Alles wat je aandacht geeft, groeit: 4 salestips van Jesse

Alles wat je aandacht geeft, groeit: 4 salestips van Jesse

Jan Roel doet al 23 jaar onderzoek naar de succesformules achter verkopen. In zijn podcast RED-Selling geeft hij regelmatig het woord aan de besten in het vak. Begin februari kreeg ook Jesse Marynen de kans om zijn inzichten rond dat thema toe te lichten. Wij vatten het interview samen in vier stellingen, voorzien van deskundig commentaar van onze manager. Benieuwd naar het volledige interview? Even scrollen en je vindt het onderaan de pagina!

Jesse aan tafel met sales-expert Jan Roel van Rhee.

1. Het is niet je product dat telt, wel wat je klant nodig heeft

“Vroeger, toen ik zelf nog aan de slag was als sales, trok ik telkens met een showcasemap naar de klant: ‘Kijk eens wat wij niet allemaal kunnen.’ Nu besef ik dat zo’n aanpak juist averechts werkt. Door je product op te dringen, ga je voorbij aan de essentie. Namelijk dat je in de eerste plaats moet luisteren naar wat je klant nodig heeft. Zijn wens of behoefte vormt je vertrekpunt. Pas als je die kent, dan kan je desnoods met een gepersonaliseerd portfolio het beste van jezelf gaan showen.”

2. Leer je klanten echt kennen en maak connectie door hen aan het woord te laten

“Als verkoper ben je met mensen bezig. Precies daarom moet je weten wie er achter dat gezicht schuilgaat. Bereid je goed voor. Wie heb ik straks voor mij? Wat heeft die persoon gestudeerd? Waar is hij/zij nog allemaal mee bezig? We leven in een digitaal tijdperk. Al die info ligt zomaar voor het grijpen. Google even, check LinkedIn, er zijn zoveel tools voorhanden om vanaf het eerste gesprek een diepere connectie te maken. Zorg ervoor dat je klant aan het woord is en niet jij. Om het te projecteren op het dagelijks leven: als iemand je de kans geeft om je verhaal te vertellen of je emoties te delen, dan geeft dat toch een ongelooflijk gevoel. Dat is wat ik bedoel.”

3. Leer ook ‘nee’ zeggen als het moet

“Op elk potje past een dekseltje. Voor elke vraag is er een antwoord, maar dat betekent niet dat je die altijd bij jezelf moet gaan zoeken. Soms moet je ook ‘nee’ leren zeggen. Ik ben daar zelf het beste voorbeeld van: ik wil altijd iedereen helpen, terwijl dat gewoon niet mogelijk is. Soms zijn er andere mensen of bedrijven die beter gesteld zijn om te helpen. Durf dat ook uitspreken: aan halfslachtig werk heeft niemand iets.”

4. Behandel je klanten met dezelfde zorg als je geliefden

“Vandaag is elke drukkerij een topdrukkerij. Iedereen beschikt over moderne machines, biedt een superservice en levert kwaliteit. Onderscheid maak je vooral in menselijk opzicht. Door klanten het gevoel te geven dat je er echt voor hen bent. ‘Alles wat je aandacht geeft, groeit’, zeg ik altijd. Omdat er zoveel waarheid in die zin zit. In die optiek heeft klantenbinding veel weg van een liefdesrelatie. Je moet blijven zorg dragen voor elkaar. Stop je met aandacht geven, dan zal iemand anders dat wel doen.”

Het volledige interview beluisteren?

Check de podcast via Spotify.

Of bekijk alles in woord en beeld via YouTube.