Selecteer een pagina

Say yes to letterpress

Made by hand, vakmanschap, met oog voor detail

Never change a winning team. Al meer dan 500 jaar zorgt de drukpers voor de vereeuwiging van emoties en mededelingen. Johannes Gutenberg ontwikkelde deze techniek waarbij letters en tekeningen in het papier gedrukt worden aan de hand van een gespiegeld reliëf, ook wel een ‘cliché’ genoemd. Dat tastbare resultaat is wat letterpress zo uniek maakt. Door de indruk is de boodschap niet alleen zichtbaar, maar vooral ook voelbaar.

Letterpressdoosje geboorte Jerome
Letterpress - Boomerang Heidelberg
Letterpresskaartje geboorte Minne
Designcards

Designcards maakt deel uit van Buroform en is ontstaan vanuit een fascinatie voor artisanaal drukwerk. Het mooiste aan gelegenheidsdrukwerk is om de achterliggende emoties te kunnen vertalen aan de hand van ambachtelijke druktechnieken.

Je voelt de liefde en de nauwkeurigheid van zodra je een designcard in handen krijgt. Designcards geeft je persoonlijk advies en laat je inspireren in een eigen atelier waarin alle verschillende mogelijkheden worden uitgelicht.

Dit wist je nog niet over letterpress

  • Johannes Gutenberg was degene die in het westen – midden 1400 – de letterpers uitvond. Zijn handpers werd gebruikt om 180 kopieën van de bijbel te maken waarvan er momenteel nog 48 intact zijn.
  • Vroeger bewaarden de drukkers hun hoofdletters in de lades boven de gewone letters. Vandaar de termen ‘uppercase’ en ‘lowercase’.
  • De Heidelberg degelpers wordt ook wel eens “the prince of the presses” genoemd.
  • De Engelse uitdrukking “mind your P’s and Q’s” is afkomstig van het advies dat drukkers aan hun leerlingen gaven zodat ze de p’s en q’s niet zouden verwisselen.
  • De Heidelberg Original press maakte zijn debuut in 1913, maar wist je dat er in 1967 wel één Heidelberg pers gemaakt werd per 14 minuten?
  • Na de tweede wereldoorlog trachtte Heidelberg de verkoop van de persen weer op gang te trekken met een van de eerste vormen van guerrilla marketing. Speciale bestelbusjes werden uitgerust met een Heidelberg pers en reden tot aan de deur van de drukkers om de efficiëntie van de letterpersen te demonstreren.

Ontdek, voel, ervaar en beleef letterpress met je eigen ogen.

In ons atelier in Mechelen vind je een waaier aan inspiratie, uitgelichte druktechnieken en 150 jaar vakmanschap in de vorm van persoonlijk advies en een tikkeltje magie.