Heeft de grafische sector nood aan een frisse kijk?

Heeft de grafische sector nood aan een frisse kijk?

De open brief van eind maart, waarin 26 Belgische bedrijven uit de grafische sector vragen om in tijden van coronacrisis drukwerk in eigen land te bestellen, is bij de Nederlandse collega’s in het verkeerde keelgat geschoten. Wat ze waarschijnlijk niet wisten, maar het project in een heel ander daglicht stelt, is dat deze oproep eigenlijk een antwoord was op een open brief die de Belgische retailsector een paar dagen eerder gelanceerd had. Daarin deden ze een oproep aan Belgische klanten om tijdens de coronacrisis bij lokale webwinkels te kopen.

Jesse over de nood aan een vernieuwde kijk op de grafische sector

Jesse Marynen, manager bij het in Mechelen gevestigde Buroform en tevens initiatiefnemer van de open brief relativeert: “Onze brief was eigenlijk bedoeld als een oproep aan het adres van de Belgische retailers om ook loyaal te zijn met ons en hun drukwerk en signage eveneens lokaal te bestellen. We merken immers dat steeds meer drukwerk van Belgische en Europese ondernemers naar lageloonlanden gaat. Dit is jammer, want wij willen als Belgische grafische bedrijven de toekomst van onze medewerkers ook veiligstellen. Met onze open brief wilden wij de Belgische retailondernemers gewoon duidelijk maken dat we in hetzelfde schuitje zitten en hen evengoed nodig hebben zoals zij hun klanten nodig hebben.”

“Onze brief was eigenlijk bedoeld als een oproep aan het adres van de Belgische retailers om ook loyaal te zijn met ons en hun drukwerk en signage eveneens lokaal te bestellen.”

Geen bekrompen kerktorenmentaliteit

Jesse Marynen: “Achteraf gezien was het misschien beter geweest om in onze oproep een duidelijke verwijzing te maken naar de open brief van de retailers, want het laatste wat wij in gedachten hadden, was een bekrompen boodschap van een ‘onder de kerktorenmentaliteit’ te gaan verkondigen. Want daar wordt niemand beter van. Uit cijfers van Febelgra blijkt trouwens dat 35% van het in België gerealiseerde drukwerk voor de export naar Nederland en Frankrijk bestemd is. Dus door onze noorderburen te gaan schofferen met een dergelijke kortzichtige visie, zouden we enkel in onze eigen voet schieten. Laat daar geen misverstand over zijn.”

In eigen boezem kijken

“Daarenboven,” vervolgt Jesse Marynen, “kunnen wij Belgen nog heel wat leren van onze Nederlandse collega’s. Zoek maar eens naar een product op internet. Steevast zijn het Nederlandse websites die op de eerste zoekpagina staan en geen Belgische. Hoog tijd dus om de hand in eigen boezem te steken. Want op dat vlak lopen we heel wat orders mis. De hele coronacrisis is eigenlijk hét uitgelezen moment om aan marketing te doen en te laten weten dat we er zijn. Belgische bedrijven uit de grafische sector moeten dringend werk maken van hun sterke punten en er ook voor zorgen dat ze makkelijk online gevonden worden, want ik ben ervan overtuigd dat alles wat online kan, in de toekomst ook online zal gaan.”

Vernieuwing in de sector

Het feit dat de open brief door ‘slechts’ 26 CEO’s uit de Belgische grafische sector ondertekend werd, legt ook nog een ander pijnpunt op tafel. Jesse Marynen: “Het geeft ook aan dat we verdeeld zijn in de grafische sector. Veeleer dan mekaar te beconcurreren en een prijzenslag te voeren, zouden we beter met mekaar overleggen en mekaar ondersteunen. Ik ben ervan overtuigd dat dit op de lange termijn beter werkt. Van alles wat we bijvoorbeeld bij Buroform realiseren, wordt zo’n 30% uitbesteed en dit omdat andere bedrijven in bepaalde zaken gewoon beter zijn dan wij. Deze crisis is misschien wel het aangewezen ogenblik voor de volgende jonge generatie grafische bedrijven om vernieuwing in de sector te brengen en zich te laten horen om hun visie op de toekomst van deze branche naar buiten te brengen.”

Heb je de open brief van de deelnemende Belgische grafimediabedrijven nog niet gelezen? Wil je dit alsnog doen? Dan kan je deze hier vinden.

Een publicatie van: Grafisch Nieuws