They look for

Stijn Van der Linden

They look for

animals, but all they find are trees

They look for is de tweede worp van fotograaf Stijn Van der Linden. Toen hij jaren geleden Corcovado en andere nationale parken in Costa Rica bezocht, merkte hij hoe andere bezoekers vooral geïnteresseerd waren in het spotten van dieren. De immense diversiteit van het plantenrijk lieten ze aan zich voorbijgaan, terwijl net dát Van der Linden omver blies.

Vooral in de schijnbaar eindeloze variatie aan boomsoorten raakte hij verdwaald. Dat deed hij andermaal toen hij enkele jaren later de foto’s van zijn reis aan het bewerken was en orde probeerde te scheppen in zijn beelden aan natuurschoon. ‘They look for’ vormt een extensie van zijn trip en is een ambitieuze poging om zijn ervaringen met het groen van Costa Rica in een sfeervol beeldverhaal te gieten.

Ontwerp & concept

Ter ere van Café Cliché werd het ontwerp voorzien door boekontwerpster Tina De Souter. Het concept in Stijn zijn hoofd werd door Tina vertaald naar deze parel vol ‘druktechnische snoepjes’. Zo werd er geëxperimenteerd met marges, beeld-in-beeld techniek en kreeg het boek onder andere korter inspringende pagina’s, verschillende papiersoorten en een bijzondere bindtechniek (Otastar).

Tina slaagt er telkens in om het concept van de kunstenaar te versterken in zijn boekvorm. Een voorbeeld: Bij de Otastar bindwijze worden 2 softcovers in de rug tegen elkaar gelijmd. Zo creëer je een soort 2de cover. Op deze 2de cover ontdek je meteen een ander druktechnisch snoepje, namelijk de titel…

De titel van het boek is ‘They look for’. Deze werd in een duidelijk leesbare foliedruk gedrukt in het papier. Maar het concept vertelt eigenlijk dat de reizigers vooral oog hadden voor de merkwaardige dieren die ze op hun pad tegenkwamen. Ze leken niet in te zien dat ze zich bevonden in een walhalla van prachtige boomsoorten. Daarom werd de titel ‘They look for’ aangevuld met een baseline in een subtiele (lees: vage) blinddruk: ‘animals, but all they find are trees’.

Papieren brochure MAGDANOG?!
LInk naar:Diesel & Veggie Oil – Timo VergauwenLInk naar:Buitengewoon – Carolle ServaygeLInk naar:Taboob – Noortje Palmers & Jasper DeclercqLInk naar:They look for – Stijn Van der Linden