Blues

Boekje

Blues – Tina De Souter

We kunnen maar geen genoeg krijgen van het werk van grafisch ontwerper Tina De Souter. En zij gelukkig ook niet van het onze ;-). Voor ‘Blues’ sloegen we andermaal de handen in elkaar. Het gaat om een prachtige brochure in opdracht van de Nederlandse filmregisseur en kunstenaar Joost Vandebrug naar aanleiding van zijn gelijknamige groepsexpo.

Vandebrug bracht zeven toonaangevende kunstenaars samen uit België, Iran, Japan, Zweden, Nederland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Elk op hun manier verkennen ze het historisch proces van de cyanotypie, ook wel bekend als blauwdruk. De brochure begeleidt de expo in woord en beeld, en biedt zo een knappe synthese van het verhaal dat de artiesten willen brengen.

Object
Geniete brochure (uitnodiging)

Druktechniek
Digitaal (quadri) + Embossing

Veredeling
Embossing (Blinddruk)

Papier
Cover: Indigo Arena Rough Natural 300 gr
Binnenwerk: Indigo Arena Rough Natural 120 gr

Bijzonderheden
De flap van de cover werd naar buiten gevouwen.

Cyanotypes

Cyanotype of blauwdruk is een fotografische techniek die vroeger vooral gebruikt werd om kopieën te maken van grote technische tekeningen en notities. Het was Sir John Herschel die het procedé in 1842 ontdekte. Kort nadien werd de techniek door verschillende kunstenaars opgepikt. Vooral fotografen raakten gefascineerd door de rijke blauwtinten. Tot diep in de twintigste eeuw werd cyanotypie veelvuldig gebruikt, vooral door ingenieurs en architecten die blauwdrukken maakten van plannen en plattegronden. Pas toen het fotokopieerapparaat en andere goedkopere methodes aan een opmars begonnen, verdween de blauwdruk uit beeld. Blues werpt nu een nieuw licht op de aloude techniek en hoe!