Buroform over de grens: in gesprek met Claire Evrard van het Zwitserse Common Modern cover

Buroform over de grens: in gesprek met Claire Evrard van het Zwitserse Common Modern

Internationale erkenning voor Buroform. Steeds vaker verschijnt onze drukkerij op de radar van designers en bedrijven uit het buitenland. Een daarvan is Common Modern uit Zwitserland, waarmee we sinds vorig jaar een nauwe samenwerking hebben. Het productiebureau is gespecialiseerd in luxueuze kantoorartikelen, van planners tot notepads en notebooks, die opvallen door hun natuurlijke prints in uitdagende kleurencombinaties. Wij spraken oprichter Claire Evrard over haar bijzondere feeling voor kwalitatief drukwerk en hoe ze die doortrekt in haar zogenaamde ‘Nature Pop-stijl’.

Hi Claire, even beginnen bij het begin: waarom ben je ooit met Common Modern gestart?

“Ik heb meer dan 20 jaar als grafisch ontwerper gewerkt voor allerlei klanten, van kleinschalige boetieks tot grote internationale bedrijven. Mijn werk heeft me over de hele wereld gebracht, tot in Melbourne, Londen, New York en Singapore. Ik heb meegewerkt aan zoveel merken en ze zien openbloeien dat ik op een bepaald moment mijn eigen brand wilde beginnen. Omdat je in Zwitserland weinig kantoorartikelen vindt met een uitgesproken grafische stijl, was mijn keuze snel gemaakt. Bovendien ben ik altijd dol geweest op drukwerk. Tijdens mijn carrière heb ik met veel drukkers samengewerkt. Ik vond het fantastisch om te zien hoe zo’n drukproces zich ontvouwt. Vier jaar geleden ben ik dan officieel gestart met Common Modern, dat zich specifiek richt op dagelijkse kantoorproducten met een speels en toch geraffineerd design.”

Hoe zou je de collecties van Common Modern zelf omschrijven?

“De natuur is mijn grote inspiratiebron. Grafische patronen en motieven vertrekken steeds vanuit natuurlijke vormen en silhouetten. Daarnaast staat kleur centraal: ik houd van gewaagde en onverwachte kleurencombinaties. Zo heb ik een eigen stijl ontwikkeld die ik ‘Nature Pop’ noem: op de natuur geïnspireerde ontwerpen die gewoon knallen. De eerste collectie heet bijvoorbeeld ‘Ginkgo Pop’. Deze lijn is gecreëerd op basis van de bladeren van een jonge Ginkgo Biloba-boom bij me thuis. Andere collecties zijn dan weer geïnspireerd op bijvoorbeeld lokale Zwitserse vruchten, schelpen uit Australië of de bossen rond de regio waar ik woon.”

Naast de ‘standaard’ kantoorartikelen, werk je ook producten op maat uit. Wat kunnen klanten precies verwachten?

“Het uitgangspunt van Common Modern is om alledaagse kantoorartikelen te ontwerpen met net dat tikkeltje extra finesse. Notitieboekjes, kalender, kaarten, planners, we proberen er altijd iets speciaals mee te doen. Zo creëren we iets dat mensen inspireert en niet zomaar weggooien na gebruik. Onze producten zijn leuk om te geven, om van te genieten en te bewaren. Steeds vaker ontwerpen we ook stationery collecties voor musea die zich aangesproken voelen door onze Nature Pop-stijl.”

De natuur is veel meer dan enkel een inspirator voor jou. Je kiest bewust voor milieubewuste materialen en productieprocessen. Hoe belangrijk is duurzaamheid in het verhaal van Common Modern?

“Ik ben bezorgd om onze planeet. Om de toekomst van onze kinderen. Met Common Modern is het niet de bedoeling gewoon nog meer spullen op de wereld te zetten. De producten moeten bruikbaar en recyclebaar zijn. Materialen, productieprocessen en partners, alles en iedereen waarmee we werken moet die visie ondersteunen. Duurzaamheid zit op die manier ingebakken in heel onze bedrijfsfilosofie.”

En nu de hamvraag: hoe ben je eigenlijk in contact gekomen met Buroform?

“Een tijdje geleden was ik op zoek naar een nieuwe bindtechniek voor een speciale planner die ik ontworpen had. Op een bepaald moment kwam ik in contact met Brepols, een partner van Buroform. Zij raadden me aan eens langs te gaan bij jullie en stelden me voor aan Jesse. Na een goed gesprek en rondleiding in de drukkerij is de bal aan het rollen gegaan.”

Vanwaar je keuze voor een Belgisch bedrijf?

“Voor mij is het belangrijk producten te maken die echt kwalitatief zijn. Tegelijk wil ik het productieproces zo dicht mogelijk bij huis houden. Ik zocht sowieso een partner binnen de EU. Omdat mijn man Belg is, kwam ik snel in jullie land uit. Ik heb hier veel familie en kom geregeld op bezoek, ook voor mijn werk. Daarnaast had ik vanaf het eerste contact een erg goed gevoel. Jesse heeft me rondgeleid in de drukkerij en een resem gerealiseerde projecten laten zien. Ik had daar een geweldig gevoel bij. Detaillering is voor mij ontzettend belangrijk en je merkt gewoon dat Buroform daar net zo hard mee bezig is. Ik houd van het gevoel van papier, de sensatie om erop te schrijven, van de rijkdom en diepte van kleuren, de perfectie van bindwerk, speciale druktechnieken, enzovoort… Dat Jesse en zijn team meteen echt begrepen waar ik naartoe wilde met mijn verhaal, heeft me helemaal over de streep getrokken.”

Common Modern boomt. Welke plannen koester je nog voor de toekomst?

“Binnenkort lanceren we een nieuwe ontwerpservice voor musea, botanische tuinen en culturele centra. De bedoeling is collecties uit te brengen die inspelen op het verhaal en de unieke locatie van die organisaties. Als dit succesvol wordt, zou ik de service graag opentrekken naar andere bedrijven en sectoren. Sterke merkverhalen vertalen naar Nature Pop, dat is het grote doel voor de toekomst.”

Bedankt voor je tijd en enthousiasme Claire. En nog heel veel succes!