77 verses

Kunstboek

Is this the way the universe works?

‘Into Nature’ is een wandeltentoonstelling doorheen het Drentse landschap waar (inter)nationaal erkende kunstenaars uitgenodigd worden om hun werk te integreren in de natuurlijke en culturele taferelen van Drenthe, daarbij dagen ze het publiek uit om verder te kijken dan het zichtbare en te ontdekken wat er tussen de regels van natuur en cultuur geschreven staat.

Object
Kunstboek

Druktechniek
LE UV Offset

Veredeling
Bedrukking in de rug van het boek
Genaaid gebonden met gelijmde open rug

Papier
Magno Volume wit 115 g/m2

De tentoonstelling sloot af met ’77 verses (is this the way the universe works?)’ door Gavin Wade & Paul Conneally. Dit kunstwerk is een reflectie op de wisselwerking tussen natuur, mens en het grotere universum. Het kunstwerk komt met 77 nieuw aangeplante bomen, die elk een vers symboliseren en samen een levend gedicht vormen dat zich uitstrekt over het landschap van Borger-Odoorn.

Het bijbehorende verzenboekje, een kunstwerk op zich, werd tijdens de tentoonstelling verstopt in een boomstam. Het is een verzameling van ‘tanrenga-gedichten’ die de bezoekers en inwoners uitnodigen om zich te verdiepen in de complexe schoonheid van onze wereld. De collage van kleuren en een minder conventionele typografie resulteren in een designstuk dat net zo uniek en gelaagd is als het landschap zelf.

Eigenlijk komt het boekje in tweevoud: er werd gekozen voor een tête-bêche techniek: dat wil zeggen dat je het boekje van langs beide kanten kan beginnen lezen: aan de ene kant staat de titel: ’77 verses – is this the way the universe works?’ en aan de andere kant staat er ‘555 verses – is this the way the universe works?’

Uitgever
Set Margins / Freek Lomme

Ontwerp
James Langdon

Boekadviseur
Trudy Dorrepaal

Een tanrenga-gedicht lijkt op een tanka, een Japanse dichtvorm met vijf regels, maar dat is het niet. Het is een gesprek tussen een haiku-achtig gedicht van drie regels en een gedicht van twee regels geschreven door een andere schrijver als antwoord, in dit geval de Britse kunstenaar-curator Gavin Wade en dichter Paul Conneally.