Het verhaal van Jesse op het Benelux Online Print Event (BOPE) cover

Het verhaal van Jesse op het Benelux Online Print Event (BOPE)

Op 8 juni werd het Flanders Meeting & Convention Center van de Zoo van Antwerpen omgetoverd tot BOPE. Een grootschalige conventie die verschillende ondernemers uit de Benelux samenbracht rond de digitalisering van de grafische sector en de uitdagingen van morgen.

Het programma was spectaculair: sprekers uit Duitsland, Nederland, Panama, Denemarken en België onderstreepten het internationale karakter van het evenement. Kwam ook aan het woord: onze Mr. Chief himself, Jesse Marynen, die het verhaal van ons online platform INKOprint minutieus uit de doeken deed. Een kleine recap van zijn – al zeggen we het zelf – indrukwekkende talk!

Hoe authenticiteit helpt om een future-proof printbedrijf op te bouwen

Jesse Marynen: “Ik neem jullie graag terug mee naar het jaar 2017. Ik had visitekaartjes besteld voor mezelf. Nooit gedacht dat iets zo eenvoudigs de loop van mijn carrière zou veranderen. Toen de kaartjes bij me thuis aankwamen, werd ik omver geblazen. De kwaliteit van de verpakking overtrof bijna die van het product zelf. Elk detail klopte gewoon. Kippenvel!”

“Ik had de kaartjes besteld bij Moo.com. Tot vandaag een van de grootste e-commerce printplatformen ter wereld. Het beschikt over verschillende productielocaties in de UK en US en de inkomsten bedragen meer dan 100 miljoen dollar per jaar. Het gekke: ze gebruiken maar vijf à zeven verschillende papiersoorten. Dit bracht me op een idee…”

Evolutie van de grafische markt

“Ik dacht na over de vraag: wat is de toegevoegde waarde van drukwerk en hoe zal print de komende tien jaar evolueren? Online drukkerijen hebben de laatste jaren hun bestaansrecht bewezen. Ze hebben drukwerk toegankelijker en populairder gemaakt voor iedereen. Kijk maar hoe gemakkelijk het is om vandaag 25 uitnodigingen te bestellen. Een decennium geleden kon dat nog niet.”

“Aan de andere kant merken we allemaal dat de markt stabiliseert. Door een groter productaanbod en meer printmogelijkheden, moeten we op zoek naar nieuwe markten, met vooral een stijgende focus op B2B.”

Een digitaal verlengstuk voor Buroform

“Een online printplatform is onmisbaar als je een future-proof printbedrijf wil uitbouwen. Dus, ik stond daar op mijn deurmat, met de kaartjes van Moo.com in mijn handen en ik dacht het antwoord gevonden te hebben: ik kopieer Moo.com!”

“Ik zocht een businesspartner met een IT-achtergrond en begon bedrijven te bezoeken die ons mogelijk konden helpen met de uitbouw van het platform. Al snel kwamen we erachter dat zo’n platform bouwen € 500.000 zou kosten. Geld dat we niet hadden.”

Investeerders

“Ik ging op zoek naar investeerders. De pitch bij Cartamundi herinner ik me nog alsof het gisteren was. Ik stond daar in een grote vergaderzaal, waar vier managers me aankeken met een enge blik vol verwachtingen.

Klamme handjes, knikkende knieën… Ik dacht: Jesse, je MOET dit goed doen. Maar nog voor ik mijn pitch kon beëindigen, onderbraken ze mij al: Cartamundi zag geen toekomst in het concept. En ook bij alle volgende pitches kreeg ik dezelfde koude ‘nee’ te horen.”

“Ik was diep teleurgesteld, maar ik geloofde zo in mijn project dat ik besloot op zoek te gaan naar een goedkopere oplossing en het project zelf te financieren. In Oost-Europa vond ik een partner die het platform zou ontwikkelen voor €88.000. Hallelujah!”

© Yorgos fotografie

“Weken gingen voorbij. En hoe meer tijd er verstreek, hoe duidelijker het werd dat het allemaal minder vlot zou gaan dan ik me had voorgesteld. De communicatie liep stroef, de verwachtingen matchten niet. We moesten de stekker eruit trekken. Mijn project had gefaald en ik was véél geld kwijt.”

“Grow like a lobster”

“Ik was ervan overtuigd dat ik mijn droom moest laten varen. Dat het misschien gewoon niet ‘mijn ding’ was. Toch wilde ik niet zomaar alles overboord gooien. Ik was en ben er nog steeds van overtuigd dat e-commerce de toekomst is. Ik besloot even onder een figuurlijke steen te kruipen en het idee te laten groeien, zoals ook een kreeft dat doet. Een verhaal dat Dr. Abraham Twerski beter kan uitleggen dan ikzelf.”

In zijn talk verwijst Jesse naar het verhaal van Dr. Abraham Twerski.

“Onder die steen realiseerde ik me dat het niet voldoende is om een copycat te zijn. Om succesvol te zijn, moet je trouw blijven aan je eigen waarden:

  • Ik waardeer toegankelijkheid en gebruiksgemak.
  • Ik hou van drukwerk en het vakmanschap dat erbij komt kijken.
  • Er is mij niets meer waard dan de vrijheid om dat te doen waar ik zelf van houd.

Stap voor stap

“Ik wilde het concept opnieuw uitwerken, met mijn eigen waarden in het achterhoofd. Klein beginnen en stap per stap verder bouwen.”

“Een klant vertelde mij: ‘Jesse, als ik speciaal advies nodig heb over papier en bindtechnieken, dan kom ik naar Buroform. Maar voor standaard drukwerk kijk ik online. Dat is gewoon gemakkelijk: Je kiest je product, laadt je bestand op en bevestigt.’”

“Daarnaast ontvang ik regelmatig studenten in de drukkerij voor een bedrijfsbezoek. En telkens opnieuw stel ik hun dezelfde vraag: ‘Stel, jij komt in een marketingbureau terecht, hoe zou jij je drukwerk bestellen?’ Wat denk je dat het antwoord was?”

Online natuurlijk!

“Het werd me steeds duidelijker: waarom combineren we niet gewoon het beste van beide werelden? Niche producten in een e-commerce context. Ik wilde een versie van Buroform uitbouwen die toegankelijk is voor elke online klant. Mijn eigen waarden vormden mijn kompas.”

Vrijheid, vakmanschap en toegankelijkheid

“Omdat ik vrijheid waardeer, besloten we het platform from scratch te schrijven. We willen kapitein blijven van ons eigen schip.”

“Mijn liefde voor het vakmanschap uit zich in het feit dat we dicht bij ons product blijven. We drukken waar we zelf goed in zijn, en werken samen met lokale printpartners voor producten waar we minder ervaring mee hebben. En natuurlijk is ons platform snel, gebruiksvriendelijk en toegankelijk voor iedereen.”

“De som van die drie waarden werd mijn nieuw bedrijf: INKOprint.be. Een online drukkerij die het authentieke vakmanschap en de digitale toekomst van de printsector verenigt. Het bedient de huidige en volgende generaties die hunkeren naar toegankelijkheid, gebruiksgemak en een breed scala aan premium producten.”

“En het mooiste van al: ik zie mezelf weerspiegeld in mijn bedrijf, omdat het gebouwd is op mijn authentieke waarden.”

Ben jij klaar voor jouw lobster moment?

Thanks…

Toen Jos Steutelings van VIGC – Grafische Innovatie me vroeg of ik deel wilde uitmaken van het sprekersprogramma tijdens #BOPE2022, stokte mijn adem even. Ik kon maar aan één woord denken: Wow… WOW! – Jesse Marynen