9 inspirerende designtrends voor verpakkingen

Verpakkingen zijn vandaag meer dan een handig omhulsel. Ze geven een extra dimensie aan je merk en product. Meer en meer dragen ze zelfs bij aan de beleving errond – denk maar aan de talloze unboxingvideos. Jawel, verpakkingen zijn een ervaring geworden en daar houd je als bedrijf maar best rekening mee. Daarom: negen voorspellingen over ‘packaging design’ anno 2017.

Trends verpakkingen 2017
Trends verpakkingen 2017

Eerste trend

Houd het eenvoudig, helder en toch opvallend

Eenvoud siert. Minimalisme is al enkele jaren de trend in design. Dit jaar wordt die hang naar eenvoud meer uitgebalanceerd en dus nog aantrekkelijker voor je klanten.

In deze razendsnelle wereld hebben mensen niet altijd de tijd om producten en hun verpakkingen eindeloos te besnuffelen en bestuderen. Blijf daarom bij de essentie. Consumenten wegen hun beslissing graag af zonder al te veel denkwerk. Een uitgepuurd concept dat de noodzakelijke informatie duidelijk in beeld brengt zonder omhaal of franjes vergroot de aantrekkingskracht van je product.

Eenvoudig, helder en toch opvallend

Tweede trend

Omarm geschreven letters

Vandaag de dag steken designers hun liefde voor het ambachtelijke niet weg. Bijna elke letterontwerper bijvoorbeeld omhelst het ware vakmanschap: de hand als leidraad bij creatie. Onlogisch is dat niet. Het resultaat van handwerk heeft een organisch effect. De lijnen van de letters vertonen onregelmatigheden, ze zijn imperfect.

Natuurlijke texturen bezorgen een product zo een warm karakter, even weg van alle perfecties. Die warmte kan een emotionele band creëren tussen mensen en merken. Het gevoel dat iets handgemaakt is, weekt ook nostalgische gevoelens los. En nostalgie doet het vandaag altijd goed. Zo wordt 2017 ook het jaar van de handgeschreven letter.

Omarm geschreven letters

Derde trend

Geef kleur met kleuren

Het is geen geheim dat kleuren emoties oproepen en aankoopbeslissingen beïnvloeden. De keuze voor een bepaalde pallet is dus enorm belangrijk. De laatste tijd zien we dat ontwerpers kleuren op nieuwe en spannende manieren op ons loslaten. Winkelrekken zijn steeds vaker een spel van levendige tinten die op eindeloze manieren met elkaar in dialoog gaan.

Een bepaald kleurgebruik legt ook de verschillende variaties binnen een productgamma bloot. Een koper kan zich vaak de naam van zijn favoriete shampoo of lotion niet herinneren, maar dat de verpakking turquoise of feloranje was vergeet hij niet. Kleuren laten op die manier een eigen psychologie zien: waar woorden tekortschieten bieden zij een oplossing die het mensen vergemakkelijkt in het maken van hun keuze.

Geef kleur met kleuren

Vierde trend

Herhaal patronen en motieven

Specifieke patronen verschaffen een ontwerp een soort etherische karakter, ver weg van het alledaagse. Het idee van steeds terugkerende vormen lijkt misschien eenvoudig, als je ze juist gebruikt, spreken ze mensen net op een heel inspirerende manier aan.

Door een bepaald motief te herhalen stuur je als merk een sterke boodschap uit. Je bent opvallend of net subtiel, speels misschien. In elk geval versterken patronen de unieke identiteit van je merk of bedrijf. En uniciteit blijft ontegensprekelijk hangen in de hoofden.

Herhaal patronen en motieven

Vijfde trend

Gebruik illustraties als verhaal

Mensen zijn steeds op zoek naar verhalen en koesteren de verhalen waarin ze zich het meest herkennen. Ook achter elk ontwerp schuilt een verhaal. In packaging design eisen verhalende illustraties in 2017 opnieuw hun plaats op. Tekeningen dompelen je verpakking onder in een soort fantasiewereld. Ze herinneren aan lang vergeten verhalen of geven net een voorproefje van verhalen die nog ontdekt moeten worden.

Gebruik illustraties als verhaal

Zesde trend

Gooi het in de brievenbus

Weinig dingen zijn zo leuk als een verrassing in de brievenbus. Maar door de snellere en efficiëntere manier van communiceren is die ervaring tegenwoordig zeldzaam geworden. Verpakkingen brengen dit jaar het gevoel van vroeger terug door de postbus te heroveren.

Gooi het in de brievenbus

Zevende trend

Geef een glimp van het product zelf

De traditionele verpakking heeft de neiging om de inhoud te verbergen. Hedendaagse ontwerpers experimenteren daarom met uitsnijdingen die het product rechtstreeks laten zien. Een sublieme zet. Want door wat achter de verpakking schuilt op een zinvolle en slimme manier kenbaar te maken, neem je bij de koper alle twijfel weg.

Geef een glimp van het product zelf

Achtste trend

VINd inspiratie in vinTAGE

Ironisch of niet, maar de vintage-trend blijft maar evolueren. Met dank aan nieuwe technologieën en materialen. Vintage lijkt de tijd te overstijgen. De trend herinnert mensen aan lang vervlogen tijden, perioden waar ze zelf ooit deel van uitmaakten. Of hij voldoet aan de nieuwsgierigheid van de jongere generaties die popelen om het verleden te verkennen.

Hoe dan ook: vintage is geen synoniem voor oubollig. Een goede balans is onontbeerlijk: je moet een zekere nostalgie oproepen en toch die strakke, moderne look weten te behouden.

Vind inspiratie in vintage

Negende trend

Ecologisch verantwoorde verpakkingen

Eco-vriendelijk, biologisch afbreekbaar, natuurlijk, duurzaam. Noem het wat je wil, groene verpakkingen zijn een trend die blijft, omdat hij iedereen ten goede komt. Van het gebruik van hernieuwbare bronnen tot recycleerbare materialen, steeds meer merken integreren milieuvriendelijke designs in hun bedrijfsvoering. En dat gebeurt niet voor niets. Naast de positieve impact op het milieu, bespaar je er als bedrijf mee en trek je meer consumenten naar je toe.

Ecologisch verantwoorde verpakkingen

Conclusie?

Design is onderhevig aan trends maar werkt er ook op in. Sterke verpakkingen zijn eenvoudig, hebben authenticiteit en betekenis. Maar weet vooral dat packaging design pas echt invloed heeft als het de waarden van het merk aanwendt om een connectie te maken met mensen.