De renaissance van print

Vijf redenen waarom print niet dood is

Via laptops, tablets, smartwatches en gsm’s worden we voortdurend omgeven door een constante informatiestroom. Onze hersenen verwerken dagelijks duizenden woorden via smsjes, emails, social media, nieuwskanalen en blogs. We leven in een digitale wereld waarin de mogelijkheden, maar ook de content eindeloos is. 500 jaar na de uitvinding van de drukkunst lijkt print alweer dood.

Maar het is echter een hele uitdaging om er uit te springen tussen de 3 zetabytes digitale content die wereldwijd gecreëerd wordt. Print to the rescue dus. Drukwerk beleeft momenteel een soort renaissance. Veel mensen staan meer en meer stil bij de voordelen van print. Zelfs de millennials, die bekend staan als digital natives, verkiezen vaker het gedrukte woord boven digitale content.

1. Print leest beter

Onze ogen worden sneller moe van teksten te lezen op een scherm. Niet alleen leest drukwerk veel aangenamer, het is ook gemakkelijker te navigeren. Mensen zullen al sneller eens terugbladeren in print, dan via een digitaal platform. Drukwerk resulteert dus in minder vermoeide ogen en een comfortabele leeservaring.

2. Print bevordert het geheugen

Studies hebben aangetoond dat mensen drukwerk verkiezen wanneer ze iets willen onthouden. We leren, begrijpen en gebruiken informatie sneller en diepgaander als we het gelezen hebben in print. Digitale teksten worden ook minder serieus genomen.

Als we op een scherm lezen, scannen we een tekst op zoek naar sleutelwoorden en nemen we vaak shortcuts, een leesmethode die ook wel eens skimming genoemd wordt. Hierdoor gaat een groot deel van de boodschap verloren die bij drukwerk wel wordt overgebracht.

3. Print is voelbaar

Een tekst lezen op papier is een beleving voor alle zintuigen. Het gevoel van iets in onze handen te hebben dat tastbaar en echt is, het geritsel en zelfs de geur van papierwerk is uniek en geeft een authentiek cachet. Het creƫert een cognitieve herinnering en gevoel van waarde.

4. Print is duurzaam

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is drukwerk tegenwoordig erg duurzaam. De meeste papiersoorten zijn gerecycleerd en gecertificeerd. Daarbij worden er jaarlijks 4x meer bomen geplant dan er wordt gekapt en gebruiken drukkerijen printers die zuinig zijn op Co2.

5. Print trekt de aandacht

Op het internet zwermt het van de content die de aandacht wegneemt van jouw boodschap. Met direct mailing of huis-aan-huis reclame is de concurrentie veel kleiner en heb je dus een veel grotere kans op een diepere connectie met jouw potentiƫle klant. Door een interessante vormgeving en door personalisatie val je onmiddellijk op.

Het is niet erg moeilijk of duur om drukwerk te laten personaliseren. Mensen houden ervan om persoonlijke post te ontvangen. Het geeft hen het gevoel dat iemand kosten nog moeite bespaarde om hen te bereiken, waardoor ze zich belangrijk voelen.

Laat je inspireren door ons portfolio.

Wil jij ook een grotere impact creëeren aan de hand van gericht en doeltreffend drukwerk? Contacteer Buroform en onze visuele mirakelmakers en strategische denkers zetten graag mee hun schouders onder jouw project!