Drukwerk in de lift. Internationale grondstofprijzen stijgen
Nu de vaccinaties in vliegende vaart gaan en de vrijheid weer lonkt, is het tijd voor een tussentijdse balans. Zoals elke sector is ook de grafische al stevig op de proef gesteld tijdens de coronacrisis. Soms leidde dat tot verrassend positieve resultaten, al komt een crisis natuurlijk altijd met een prijs. Letterlijk in dit geval.
Print leeft
Toegegeven, ook wij hebben het de laatste tijd niet gemakkelijk gehad. Kijken wij daarom verbitterd terug op de afgelopen maanden? Liever niet, want er valt ook heel wat positiefs te melden. Covid heeft ervoor gezorgd dat mensen printmedia weer hebben omarmd. Het boek is terug van toch een beetje weggeweest. Zelden hebben we met z’n allen zoveel gelezen. Op een bepaald moment was er ook amper karton te vinden voor puzzels, omdat klassieke gezelschapspelen ineens hip en hot waren. Hetzelfde kan gezegd worden van eindejaarsdrukwerk. Dat doet het traditioneel erg goed, maar in 2020 waren kerstkaarten en kalenders pas echt booming business. Dat succes werd trouwens mooi onderstreept door de eindejaarsactie van Bpost, waarbij je gepersonaliseerde postkaarten kon opsturen naar familie en vrienden.
Meer dan ooit was er de afgelopen tijd nood aan warmte en genegenheid, en daarin heeft tastbaar drukwerk zijn waarde bewezen. Het allermooiste voorbeeld op dat vlak is misschien wel te vinden bij WatWat. De jongerenorganisatie koos voor een brochure om onze jeugd op de hoogte te brengen van de do’s-en-don’ts tijdens de lockdown. Dat zij erin slaagden om juist de smartphonegeneratie via gedrukte communicatie te bereiken, is het mooiste bewijs van de impact die printmedia kan maken.
Drukwerk wordt duurder
Jammer genoeg heeft elke medaille een keerzijde. Alles is duurder geworden, en tot onze spijt ook drukwerk. Door de coronacrisis werden heel wat productiebedrijven gedwongen om te sluiten. Massaal productieverlies was het gevolg. Daarnaast kwam er een grote verschuiving in de afname van verbruiksgoederen. Meer en meer werd papier aangewend voor de productie van hygiëneartikelen, wegwerpverpakkingen voor de take-awaysector en verpakkingen voor de E-commerce.
Het gevolg is dat heel wat grote leveranciers in de tussentijd hun prijzen fors de hoogte hebben ingejaagd. De inktprijzen klommen met 5% tot 18%, de kartonprijzen met 7%, de papierprijzen deden er 14% bij. Je raadt het al: ook wij hebben prijs. Afhankelijk van het product dat je bij ons bestelt, is er een prijsstijging tussen de 5 en 10 %. Dat doet pijn, want als drukkerij hebben wij de crisis kunnen overleven door het grenzeloze vertrouwen van jou: onze klant die ondanks alles bleef terugkeren.
Wat nu? Service natuurlijk!
Wordt drukwerk nu plots een luxeproduct? Zeker niet, wij zullen er zelfs alles aan doen om ervoor te zorgen dat jij met een goed gevoel bij ons terecht kunt. Als vaste partner blijf je gewoon genieten van de afgesproken permanente kortingen. Aan ons beleid verandert er ook niets: wij blijven dezelfde kwaliteit en service leveren die je van ons gewend bent. Daar gaan we voor: met heel ons hart voor print!
Een vraag, opmerking of suggestie over dit alles? Laat van je horen. Connect met Jesse om van gedachten te wisselen.