Op bezoek bij Gmund

Op bezoek bij Gmund

Papier verheven tot kunst

Langs de Tegernsee, vredig ingebed tussen de nationale parken Hohe Tauern en Nockberge ligt Gmund, een kleurrijk middeleeuws stadje dat zich geheel richt op kunst en cultuur. Je vindt er talloze galeries, beeldentuinen en kunstenaarsateliers, omgeven door groene heuvels, plateaus en wandelpaden. Dit is een plek waar je komt voor artistieke fotografie, authentieke ambachten, schilder- en beeldhouwkunst, én voor de Büttenpapierfabrik Gmund. Net voorbij het dorpscentrum, in de schaduw van dennenbomen, bevindt zich een honingkleurig gebouw waar ook papier tot kunst verheven wordt.

Alle bezoekers worden warm gemaakt voor de daguitstap binnen de papierfabriek van Gmund.

Gmund Papier sinds 1829

Midden september gingen wij proeven van al dat moois, samen met papierpartner Papyrus. De weg naar Gmund leidt over groene gewelfde landschappen en houdt halt aan een langgerekt landhuis in typisch Oostenrijkse stijl. Meteen wordt duidelijk wat Gmund zo uniek maakt. ‘Papierkultur seit 1829’ staat te lezen op een gouden welkomstbord: de liefde voor het vak overvalt je nog voor je de oprijlaan voorbij bent. Gmund mag dan wereldleider zijn op het gebied van natuurlijke papieren, er mogen 140 mensen werken, het is ook een familiebedrijf gebleven in de echte zin van het woord.

Jesse Marynen: “Extreme knowhow gaat er gepaard met warmte en gemoedelijkheid. Dat voel je vanaf het moment dat je hier een voet binnenzet. De passie straalt door in alle aspecten van het bedrijf. Iedereen met wie je in contact komt, heeft dezelfde bezieling en overtuiging. Het creëren en produceren van papier is meer dan een ambacht, het maakt deel uit van een alomvattende cultuur.”

De passie straalt door in alle aspecten van het bedrijf.

In de productiehallen liggen talloze papieren gestapeld op paletten, als een mozaïek van kleuren.

Duurzaam papier

Gmund Papier bestaat bijna tweehonderd jaar. Het ambacht van destijds staat er nog altijd centraal. Nog altijd wordt er gewerkt met dezelfde machines als toen. Dag in dag uit worden meer dan honderdduizend verschillende papiersoorten tot leven gebracht, met veel kennis, kunde en liefde voor het vak. In de productiehallen liggen talloze papieren gestapeld op paletten, als een mozaïek van kleuren. Stuk voor stuk zijn die op ecologisch verantwoorde wijze geproduceerd. Gmund genereert 75 procent van al zijn energie zelf, zonder CO²-uitstoot. Daarnaast draagt elk papier het FSC keurmerk, dat een verantwoorde herkomst garandeert uit duurzaam beheerde bossen en recyclage. Wat betreft afval duikt Gmund zelfs onder de twee procent, waarvan 99 procent ook nog eens wordt gerecycleerd.

“Mensen geloven weer dat hoogwaardig drukwerk een enorme hefboom is om hun verhaal in beeld te brengen.”

Jesse Marynen: “Gmund is een bedrijf met een verhaal dat vandaag de dag actueler is dan ooit. Door in te zetten op duurzaamheid levert het een bijdrage aan een gezondere wereld, een gegeven waar ook wij bij Buroform ontzettend veel belang aan hechten. Daarnaast is de kwaliteit van het product niet te evenaren. De veelzijdigheid is enorm, wat ons als drukkerij een onmiskenbare meerwaarde biedt. Zo kan je kiezen uit maar liefst 135 texturen die stuk voor stuk een andere beleving geven aan drukwerk. Dat deze papierfabriek een van de weinige is die nog elk jaar blijft groeien, zegt alles. Daarnaast is die groei ook algemeen een positief teken: mensen geloven weer dat hoogwaardig drukwerk een enorme hefboom is om hun verhaal in beeld te brengen.”