Hans Hartung

Kunsboek

Samuel Vanhoegaerden Gallery eert Hans Hartung met kunstboek

Hans Hartung is één van de belangrijkste figuren van de abstracte kunst uit de 20e eeuw en de grondlegger van de lyrische abstractie.

De in Duitsland geboren kunstenaar verhuist naar Frankrijk in de jaren dertig als reactie op het nazi-regime in zijn land en naturaliseert zich na de oorlog tot Fransman. Hij vecht mee aan Franse zijde in het vreemdelingenlegioen waarbij hij een been verliest. Na de oorlog wijdt Hartung zijn leven verder aan de kunst en groeit hij uit tot de pionier van een nieuwe abstractie.

Object
Kunstboek

Druktechniek
Cover: foliedruk
Binnewerk: LE-UV offset

Papier
Arctic Volume White 150g/m2

Hoewel de abstracte kunst reeds enkele jaren een vertrouwd begrip was in het begin van de 20e eeuw met kunstenaars als Mondriaan, Kandinsky en Malevich, wil Hartung reeds vroeg een eigen interpretatie geven aan deze kunstvorm (zijn eerste abstracte werken dateren van 1922). Hij wil de abstracte kunst bevrijden van het strakke en theoretische keurslijf en daarbij de vrijheid en persoonlijkheid van de kunstenaar terug op de eerste plaats zetten. Hartung wordt zo de vader van deze nieuwe vorm van abstracte kunst, de lyrische abstractie.

Deze manier van schilderen wordt gekenmerkt door een vrije en snelle lijnvoering zonder figuratieve suggestie. Ondanks de soms schijnbaar chaotische energie die uitgaat van deze werken is bij Hartung de afwezigheid van controle slechts een illusie. Zijn lijnvoering was zeer bewust en gecontroleerd, zelfs gestoeld op de klassieke verhoudingen van de gulden snede. 

Ook op technisch gebied was Hartung een vernieuwer door het gebruik van zelfgemaakte werkinstrumenten zoals spatels, speciale verfborstels, takken, verfspuiten en door bijvoorbeeld te werken op baryté karton, waardoor hij een blijvend en sterker contrast kon realiseren in zijn kleuren.

Reeds tijdens zijn leven genoot Hans Hartung groot respect bij collega-kunstenaars zoals Mark Rothko, Georges Mathieu en Pierre Soulages, en zijn invloed op de kunstgeschiedenis wordt steeds duidelijker. Dit is de laatste jaren dan ook merkbaar aan de toenemende interesse voor zijn werk door de grote musea, de internationale galerieën en op de wereldwijde kunstmarkt. Deze tentoonstelling toont dat Hans Hartung zijn vooraanstaande plaats verdient in de 20e eeuwse kunstgeschiedenis, als de vader van de lyrische abstractie en als vernieuwer van de abstracte kunst.

Samuel Vanhoegaerden Gallery

Samuels galerie werd opgericht in 2000 en is gespecialiseerd in moderne en na-oorlogse kunst. Hij organiseerde solotentoonstellingen van Belgische kunstenaars zoals Panamarenko, Christian Dotremont, Bram Bogart en Fred Eerdekens. Daarnaast presenteerde Samuel Vanhoegaerden werk van internationale kunstenaars als Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Tom Wesselmann, Alexander Calder, George Rickey en Sam Francis en James Ensor.