Alechinsky

Kunstboek

Samuel Vanhoegaerden eert Alechinsky

Tot dit weekend staat Samuel Vanhoegaerden op de BRAFA Art Fair in Brussels Expo. Alweer komt hij op de proppen met een kunstenaar uit zijn bovenste schuif. Dit keer eert Samuel Pierre Alechinsky (95), de beroemde Belgische kunstenaar die de kunstwereld wist te veroveren met zijn vrije manier van werken.

Zijn werken bevatten al meer dan een halve eeuw lang een samenwerking tussen abstractie en figuratie. Met een dartelig kleurenpalet slaagde hij erin reeds verschillende generaties te verwonderen en te boeien.

Object
Kunstboek Alechinsky

Bedrukking
Cover: Recto Quadri LE-UV
Binnenwerk: LE-UV offset (Quadri)

Materiaal
Cover: Maco silk 130 g/m2
Binnenwerk: Arctic Volume White 170 g/m2

Bindwijze
Garengenaaide hardcover
met rood kapitaalbandje en rechte rug

In galeries verspreid over de hele wereld kan je zijn oeuvre terugvinden. En ook zijn recentere werk blijft even fris en verbluffend. De overstap naar de 21ste eeuw heeft Alechinsky moeiteloos gezet en dat maakt dat hij een plaats verdient naast andere grote Belgische kunstenaars zoals James Ensor, Paul Delvaux en René Magritte.

Kunstboek Alechinsky
Geen centimeter op zijn drager blijft gespaard. Rond het verhaal dat hij in zijn werk vertelt, voegt Alechinsky zogenaamde ‘kanttekeningen’ toe. Samuel vond druk op snee daarom de uitgelezen techniek om in het kunstboek Alechinsky te verwerken.

Druk op snee

Met elke zijde van een boek valt er iets leuks te doen, dus ook met de snede (de randjes van de pagina’s). Je kan ze goud of zilver kleuren of je kan er een beeld of tekst op bedrukken.

Goud op snede is in de 19de eeuw ontstaan met verschillende functies: het boek een luxueuze uitstraling geven, bescherming tegen licht én insecten die graag papier eten. De techniek is door de jaren heen geëvolueerd naar een creatieve toepassing waarmee je nu ook afbeeldingen of tekst op de randen van je papier kan drukken.