Taboob

Jasper & Noortje

Een kunstzinnig onderzoek naar de grenzen van het Instagramalgoritme

TABOOB is een idee van fotograaf Noortje Palmers en grafisch vormgever Jasper Declercq. Met het project wilden ze testen hoe ver de censuur op vrouwenborsten reikt bij Instagram. Wat maakt een borst tot een borst volgens het algoritme? Moet ze rond en wit zijn? Kan ze behaard zijn? Kan ze zeven tepels hebben, of zelfs geen?

Papieren brochure MAGDANOG?!

Samen met stylisten Farah el Bastani, Harriet Wouters  en make-up artist Carolien Wardenier fotografeerden Jasper en Noortje 78 verschillende ‘taboobs’. Deze foto’s plaatsten ze één voor één op de Instagrampagina @taboobofficial. Het concept bleek een hot topic te zijn, want op enkele dagen tijd groeide het aantal volgers tot enkele tienduizenden. Uiteindelijk blokkeerde Instagram de pagina. Tot twee keer toe zelfs.

Een merkwaardig boekontwerp

Het boekontwerp is er eentje van Tina De Souter. Tijdens de lancering van Café Cliché lichtte ze een woordje toe: “Omdat het experiment al zo gekend was, was het voor ons belangrijk om geen ‘platte kopie’ te maken, maar toch wilden we met het boek een extraatje bieden. Wat dit boek meer heeft dan het Instagramaccount is allereerst dat het niet geblokkeerd is. Het bestaat écht, en alle foto’s staan er in.”

“Daarnaast hebben we via de techniek druk op snee een knikje naar het Instagram algoritme gelegd. De melding die verschijnt wanneer een foto geblokkeerd wordt door Instagram, hebben we op de snede van het boek gedrukt. Deze is zichtbaar wanneer het boek gesloten is en vormt optisch een drempel: Opgelet, hierachter staat gevoelige content.

“Om de volgorde van de foto’s te bepalen, moesten we het hele boek ontleden. Alle foto’s die geblokkeerd werden door Instagram, zijn zo geplaatst in het boek dat ze juist achter een kalkpapier uitkomen. Een kalkpapier met hét waarschuwingsicoon van Instagram.”

LInk naar:Diesel & Veggie Oil – Timo VergauwenLInk naar:Buitengewoon – Carolle ServaygeLInk naar:Taboob – Noortje Palmers & Jasper DeclercqLInk naar:They look for – Stijn Van der Linden