Waar kan je best op letten als je ontwerpt met foliedruk? cover

Waar kan je best op letten als je ontwerpt met foliedruk?

Is er iets heerlijker dan een nieuw project binnenslepen waarbij je volop kunt experimenteren met folietechnieken? Als grafisch ontwerper door een boek vol hotfoil-staaltjes bladeren, lijkt wat op een kind dat werd losgelaten in een snoepwinkel. Naast de populaire goud- en zilverfolie zijn er ontelbaar veel andere foliekleuren op de markt en dat maakt het eens zo leuk om te gaan kiezen. Foliedruk is echter wel een ambachtelijke druktechniek. En dat brengt een heleboel kansen en beperkingen met zich mee. Maar met de nodige kennis op zak kan je als grafisch ontwerper enorm leuke resultaten bereiken. Een gezonde dosis durf en experiment liggen ons dan ook zeer nauw aan het hart.

Goede communicatie met je drukker is key 🔑

Technische voorkennis kan je ontwerp maken of kraken. Jouw creativiteit gecombineerd met onze technische know-how is daarom een match made in heaven. Wist je bijvoorbeeld dat je folie en embossing in één doorgang kan drukken waardoor je folie haarscherp op de 3D-embossing ligt? Of dat je microstructuren kan aanbrengen in foliedrukwerk? Hieronder enkele lessen die je vast niet wilt missen!

Wil je de mogelijkheden met foliedruk LIVE komen ontdekken?
Schrijf je dan in voor onze Buroform Academy op donderdag 13 juni 2024 of kom eens langs op een ontbijtsessie met Paul Hermans (najaar 2024, blijf op de hoogte van nieuws en updates).

je kaartje met een luxe afwerking in goud of zilverfolie

Met welke kleur duid je goudfolie aan in je bestand?

Goudfolie of andere speciale druktechnieken kan je aanduiden met een steunkleur.

  1. Gebruik in jouw ontwerp een 100% steunkleur voor de elementen die met folie bedrukt worden.
  2. Benoem de kleur met de kleurcode van de folie die je gekozen hebt. Zo bestaat er zeker geen verwarring. Transparantie is uit den boze, dat zorgt namelijk voor problemen in de productie van je cliché(s).
  3. Zet de foliedruk elementen in overdruk. “Over-wat?” Daarover vertellen we je meer in het laatste puntje van dit artikel.

Wat is de minimale lijndikte in foliedruk?

Zorg dat de minimale dikte van een beeld bij foliedruk tenminste 0,12mm is. Een lijn die te fijn is, kan tijdens het etsen van de drukvorm verloren gaan en blijft dus niet – of amper – zichtbaar in de uiteindelijke afdruk van je kaart.

Waarom folie en embossing in één doorgang hot is

Foliedruk en embossing gecombineerd in één drukgang behoort tot een luxe afwerking die jouw drukwerk écht af maakt. Het grote voordeel is dat je folie en embossing exact op dezelfde plaats staan wat zorgt voor een haarscherp afdrukresultaat. Voor deze druktechniek wordt standaard een magnesium cliché voorzien en is een minimale lijndikte vereist van 0,5 mm voor papier dat lichter is dan 120 grams en 0,8 mm voor papier zwaarder dan 150 grams. Bevat je ontwerp fijnere lijnen? Dan adviseren we jou om een messing cliché te laten maken. Opgelet, de investering voor een messing cliché ligt hoger dan magnesium en kan ervoor zorgen dat we je offerte moeten herzien. Vraag zeker advies aan je orderbegeleider als je ergens aan twijfelt.

Hoe en waarom moet ik overdruk toepassen in mijn ontwerp?

Wil jij jouw kaarten voorzien van een glimmend laagje folie en komt die folie over een gedrukt ontwerp? Dan is het in de meeste gevallen aangewezen om de bepaalde delen die in folie komen in ‘overdruk’ te zetten. Dat wil zeggen dat het ontwerp dat onder de folie zit blijft doorlopen. Zet je overdruk niet aan, dan wordt het ontwerp onder de foliedelen uitgespaard en dat kan voor ongewenste randjes zorgen wanneer de folie lichtjes van zijn positie afwijkt. Overdruk kan je aan- en uitzetten via Venster -> Uitvoer -> Kenmerken in Adobe Indesign of Adobe Illustrator.

Foliedruk is niet enkel populair op kaarten, ook je posters, brochures of magazines voorzien we graag van een luxueuze afwerking.

Ontbreekt er nog iets in het artikel? Laat het weten, dan vullen we verder aan.

Als toonaangevende drukkerij in Mechelen streeft Buroform naar innovatieve en kwalitatieve drukoplossingen, niet alleen hier maar overal in Vlaanderen, Wallonië, België, Nederland, Luxemburg of nog verder van huis. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste trends en technieken in de drukwereld? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en volg ons op social media. Blijf verbonden voor meer updates en inspiratie om je drukprojecten te onderscheiden.