Nieuw akkoord over de verdeling van magazines: wat betekent dit precies voor jou als uitgever? cover

Nieuw akkoord over de verdeling van magazines: wat betekent dit precies voor jou als uitgever?

Eind vorig jaar raakte bekend dat Bpost van de overheid geen nieuwe subsidie kreeg voor de kranten- en tijdschriftenverdeling in ons land. Het gevolg: vanaf 1 juli 2024 ben je als uitgever zelf verantwoordelijk voor de verspreiding van je tijdschriften. Tot 2026 geniet je wel van een overgangsregeling in de vorm van een belastingkrediet. Wat betekent dat nu precies en welke prijs betaal jij vanaf 1 juli nu effectief voor de verzending van je magazines?

In ons land verdeelt Bpost sinds jaar en dag de tijdschriften en kranten via een contract met de overheid. Daarvoor kreeg het tot voor kort een concessie van 175 miljoen euro (vorig jaar verminderd tot 125 miljoen euro). Eind vorig jaar raakte bekend dat dit zogenaamde krantencontract stopgezet werd: in plaats van een nieuwe concessie kreeg Bpost nog een eenmalige subsidie van 75 miljoen euro om tot 30 juni 2024 de verdeling op zich te nemen. Daarna moet je als uitgever de verspreiding van je tijdschriften zelf organiseren of onderhandelen met een derde partij. Gelukkig valt de steun niet abrupt weg. Tot en met 2026 is er een overgangsregeling voorzien in de vorm van een belastingkrediet.

Wat houdt het belastingkrediet in?

In het belastingkrediet wordt een onderscheid gemaakt tussen niet-commerciële en commerciële uitgevers.

Copyright: wim knapen

NIET-COMMERCIËLE UITGEVERS

Niet-commerciële uitgevers zijn eenmanszaken en non-profitorganisaties zoals vzw’s, parochies, en mutualiteiten die de kosten voor de distributie van papieren tijdschriften dragen.

Deze uitgevers krijgen een terugbetaalbaar belastingkrediet voor de extra verdeelkosten die ze maken in de jaren 2024, ‘25 en ‘26 vergeleken met 2023. Dit betekent dat ze de meerkosten ten opzichte van 2023 vergoed krijgen. Opgelet: dit geldt alleen voor de levering aan abonnees en niet voor leveringen aan dagbladhandelaars of andere distributieketens zoals supermarkten.

Hoe bereken je je belastingkrediet?

  1. Bepaal je werkelijke verdeelkost (inclusief btw) voor respectievelijk het kalenderjaar 2024 (pro rata vanaf 1 juli), 2025 en 2026.
  2. Bepaal je werkelijke verdeelkost van 2023 (inclusief btw).
  3. Het verschil tussen beiden is je belastingkrediet.

Uiteraard moet de meerkost het gevolg zijn van de stijging van de verdeelkostprijs per publicatie en niet van een toename van de verdelingen. Om aanspraak te maken op het belastingkrediet moet de meerkost dus wel verantwoord zijn.

Conclusie: de volledige meerkost wordt dus gesubsidieerd, maar moet wel gedurende 2 jaar worden voorgefinancierd.

COMMERCIËLE UITGEVERS

Commerciële uitgevers zijn uitgevers die tijdschriften verkopen met als doel winst te maken en zijn onderworpen aan de vennootschapsbelasting.

In de plaats van een vast subsidietarief waarvan eerder sprake was, krijgen commerciële uitgevers nu een belastingkrediet dat alleen geldt voor ‘het gedeelte van de verdeelkosten’ die binnen bepaalde minimum- en maximumbedragen vallen. Het criterium van de bevolkingsdichtheid per gewest blijft van kracht.

Opgelet: dit geldt alleen voor de levering aan abonnees en niet voor leveringen aan dagbladhandelaars of andere distributieketens zoals supermarkten. Het belastingkrediet is ook enkel geldig voor tijdschriften die niet uitsluitend, of hoofdzakelijk reclamemateriaal bevatten.

Hoe bereken je je belastingkrediet?

Het belastingkrediet wordt verleend ter waarde van ‘het gedeelte van de verdeelkosten’ per publicatie dat tussen de prijsvork 0,40 euro en 0,50 euro ligt.

  1. Bepaal de werkelijke verdeelkostprijs per publicatie voor de jaren 2024, 2025 en 2026.
  2. Bekijk wat de prijsvork is voor het gewest waar je jouw magazines verdeelt.
  3. Bereken het gedeelte van je verdeelkosten dat binnen deze prijsvork valt.
  4. Vermenigvuldig dit bedrag met de oplage van je tijdschriften.
  5. De uitkomst is je belastingkrediet.

Is je verdeelkost hoger dan de maximumgrens van de prijsvork? Dan zal je belastingkrediet beperkt zijn tot het deel van de verdeelkostprijs binnen de prijsvork (max 10 cent per publicatie).

Wat betekent dit concreet?

Er komt geen vast subsidietarief. Uitgevers die door de stopzetting van het krantencontract een meerkost ervaren voor de krantenverdeling, zien die meerkost gedekt door het belastingkrediet. Bij de verspreiding van commerciële tijdschriften wordt die meerkost dan weer gedekt door een forfaitair bedrag.

Verandering in de werkwijze van Bpost

Vanaf 1 juli 2024 wijzigt het aanbod van bpost als gevolg op het nieuwe akkoord in onze wetgeving. De grootste verschillen met het voormalige aanbod zijn: de keuze wanneer bpost uitreikt: volgende werkdag of binnen 3 werkdagen; aangepaste (duurdere) tarieven op basis van formaat en gewicht; een nieuw afgifteborderel.

Tussen de lijnen door: voorwaarden om een voordelig tijdschrifttarief te bekomen:

  1. Erkende tijdschriften: je tijdschrift verschijnt minstens 4 keer per jaar met vaste intervallen van max. 3 maanden
  2. Minstens 30% van de inhoud bestaat uit redactionele artikelen;
  3. Advertenties, reclame of promotieteksten moeten afkomstig zijn van minstens 3 verschillende bedrijven, met uitzondering van de uitgever of drukker zelf.

Meer weten? In dit document vind je alle info over de nieuwe regeling en tarieven.

Bpost tarieven tijdschriften