Diesel & Veggie Oil

Timo Vergauwen

‘How did the bus make it through the yearly inspection?’ I ask Joel afterwards. ‘Yearly inspection?’

Diesel & Veggie Oil portretteert muzikanten Joel Ludford en Anna Horton op hun tournee doorheen de Verenigde Staten. Als lezer volg je hun verhaal vanuit het oog van fotograaf Timo Vergauwen tot ze in het hospitaal belanden na een frontale autocrash…

Object
Kunstboek

Druktechniek
Cover: LE-UV offset + Hotfoil wit 7001 en rood 758
Binnenwerk: LE-UV offset
Schutbladen: Hotfoil 758

Papier
Cover en schutbladen: Materica Quarz
Binnenwerk: Katern 1, 2, 3, 6, 7 & 8 – Materica Gesso
Katern 4 & 5 – Materica Acqua

Afwerking
Hardcover met Zwitserse binding

Diesel & Veggie Oil

Timo gaf zijn job als boekverkoper op en trok voor enkele weken naar Amerika met een duidelijk doel: beelden maken om vervolgens te gebruiken in een eigen filmproject. Zijn droom? Filmfestivals veroveren met een mooi verflimd verhaal. Na wekenlang rondtrekken en telkens maar wat bewegende waters of zonsondergangen te filmen, besloot hij zonder succes zijn huurauto terug te brengen en huiswaarts te keren.

… Of toch niet.

Zeer toevallig kwamen muzikanten Joel Ludford en Anna Horton van de Amerikaanse folkband Handmade Moments op zijn pad. Na een aangename kennismaking nodigden zij hem uit om hen te volgen tijdens hun tournee door de VS. Zonder dat hij er weet van had, wachtte hem een adembenemend verhaal.

“Gary is the name of Joel and Anna’s second bus. Scary Gary they call him. The emergency brake is held together by a screwdriver and the driver seat is suspended on a toolbox.”

Timo Vergauwen

Boekontwerp

Ter ere van Café Cliché werd het ontwerp voorzien door boekontwerpster Tina De Souter. Inhoudelijk heeft ze ervoor gekozen om het boek op te delen in 3 segmenten. Het eerste segment bevat foto’s van voor het ongeluk. Het tweede segment bevat het verhaal dat Timo tijdens zijn reis al in korte snippets had uitgeschreven. De korte hersenspinsels werden vertaald naar een mooie volle tekst en gedrukt op blauw papier.

Tina: “Het tekstgedeelte op een gekleurd papier maakt ook wanneer het boek gesloten is al duidelijk dat er daar iets aan het gebeuren is”, legt Tina uit tijdens de lancering van het boek. “In het laatste segment vind je foto’s die na het ongeluk werden genomen. Het verhaal in het boek lieten we bewust niet stoppen bij de crash.”

Timo: “Eindigen op een trieste noot met een foto van het ongeluk had geen goede beslissing geweest omdat het de toon van ons verhaal niet vat. Nu zie je ook aan de foto’s na het ongeluk dat er een prachtige vriendschap is ontstaan die nog steeds verder leeft. Voor dat idee ben ik Tina dan ook heel dankbaar.”

LInk naar:Diesel & Veggie Oil – Timo VergauwenLInk naar:Buitengewoon – Carolle ServaygeLInk naar:Taboob – Noortje Palmers & Jasper DeclercqLInk naar:They look for – Stijn Van der Linden