwsgierig
Ben jij ook altijd benieuwd naar de inhoud van jouw brievenbus? Je bent niet alleen! We schreven eerder al over een onderzoek bij Bpost. Hieruit bleek dat maar liefst tachtig procent van de ondervraagden nieuwsgierig is naar zijn post. Zevenentwintig procent van de gelezen post leidt dan weer tot acties: informatie opvragen, aankopen doen, … De conclusie is dus duidelijk: in onze brievenbus liggen enorme opportuniteiten om mensen te bereiken.
Inspiratie nodig? Neem eens een kijkje tussen onze tips om je doelgroep persoonlijk aan te spreken.
3. Lezen op papier versterkt je geheugen
Oké, misschien overdrijven we met deze titel een klein beetje, maar toch… Als we op een scherm lezen, dan scannen we: we lezen diagonaal en slaan zinnen of alinea’s over. Zo verliezen we stukken van de boodschap.
Omdat we op papier langzamer lezen dan op een scherm, wordt de leesbaarheid verhoogd en sijpelt de boodschap dieper in het geheugen door. Hierdoor onthouden we boodschappen op papier beter en langer. Wil je een belangrijke boodschap of een lange tekst communiceren? Kies dan zeker voor een gedrukte versie.
4. Boodschappen op papier doen je focussen
Stel: Terwijl je een mail leest op je smartphone ontvang je een berichtje van je beste vriend(in). Wat doe je? Antwoordde jij ook “Ik open dat berichtje”? Velen onder ons zullen je bijtreden.
Digitaal communiceren mag in dit digitale tijdperk dan wel handig zijn, toch moet je er steeds pop-ups, online reclame en meldingen bij nemen. Boodschappen op papier geven je die afleiding niet en bieden een aangename offline-rust.
5. Drukwerk prikkelt onze zintuigen
Wanneer we op scherm lezen, gebruiken we maar één zintuig: ons gezichtsvermogen. We kunnen kijken naar het scherm maar worden voor de rest niet geprikkeld.
Drukwerk biedt daarentegen veel meer prikkels. We nemen je even mee: je opent de brievenbus en vindt er een doosje. Je opent het doosje en haalt er een prachtige uitnodiging voor een winterhuwelijk uit. Je bekijkt (gezichtsvermogen) de uitnodiging heel aandachtig en voelt (tastzin) een indruk in het kaartje. Je aandacht gaat opnieuw naar het doosje waar ook een boekje in zit. Terwijl je het boekje opent, komt het aroma (reukzin) van dennenbomen vrij en hoor je het geritsel (gehoor) van het papier. Groot verschil, niet?
6. Drukwerk spreekt je écht aan
Digitale advertenties die voor jou interessant kunnen zijn, worden via cookies uitgezocht. Zo kan een advertentie voor die ene broek die je online zag – maar niet kocht – je wekenlang via verschillende websites en in je mailbox achtervolgen.
Drukwerk doet dit niet. Met drukwerk kies je zelf waar en wanneer je bepaalde informatie op je laat afkomen. Lees je in een magazine een artikel over tuinieren, dan betekent dit dat jij hier op dat moment in geïnteresseerd bent. Zie je in hetzelfde magazine een advertentie over bloempotten, dan kies je op eigen initiatief – en met meer interesse – om die advertentie te bekijken.
7. Drukwerk maakt indruk
Kwalitatief drukwerk laat, meer dan digitale communicatie, een indruk na. Omdat je boodschap tastbaar wordt, maak je sneller connectie met diegene die het drukwerk in handen heeft. Dat drukwerk langer bijgehouden wordt dan een mail, biedt alleen nog meer voordelen.
Niet overtuigd? Maak dan eens deze bedenking: Hoelang blijft een sms met “Thank you” bij jou hangen? En hoe lang heb je plezier aan een kaartje met diezelfde boodschap?
Conclusie: Bloedt drukwerk dood?
Nee. Er zijn de laatste jaren dan wel heel wat verschuivingen geweest in onze sector, toch zal drukwerk blijven bestaan. Omdat het een indruk nalaat, onze zintuigen prikkelt en ons af en toe een traantje doet wegpinken.