Je drukwerk langer bewaren? Houd deze tips in het achterhoofd

Je drukwerk langer bewaren? Houd deze tips in het achterhoofd

Je hebt het ongetwijfeld al gemerkt: tijd heeft invloed op de uitstraling van drukwerk. Papier is een natuurproduct, gemaakt van materialen die na verloop van tijd zachtjesaan afbreken. Toch kan je met enkele inspanningen heel wat bereiken. Vier gouden tips, zodat ook jij zo lang mogelijk kunt genieten van je boeken, magazines en brochures!

© 2017 Mark Agnor

In bibliotheken en archieven is de temperatuur doorgaans niet hoger dan 18°C en schommelt de luchtvochtigheid tussen 50 en 55%. In theorie het ideale klimaat om papier optimaal te bewaren. Thuis of op kantoor gaat het natuurlijk allemaal zo gemakkelijk niet, maar met onderstaande tips kan je de levensduur van je drukwerk alvast heel wat verlengen:

1. Vermijd hoge temperaturen

Papier is gevoelig voor hoge temperaturen. Als het warmer is dan 21°C zal het sneller verkleuren. Houd je drukwerk dus zo ver mogelijk weg van warmtebronnen. Hoe koeler en droger je papier bewaart, hoe langer het meegaat. Een verlaging met 5 graden kan de levensduur van papier zelfs verdubbelen!

2. Verplaats papier zo weinig mogelijk

Een aandachtspuntje dat in het verlengde ligt van het vorige. Als je papier verplaatst tussen twee ruimtes, moet je rekening houden met temperatuurverschillen. Is het op de nieuwe bestemming van je drukwerk meer dan 8°C warmer, dan heeft dat een invloed. Het vocht uit de warme lucht zal neerslaan op het papier in de vorm van druppels. En zoals je weet: water en papier, dat is nooit een goede combo.

3. Geen direct zonlicht

Zonlicht bestaat uit UV-straling. Die is niet enkel schadelijk voor de huid. Ook inkt is er heel gevoelig aan. Onder invloed van direct zonlicht zal inkt sneller verbleken. Zelfs al leg je je drukwerk in de schaduw, is het een bewolkte dag of ligt het weg achter glas: dan nog doen UV-stralen je drukwerk verkleuren.

4. Nee tegen vochtige ruimtes

Nat is nefast voor papier. Wees daarom voorzichtig met slecht geïsoleerde kamers of vochtige ruimtes zoals het tuinhuis, de kelder of de zolder. Een te hoge luchtvochtigheid werkt schimmel en papiervisjes in de hand. Wat je kan doen, is je drukwerk goed verpakken. Bijvoorbeeld in een doos met een PE-coating. Of laat je drukwerk afwerken met een laminaat of sealfolie. Zo is het bij voorbaat beter beschermd!