Klant in de kijker: MENTALL cover

Klant in de kijker: MENTALL

Hij heeft ze wel degelijk nog allemaal op een rijtje. Al durft zijn hoofd wel eens op hol te slaan bij het zien van knap drukwerk. Zo kennen we er nog, en dus is Simon Desmet een gedroomde ‘klant in de kijker’. In 2020 richtte hij MENTALL op, een full service communicatiebureau waar je terecht kan voor de branding van je bedrijf en alle bijhorende marketingsupport. Behalve op het digitale luik, ligt er ook een sterke nadruk op print: “Een stijlvolle catalogus is niet enkel een handig werkinstrument, maar ook een krachtige marketingtool.”

Eigenlijk wilde hij als kind iets met houtbewerking doen. Creatief bezig zijn met de handen, daar zag Simon Desmet wel iets in. Maar hij hield ook van tekenen, en dus koos hij ervoor grafische wetenschappen te volgen aan het VISO. Aan de creatieve school in Mariakerke werd Desmet eerst ingeleid in het drukkerswezen, alvorens zich verder te verdiepen in multimediatechnieken. Nadien verhuisde de West-Vlaming naar Hasselt om er beeldende kunsten, grafisch ontwerp en interactieve vormgeving te volgen, en zich er vervolgens ook definitief te settelen. Een move die hem vandaag niet alleen een heerlijk gemixte tongval oplevert, maar die ook de basis legde voor de werking van MENTALL, het communicatiebureau dat hij een kleine drie jaar geleden opstartte.

360°-communicatiestrategieën

“Tijdens mijn opleiding in Hasselt lag een belangrijke klemtoon op onderzoek”, vertelt Desmet. “Die aanpak hanteren we vandaag ook bij MENTALL. We ondersteunen bedrijven met alles op het vlak van branding, digitale transformatie en marketing, maar trachten dat steeds te doen vanuit een strategische invalshoek. We werken heel pragmatisch samen met klanten, door mee na te denken over hun business en ze doelgericht te adviseren. Je start bij ons altijd met een workshop. Daaruit volgt een strategisch voortraject, gebaseerd op een diepgaande analyse van de noden en opportuniteiten. Dan pas beginnen we met het echte ontwerpproces en alles wat daarbij hoort: het logo en de visuele identiteit, een website, folders, brochures, nieuwsbrieven, reclamecampagnes, social media, enzovoort. Vanuit een 360°-aanpak creëren en optimaliseren we het merk. Eigenlijk fungeert ons bureau als de interne marketingdienst van bedrijven. We bevinden ons enkel fysiek op een andere locatie.”

Technische expertise

MENTALL bedient een diverse range van klanten in uiteenlopende sectoren. Bijzondere aandacht gaat evenwel naar ondernemingen in technische industrieën. “We werken bijvoorbeeld veel voor technische groothandels en producerende bedrijven”, vertelt Desmet. “Voor dat type bedrijven hebben we een enorme expertise opgebouwd. In deze tijden evolueren productassortimenten vaak razendsnel, maar ook wettelijke bepalingen en deontologische codes zorgen ervoor dat je constant bij de les moet blijven. Door onze ervaring weten we wat er speelt en kunnen we die kennis efficiënt vertalen naar doeltreffende communicatietools, die bedrijven in staat stellen sneller betere resultaten te boeken. Print en digital gaan daarbij hand in hand. Steeds vaker werken we bijvoorbeeld een catalogus uit, die vervolgens ook een online verlengstuk krijgt, op basis van speciaal ontwikkelde digitale formats.”

Catalogus HEYTEC

Een van die klanten is HEYTEC. Na enkele eerdere opdrachten kwam MENTALL naar ons om de nieuwe catalogus te laten drukken voor het bedrijf dat gespecialiseerd is in koeltechnieken en klimaatoplossingen. “De vorige was, denk ik, vijf jaar oud, dus er mocht iets gebeuren”, glimlacht Desmet. “We hebben uiteindelijk twee versies uitgewerkt. De eerste is een hardcover die werd opgestuurd naar klanten en partners. Een soort stijlvol koffietafelboek voor op kantoor, waar koel- en klimaattechniekers het hele productassortiment in terugvinden, maar dat ook heel mooi staat op de werkdesk. Daarnaast is er een variant met een softcover, die mee kan op de baan. We werken momenteel ook aan een klimaatcatalogus, in dezelfde stijl, maar met een ander kleurenpalet, zodat er een mooi onderscheid ontstaat. Ik hou enorm van verfijnd drukwerk. Als student heb ik het hele drukproces doorlopen. Van drukvoorbereiding tot afwerking, prepress en eigenhandig verschillende persen hanteren, het passeerde allemaal de revue. Soms ben ik bezorgd over printmedia, omdat het aandeel ervan in de mediamix wel eens gemarginaliseerd wordt. Maar een knappe catalogus of brochure is iets dat blijft. Je kan er ontzettend veel kanten mee uit. De druktechniek, de afwerking, het papier, de binding: het heeft allemaal een invloed op de uitstraling van het drukwerk, en bepaalt zo mee hoe je als bedrijf naar buiten komt. In het geval van HEYTEC is die hardcover niet enkel een essentieel werkinstrument geworden, maar ook een schitterende marketingtool.”