Alluvium

Portfolioboek

Simon Debbaut-L’Ecluse

Simon Debbaut-L’Ecluse ontdekte zijn passie voor fotografie aan het KASK in Gent, nadat hij er in contact kwam met analoge portretfotografie en de Hasselblad, een befaamde camera uit de jaren zestig en zeventig (denk aan het tijdschrift Vogue of de maanreis van 1969).

Nadien werkte hij met mentor Stephan Vanfleteren door op sentimentele, sobere portretten van zijn directe omgeving. Simon’s netwerk breidde zich uit en zo kreeg hij ook opdrachten, maar spelenderwijs licht, kleur en compositie verkennen blijft voorop staan. ALLUVIUM is een portfolioboek en meteen ook een overzicht van de meest waardevolle portretten, gemaakt tussen 2016 en 2022.

Object
Kunstboek Alluvium

Bedrukking
Cover: Recto/Verso Quadri LE-UV
Binnenwerk: Recto/Verso Quadri LE-UV offset

Materiaal
Cover: Sirio Color nude 290 g/m2
Binnenwerk: Munken Lynx Rough 120 g/m2

Bindwijze
Zwitserse binding
Open afgelijmde rug met lichtgrijs garen

Ontwerp
Tina De Souter

Over ALLUVIUM

ALLUVIUM is een term uit de geologie en staat voor een zandbank, een metafoor voor het samenvloeien van verschillende sedimenten – zand, klei, grind- tot een nieuwe eenheid. De landschappen in het boek hinten naar deze symboliek.

Designkeuzes

Het binnenwerk werd gedrukt op een ruw, ongestreken papier om in te zetten op tactiliteit. Dat past binnen het thema van het boek. De cover is een roze vel. Voor we gingen drukken werd een groot deel van de magenta tinten uit het beeld gehaald om de roze schijn van het drukvel te compenseren in het beeld.

Zwitserse binding

De bindwijze die we hier hebben toegepast, noemen we een ‘zwitserse binding’. We vertrekken vanaf een garenloos of genaaid boekblok (in dit geval genaaid met donkergrijs garen). Vervolgens wordt de cover aan de achterkant van het boekblok bevestigd. De rug en de voorkant van het boek blijven los.

Het resultaat? Pagina’s blijven mooi vlak open liggen. De zwitserse binding heeft dus niet alleen esthetische waarde, maar ook een praktisch voordeel ten opzichte van andere bindwijzen.