Alle mogelijkheden van de HP Indigo
gevat in 365 dagen

Testen, uitproberen en experimenteren. Met onze HP Indigo kan er zoveel, dat ermee werken een blijvende ontdekkingstocht is. Om ook jou meer inzicht te geven in de eindeloze mogelijkheden, hebben wij daarom deze kalender samengesteld: 365 dagen aan inspiratie, tot stand gekomen met veel passie en enthousiasme. En de nodige trial and error.

Wil jij ook zo’n kalender? Stuur een mailtje naar hello@buroform.be.

Cover

De eerste indruk moet goed zijn? Check. Op de cover kozen we voor een gouden papier dat meteen de toon van onze kalender zet. Omdat de inkten van de HP Indigo semitransparant zijn, hebben we onder de CMYK-opdruk een extra laag witte inkt voorzien. Op die manier komen de kleuren nog beter tot hun recht.

_
Bedrukking:
Digitaal 5 kleuren: CMYK + Wit
Papier: Indigo Sirio Pearl – Aurum, 300 g/m2

Stickers om je favoriete dagen uit te lichten

Op de stickers zie je de typische Buroform-inktgolven. Onder de CMYK-bedrukking brachten we twee lagen zilveren inkt aan, wat bijna hetzelfde effect geeft als coldfoil. Het grote voordeel voor jou is de prijs: afhankelijk van je oplage en formaat is digitaal drukwerk veel goedkoper. Dankzij de HP Indigo kunnen we je ontwerp bovendien heel gemakkelijk personaliseren!

De kapvorm voor onze stickertjes was trouwens initieel te klein. Daardoor loste het stickervel op sommige plaatsen, met lelijke blaasjes rond de stickers tot gevolg. Testen, testen, testen: de sleutel tot succes! #drukexperts

_
Materiaal: Fasson / FocusTac HPI Transparent, 105 g/m2
Bedrukking: Digitaal 200% zilver + CMYK

Januari

Een volvlak zilveren inkt (200%) met daarop CMYK-bedrukking. Op de achterkant van het vel is het gebruikte principe ook nog eens gevisualiseerd ter verduidelijking.

Het idee is de illusie van coldfoil op te wekken, maar met de voordelen van digitaal drukwerk (zoals personalisatie). Zilveren inkt is bij de HP Indigo namelijk transparant. Om een mooi dekkend en metalic resultaat te verkrijgen, moeten we daarom in twee lagen drukken, of dus aan 200%.

Ook goed om te weten: in vergelijking met coldfoil heeft deze inkt een iets mattere uitstraling.

_
Papier:
Multiart – Silk 300 g/m2
Bedrukking:
200% zilver + CMYK

Februari

Trek de aandacht met fluo inkten. Let wel: als je hiervoor kiest, werk je best niet met transparante vlakken over fluo inkt. Je krijgt dan al gauw vuile roze effecten, waardoor je de fluo uitstraling verliest.

_
Papier: Mohawk Extra matt – Coldwhite (touch), 300 g/m2
Bedrukkking: Digitaal fluoroze + CMYK

Maart

Een leuk experimentje van witte en zwarte inkt op gekleurd papier.

De witte inkt van de HP Indigo dekt iets minder goed. Wil je een nagenoeg 100% dekkend resultaat, dan is hotfoil in principe het meest aangewezen. Enige nadeel in dat geval: je moet met een cliché werken, waardoor je duurder uitkomt.

De oplossing is deze digitale witte inkt. Een prijsbewust alternatief dat bovendien de mogelijkheid biedt om je drukwerk volledig te personaliseren. We drukken twee lagen boven elkaar (200%), zodat de dekking quasi perfect is.

_
Papier:
Ecofibres colors – Organic gold, 300 g/m2
Bedrukking:
Digitaal 2 kleuren: wit (200%) + zwart

April

Soms kan je met een speciaal papier een soortgelijk effect verkrijgen als met inkt. Dat merk je hier heel goed. Op deze april-pagina zijn er geen speciale inkten gebruikt. Wel zorgen de uitsparingen in de afbeelding ervoor dat het metallic papier de functie van de inkt overneemt en de schubben laat glimmen.

_
Papier: Curious Metallics Itone – Metallic, 300 g/m2
Bedrukking: Digitaal CMYK

Mei

Wil je werken met speciale substraten? Dan moet je altijd rekening houden met een aantal beperkingen, al vallen die heel goed mee. Voor de meeste ideeën is er een passende digitale oplossing. Hier bijvoorbeeld hebben we gedrukt op een transparante folie en een doorkijkluik uitgespaard met zicht op de volgende maand. Het hele ontwerp, recto én verso, is op één zijde van het vel bedrukt. Zoiets heet one-shot-technologie: eerst drukken we de foto in spiegelbeeld in CMYK, vervolgens brengen we daarover 200% witte inkt aan en dan nog eens 100% zwart met witte tekst, uitgespaard op de versozijde.

_
Papier: Folex® Digiprint – Transparant, 140 g/m2
Bedrukking: 200% Wit + CMYK = One Shot

Juni

Op onze pers is er één plekje vrij voor een extra fluokleur. Roze, groen, geel of oranje: aan jou de keuze!

Tip: transparante CMYK-vlakken over een fluokleur geven niet altijd de beste resultaten. We spreken uit ervaring.

_
Papier: ExtraSmooth – White, 270 g/m2
Bedrukking: Digitaal Fluoroze + CMYK

Juli

Al eens gehoord van ‘variable data printing’? Of van de HP-plugin ‘smartstream designer’? Je kunt er de gekste dingen mee!

Onze creatieve afdeling ontwikkelde in no-time 1500 unieke exemplaren van deze kalender. Het patroon dat je aan de rechterkant van de maand juli ziet is elke keer anders geschaald en gedraaid. Vergelijk jouw kalender maar eens met die van je collega-creatives en je zult zien: juli is een unieke maand!

_
Papier: Constellation Snow – White, 280 g/m2
Bedrukking: Digitaal CMYK

Augustus

Niet evident: metallic inkt op ruw ongestreken papier. Maar hier tonen we dat het perfect kan. Tintoretto gesso is één van de ruwste papiersoorten die werken op de HP Indigo. Toch ziet de zuiver zilveren inkt er heel verfijnd uit. Dat geldt trouwens niet voor de andere tinten in overdruk: bovenstaande combinatie had een fijn spel tussen geel, zilver en goud moeten zijn, maar het zilver overheerst te sterk.

Test gedeeltelijk geslaagd dus en meteen een nuttige reflectie voor jouw ontwerp: zilver op een ruw, ongestreken papier kan zeker, maar wees voorzichtig met de transparantie en overdruk in andere kleuren.

_
Papier: Indigo Tintoretto Gesso, 300 g/m2
Bedrukking: Digitaal Zilver (200%) + CMYK

September

Dankzij de HP Indigo ogen kleuren enorm diep en krachtig, ongeacht de drager. Neem dit ontwerp op Gmund Original Vergé, een ongestreken, ruw papiersoort. De structuur versterkt de grillige tactiliteit van de walnoten en laat mooi zien hoe papier en inkt heerlijk kunnen communiceren om het gewenste effect te verkrijgen.

_
Papier: Gmund Original Vergé Digital Ivoor – Creme, 275 g/m2
Bedrukking: Digitaal CMYK

Oktober / November

Geen speciale feature van de HP Indigo hier, maar gewoon een duidelijk voorbeeld van mat versus glanzend laminaat. Beide maanden werden op hetzelfde papier gedrukt, met dezelfde machine en dezelfde inkten. Het glanzend laminaat geeft een veel uitgesprokener effect, en is ideaal als je met foto’s en diepe kleuren werkt. Bij mat laminaat verlies je aan intensiteit.

_
Papier: Multicard tweezijdig gestreken, 250 g/m2
Bedrukking: Digitaal CMYK + mat vs glanzend gelamineerd

December

Een volvlak metallic zilver op een metallic papier, met ook nog eens een foto erover: wat moet dat geven, vroegen wij ons af? Het metallic effect is duidelijk, maar of dat nu van het papier of van het volvlak met zilveren inkt komt: wie zal het zeggen? In elk geval: test geslaagd!

_
Papier: Sirio Pearl Polar Dawn, 300 g/m2
Bedrukking: Digitaal Zilver (200%) + CMYK

Overview 2021

Eentje dat niet mocht ontbreken: zwart papier met 200% witte inkt aan de rectozijde, wit papier met zwarte inkt aan de versozijde. Simple but significant, niet waar?

_
Papier: Ecofibres + Colors – Black & White, 300 g/m2
Bedrukking: Recto: 200% Wit + Verso: Zwart