Dat wij er waren

Kunstboek

Dat wij er waren

Inspiratie ontstaat vaak wanneer je niet thuis bent. Zo was een familiehuis in het zuiden van Frankrijk de inspiratiebron voor fotografe Zoé Komkommer. Ze vertrok vanuit haar eigen archief, opgebouwd doorheen de jaren in en rond deze tweede thuis. Zoé combineerde haar eigen beelden met die van haar moeder, die jaren geleden op dezelfde plek werden gemaakt. Hierdoor creëerde ze een tijdloze verbinding tussen verleden en heden, met het huis als centraal punt.  “Noem het een verleden toekomstige tijd”, legt Zoé uit.

“Ik wilde het bewijs leveren van jou in je huis.
Van iedereen in zomaar een huis.
Van een huis, zomaar in iedereen.”

~ Maartje Wortel

Object
Kunstboek

Druktechniek
Offset

Papier
Mediapost groen 250 g/m2
Clairefontaine Trophee Chamois 160 g/m2
Arena Rough natural 120 g/m2
Arena Smooth natural 90 g/m2

Bijzonderheden
Voorcover is kleiner dan achtercover
Gebruik van verschillende papiersoorten

In het tweede hoofdstuk van de publicatie heeft Zoé beeldmateriaal verwerkt dat ze van haar grootmoeder ontving. Deze beelden, gemaakt door de assistent van de architect net vóór de verbouwingen, dateren van ongeveer 50 jaar geleden.

Door het eerste hoofdstuk met het tweede hoofdstuk te combineren wist Zoé het dromerige tegenover het letterlijke te plaatsen. De zomerse, nostalgische sfeerbeelden contrasteren met het huis in verval dat geduldig wacht op nieuwe invulling. Generaties die het huis betreden worden steeds jonger, terwijl het huis zelf zichtbaar in verval raakt.

De vormgeving van het boek werd verzorgd door grafisch vormgever Zoé Pecqueux.

Verkoop Het boek verkoopt goed, er zijn nog zo’n veertig exemplaren beschikbaar bij Cronopio in Antwerpen, nr.63 in Gent en rechtstreeks via Zoé zelf.