Dualidade: Brazilië als land van uitersten

Dualidade: Brazilië als land van uitersten

De afgelopen vijf jaar bezocht fotograaf Frederick Van Grootel verschillende keren Brazilië. Zijn ervaringen en indrukken heeft hij nu vastgelegd in een prachtig koffietafelboek. ‘Dualidade’ zoomt in op de kwetsbare schoonheid van het land en de tegenstellingen die achter elke hoek verborgen liggen.

“Het contrast van de schilder die een idyllisch landschap tot leven wekt en de liggende pose van de zwerver zijn exemplarisch voor wat ik in Brazilië heb gezien.”

Het was de typische reis van een jonge twintiger. Er een maand tussenuit, iets totaal anders zien en doen. In 2015 bracht Frederick Van Grootel voor het eerst een bezoek aan Brazilië. Hij zou er samen met een vriend een internationaal muziekfestival bijwonen, plezier maken en de Braziliaanse sfeer en flair opsnuiven. Tussendoor zou hij het land ook fotograferen. Zo raakte Van Grootel in de ban van de taal en cultuur, en die hebben hem nooit meer losgelaten. Elk jaar verblijft de fotograaf minstens een maand in het land van de Samba en documenteert hij al wat zijn pad kruist. Een neerslag van al dat beeldmateriaal bracht hij uit in boekvorm onder de noemer ‘Dualidade’, wat letterlijk vertaald ‘dualiteit’ betekent. Het schetst Brazilië als een land van extremen: rijkdom en armoede gaan er vaak hand in hand.

Frederick tijdens een fotoshoot in Sao Paulo

Laureaat Brussels Street Photography Festival

Het was dankzij het beeld van een straatschilder en een zwerver dat Frederick Van Grootels werk voor het eerst echt onder de aandacht kwam. In oktober werd hij laureaat van het Brussels Street Photography Festival, waar hij de publieksprijs wegkaapte. “Die foto vormt de perfecte synthese van het boek”, vertelt de fotograaf. “Het is een even grappig als schrijnend beeld. Het contrast van de schilder die een idyllisch landschap tot leven wekt en de liggende pose van de zwerver zijn exemplarisch voor wat ik in Brazilië heb gezien.”

Achter de schermen bij drukkerij Buroform

Het duurde even voor Van Grootel het thema van zijn boek beet had. In 2018 meldde hij zich aan als leraar voor verwaarloosde en misbruikte kinderen uit een favela in Rio de Janeiro. Na daar twee weken te hebben gewerkt, nam hij de bus naar een verjaardagsfeestje even verderop. “Het was schrijnend. In één adem schakelde ik over van kinderen die met moeite geld hadden voor het ontbijt naar jongeren die whisky uit de fles dronken op een zwembadfeest op het dak. Vanaf dat moment viel de puzzel voor een groot stuk in elkaar. Ik was in shock van dit grootte contrast. Dit was het verhaal dat ik wilde vertellen. Brazilië is een land van extreme rijkdom en schoonheid, maar is tegelijk arm en kwetsbaar. Die tweespalt vind je overal, vaak op een zucht van elkaar.”

“Het papier heeft de perfecte dikte en laat de kleuren en contrasten van de foto’s mooi uitkomen."

Samenwerking Buroform

Van Grootels werk is te herkennen aan het gebruik van uitgesproken kleuren en contrasten. Het boek is gedrukt op een heel tactiel papier dat de beelden perfect doet uitkomen. “Het is tot stand gekomen in samenwerking met grafisch designer Tina De Souter, die mij bij heel wat zaken heeft begeleid. Via haar ben ik ook in contact gekomen met Buroform. ‘Daar moet je zijn’, overtuigde ze mij. Jullie drukkerij heeft perfect werk geleverd. Tina en ik hadden een heel concreet idee over hoe het boek eruit moest zien. Maar wat betreft papierkeuzes, druktechnieken en bindwijze, was enige extra expertise welgekomen. Het papier heeft de ideale dikte en laat de kleuren en contrasten van de foto’s mooi uitkomen. De bindwijze maakt dat het boek heel mooi openvalt. Vooral dat laatste lijkt de normaalste zaak van de wereld, maar ik heb ook al andere ervaringen gehad. Deze samenwerking was absoluut een verademing.”

Voor meer informatie: https://www.frederickvangrootel.com/book