Website Buroform – Verhalen categorie

De voordelen van een marketingportaal voor jouw onderneming cover

De voordelen van een marketingportaal voor jouw onderneming

Het combineren van digitale en fysieke marketing kan een uitdaging zijn. Vooral als het gaat om het beheren en bijhouden van alle verschillende assets. BAAS is een geavanceerd (gesloten) brandportal dat al jouw marketingmateriaal, zowel digitaal als fysiek, op één centrale plek samenbrengt. Je hebt volledige controle over je merkconsistentie en teamleden krijgen toegang tot gepersonaliseerd materiaal zonder afhankelijk te zijn van externe partijen.

Hoe werkt een gesloten marketingportaal?

BAAS (Buroform As A Service) is een online portaal dat je kan gebruiken om al je marketingmateriaal centraal te beheren en/of bestellen. Je krijgt een op maat gemaakt systeem dat de consistentie van jouw merkmateriaal waarborgt. Bovendien krijgen teamleden toegang tot gepersonaliseerde materialen zonder tussenkomst van een externe partij.

Daar wil ik het fijne van weten!

Hoe behoud je merkconsistentie met een brandportal

Consistent zijn in je merk is een uitdaging. Vooral als meerdere afdelingen of externe partijen betrokken zijn bij het maken van nieuw marketingmateriaal. Met een marketingportaal van BAAS zorg je ervoor dat alle materialen voldoen aan de vastgestelde richtlijnen. Enkel door jou goedgekeurde templates zijn er beschikbaar, waardoor elke collega foutloos assets kan personaliseren en downloaden volgens de richtlijnen van je merk.

Heb je dringend nieuwe visitekaarten nodig voor collega ‘X’? Zonder nood aan grafische voorkennis vult hij zijn of haar gegevens in op het marketingportaal en in slechts enkele klikken wordt deze bestelling geleverd op het adres dat jij kiest.

BAAS marketingportaal: preview van het productoverzicht

Tijd besparen met je eigen brandportal

Een marketingportaal maakt het bestellen van marketingmateriaal eenvoudig. Je logt in op je portaal en selecteert de benodigde items. Zonder heen en weer te communiceren met externe leveranciers worden de nodige materialen stipt op tijd en op locatie geleverd. Zo bespaar jij tijd en minimaliseert het risico op communicatiefouten.

Personalisatie voor regionale marketing

Voor bedrijven met meerdere locaties of filialen is regionale marketing onmisbaar. Met een marketingportaal kunnen je teams lokaal gepersonaliseerde marketingmaterialen aanmaken, zoals flyers, posters en brochures. Dit allemaal zonder grafische kennis én zonder inbreuk te doen op je merkidentiteit.

Wow, vertel me meer!

Beheer je budgetten in je eigen marketingportaal

Het outsourcen van marketingmaterialen kan op lange termijn kostelijk worden. Met BAAS behoud je de controle over je uitgaven en budget. Het stelt je in staat om materialen in bulk te bestellen. Zo profiteer je ook nog eens van kortingen en gunstigere voorwaarden!

Meten is weten

Je online marketingportaal biedt de mogelijkheid om de bestelling en distributie van marketingmateriaal te volgen en te analyseren. Deze data kan je gebruiken om je strategieën te verfijnen en gerichter te werken aan het behalen van je marketingdoelen.

Wat zijn de mogelijkheden met BAAS voor jouw onderneming?

Mogelijkheden zijn er eindeloos. We personaliseren het BAAS marketingportaal volledig naar jouw wensen. Ontdek enkele van de functies:

  • On demand printen van datasheets, white papers en brochures met technische informatie.
  • Huren of aankopen van showroom materiaal zoals dummy toestellen en gepersonaliseerde roll-ups.
  • Promotiemateriaal zoals goodies, t-shirts, polo’s worden bij ons intern gestockeerd en verzonden.
  • Continu beschikbaar online materiaal ter ondersteuning van het salesteam zoals beeldmateriaal, logo’s, video’s en presentaties.
  • Rechtstreeks bereikbaar meertalig platform voor partners wereldwijd.

Wil je meer weten?

We organiseren regelmatig infosessies over ons brandportal. We tonen je het platform aan de binnen én de buitenkant zodat het geen geheimen meer heeft voor jou én we tonen jou live hoe fysieke materialen worden gedrukt, gestockeerd en verzonden. De eerstvolgende sessie zal plaatsvinden op donderdag 16 mei 2024. Wil je als eerste op de hoogte zijn wanneer de inschrijvingen open gaan? Schrijf je dan in op de newsletters van Café Cliché.

Bezoek zeker ook eens de website van BAAS of connect met Ruth als je graag te weten komt hoe een brandportal jouw workload kan verlichten.

De ‘papierluisteraar’: ‘Soms blader ik door een boek, gewoon om te horen welk papier het is’ cover

De ‘papierluisteraar’: ‘Soms blader ik door een boek, gewoon om te horen welk papier het is’

Sommige collega’s noemen haar ‘de papierdokter’, vanwege haar onuitgegeven expertise. Andere ‘madame caps’, omdat ze consequent in hoofdletters typt. Als multitasker heeft ze immers geen tijd te verliezen, zeker niet aan spelling en leestekens. Drive en enthousiasme, het zijn wellicht de twee termen die Katrien Maes het best typeren. Bovenop een vat vol energie, is de Gentse een encyclopedie aan kennis over papier, druktechnieken en afwerkingen.

Onder de vlag van Fedrigoni brengt ze komende donderdag op 11 april een ontbijtsessie. Hoog tijd dus om haar een interview te geven op onze website!

Er zijn weinig mensen die met zoveel overgave over papier spreken als Katrien Maes. Papier is voor haar veel meer dan een vak. Het is een passie die ze op bijzondere wijze beleeft. ‘Het gebeurt dat ik door een boek of catalogus blader, gewoon om te luisteren naar het papier. Om te horen om welk type en grammage het gaat’, glimlacht ze. Papier heeft een touch, maar voor Katrien ook een specifiek geluid. Het zegt alles over hoe ze met het product omgaat. Sinds 2019 is ze aan de slag bij Fedrigoni, een van de meest gerenommeerde papierproducenten ter wereld. Ze vormt er de adviserende link tussen vormgever, drukker en eindklant. Een verbindende figuur, die projecten met een uitzonderlijke feeling naar een hoger niveau tilt. ‘Ik kan me goed inleven in wat anderen voelen of denken’, vertelt ze. ‘Dat is wellicht mijn grootste sterkte: me verplaatsen in het hoofd van de klant. Wat heeft die precies nodig? Welk papier past best bij het concept, bij de merkidentiteit en bedrijfsfilosofie? Mensen hebben een bepaald resultaat voor ogen. Ze dromen ergens van. Ik speel daarop in. Drukwerk is maatwerk. Het moet naadloos vertalen waar je als ondernemer of bedrijf voor staat en dat begint bij het papier.’

“Het gebeurt dat ik door een boek of catalogus blader, gewoon om te luisteren naar het papier. Om te horen om welk type en grammage het gaat”

Mini maquettes van papier

Katrien is geboren en getogen in de grafische sector. Haar vader richtte in 1965 Guido Maes.Printingdeluxe op in Gent. Als kind hielp ze op jonge leeftijd in de drukkerij, later stuurde ze het bedrijf 25 jaar lang zelf aan, samen met haar zus Lieve. ‘Onze sterkte lag in totaalbegeleiding. Concept, papierkeuze, vormgeving, formaat, afwerkingsmethode, noem maar op. We ontfermden ons over de hele workflow, van begin tot einde. Ik wilde altijd het volledige verhaal kennen. Dat is vandaag nog altijd zo. Het juiste papier is cruciaal voor het gevoel van je drukwerk, maar het blijft een facet binnen een groot proces.’

Prijswinnende huisstijl voor TAO Architectuur met papier uit de Materica collectie.

Katriens vader was behalve drukker ook grafisch ontwerper. Probeersels die in de prullenmand belandden, pikte ze op en vormde ze om tot boekjes. ‘Mini maquettes’, zegt ze. ‘Een voorafname voor later. Toen Lieve en ik de drukkerij uitbaatten, hadden we een loft boven het atelier. Klanten kwamen daar langs met hun idee. Diezelfde dag stapten ze buiten met een blanco dummy van hun toekomstige realisatie. Bij Fedrigoni doe ik dat nog altijd. Elk voorstel wordt begeleid door een maquette. Zo kunnen klanten het effect van het papier op voorhand in real life ervaren. Ze ontdekken hoe het eruit ziet, welk gevoel het heeft, hoe de pagina’s openvallen… Tegenwoordig verloopt alles digitaal, maar je kan drukwerk niet beleven via een pdf. Je moet terug naar de materie.’

Meest uitgebreide papiercollectie

Het assortiment van Fedrigoni telt zo’n 2500 papiersoorten. ‘Het is de mooiste en meest uitgebreide collectie die er is’, aldus Katrien. ‘De materialen zijn van de allerbeste kwaliteit en qua toepassingen zijn er gewoon geen beperkingen. Over alles is nagedacht. Elk papier heeft een unieke naam en een eigen verhaal. En dan dat Italiaans, ik vind het geweldig. Het zorgt voor een extra dimensie, een soort romantiek.’

“Elk papier heeft een unieke naam en een eigen verhaal. En dan dat Italiaans, ik vind het geweldig. Het zorgt voor een extra dimensie, een soort romantiek.”

Of ze zelf ook een favoriete papiersoort heeft? ‘Er zijn zo veel mooie papieren, maar als ik er eentje moet noemen is het toch Savile Row. Omdat het een speciale betekenis voor me heeft. Mijn grootvader was kleermaker en heeft een grote invloed gehad op wie ik ben. Savile Row is gemaakt van gerecycleerde kledij. Heel speciaal, en een mooi voorbeeld van de duurzaamheidsfilosofie bij Fedrigoni. Daar investeren we heel hard in. Het Platinum Label van EcoVadis is daar het beste bewijs van.’

Katrien Maes staat klaar om jou te inspireren tijdens de volgende ontbijtsessie. Bereid je voor op een boeiende sessie waarin Katrien je zal betoveren met haar expertise als vertegenwoordiger van Fedrigoni.

Inschrijven kan op de website van Café Cliché.

Leukste team(building) van Mechelen en omstreken cover

Leukste team(building) van Mechelen en omstreken

Teamwork en communicatie zijn belangrijke schakels bij Buroform, en daarom vinden we het belangrijk om die schakels af en toe extra aan te sterken door met het team eens wat anders te doen. Een gezonde dosis competitie kan ons wel smaken, dus trokken we naar Burney’s, hier in Mechelen, voor een namiddag vol plezier.

De teambuilding begon met een gezellig aperitief en een woordje van Jesse, gevolgd door enkele rondjes karting. De sfeer zat er meteen goed in terwijl we vol spanning de nek-aan-nek race tussen Jesse en offsetdrukker Jani aanmoedigden.

Daarna werden onze dagdagelijkse afdelingen willekeurig door elkaar gehaald toen we in teams gingen bowlen. De pret was niet te drukken. Hoewel het aantal ballen dat in de goot belandde een goed bewaard geheim blijft, kunnen we je wel vertellen dat er sommigen zowat hun eigen spelregels hadden bedacht!

Alsof dat nog niet genoeg was, gingen we na het bowlen de strijd aan in een dartstoernooi, poolen en kikkeren. En terwijl sommigen van ons de pannen van het dak zongen in de karaoke corner, genoten anderen van een verhitte competitie. Van al dat plezier krijg je honger, dus sloten we af met een heerlijke dinner & drinks. Kortom, het was een avond vol grappen, grollen en vooral: onvergetelijke verhalen.

Hoewel we als team stevig aan elkaar hangen, hebben we tijdens het werk niet altijd de kans om eens over wat anders te babbelen. Deze avond lukte dat wel, en dat heeft onze band alleen maar versterkt. Het is fijn om te werken met mensen waar je af en toe buiten je werk ook leuke dingen mee mag doen.

Wie weet, misschien ben jij wel de perfecte aanvulling op ons team! Ben je nog op zoek naar een uitdaging binnen de grafische sector? Neem dan gerust even een kijkje in onze vacatures.

Ga je een boek ontwerpen? Zo bereken je de rugdikte cover

Ga je een boek ontwerpen? Zo bereken je de rugdikte

Ben je van plan een boek, brochure of magazine te maken met een gelijmde of genaaide rug? Dan is het belangrijk op voorhand de exacte rugdikte te kennen. Zo weet je precies hoeveel ruimte je hebt voor de titel en eventuele andere grafische elementen, en kan je je ontwerp mooi laten doorlopen over de hele omslag.

Omslagcalculator
Klik op de afbeelding om de rugdikte van je boek te berekenen.

De rugdikte berekenen met onze calculator

Hoe bereken je de rugdikte nu precies? Alles hangt af van het aantal pagina’s, de gebruikte papiersoorten voor de cover en het binnenwerk en het gewicht ervan. Gelukkig hoef je verder helemaal geen rekenwonder te zijn. Bij Buroform hebben we een handige online tool ontwikkeld die de berekening in een wip voor jou maakt. Je geeft gewoon de gevraagde parameters in en onze calculator doet de rest.

> Naar de rugdiktecalculator

Je papierkeuze beïnvloedt de rugdikte

Papier is er in allerlei soorten, maten en gewichten. Welk type je precies kiest, heeft een grote invloed op de rugdikte van je boek. Beschikt je creatie over niet zoveel pagina’s, maar wil je toch een brede rug? Dan kan je gaan spelen met de papierdikte. Een dikkere papiersoort maakt de rug automatisch breder. Een smallere doet uiteraard het omgekeerde. Of je gaat nog een stap verder en kiest voor opdikkend papier: het beschikt over meer lucht tussen de vezels, waardoor het voller is dan een niet-opdikkende variant van hetzelfde gewicht.

Hardcover boeken

Hardcover boeken zijn een geval apart. Ook daarvoor kan je perfect onze calculator gebruiken. Toch is het aangeraden eerst het binnenwerk te ontwerpen en te wachten met de omslag. Staat je design min of meer op punt? Vraag dan eerst een werktekening bij ons aan voor de cover. Zo kunnen wij de rugdikte perfect afstemmen op je ontwerp, wat een nog mooier eindresultaat geeft.

Tekst of beeld op de rug

Gebruik je tekst of andere grafische elementen die mooi in het midden van de rug moeten komen? Dan moet je extra opletten. Boekbinden is en blijft een ambacht, wat betekent dat er altijd kleine afwijkingen mogelijk zijn. Gelukkig kan je die afwijkingen beperken door je bestand op een specifieke manier op te maken, bij voorkeur in Indesign. Een voorbeeldje van een gelijmde brochure met softcover en gelijmde rug:

  1. Maak een apart Indesign-document aan voor je cover.
  2. Vink ‘pagina’s naast elkaar’ aan in de documentinstellingen en stel de marges in het document in op 0mm, met een bleed/afloop van 3 mm.
  3. Voeg 3 pagina’s toe.
  4. Klik op het hamburgermenu in het deelvenster ‘pagina’s’ en vink ‘volgorde van documentpagina’s wijzigen toestaan’ uit.
  5. Sleep de 3 pagina’s tegen elkaar in het deelvenster, zodat ze samen 1 spread vormen.
  6. Pas de breedte van de middelste pagina aan in functie van de berekende rugdikte (in onderstaand voorbeeld = 7 mm).
  7. Exporteer je document naar een pdf in spread met snijtekens, zodat ook de rugdikte een snijteken krijgt. Zo heeft de boekbinder alle info om de rug netjes in het midden te positioneren.
  8. Exporteer je binnenwerk als een pdf met losse pagina’s.
Rugdikte berekenen - cover opmaken in indesign

Lastminute wijzigingen? Calculeer opnieuw!

Voeg je extra pagina’s toe aan je boek? Of verander je bijvoorbeeld nog van papiersoort of -grammage? Geen enkel probleem natuurlijk, maar houd er wel rekening mee dat dit een invloed heeft op de rugdikte en het ontwerp van de omslag. Nadat alle wijzigingen zijn doorgevoerd, moet je de rugdikte dus opnieuw berekenen. Gewoon surfen naar onze calculator en je bent weer vertrokken!

Ben je klaar om de rugdikte van jouw boek te berekenen? Je kan onze rugdiktecalculator vinden via de eenvoudige link: buroform.be/rugdikte

Waarom kiezen voor LE UV drukken? cover

Waarom kiezen voor LE UV drukken?

Maximaal rendement, minimale energiekosten en buitengewoon mooi drukwerk. De LE UV offsetdrukpers is een bijzonder staaltje hoogtechnologie waarmee we als drukkerij alle kanten uit kunnen. Maar wat maakt deze innovatie nu zo interessant voor jou en je gedrukte communicatie? En voor welke projecten kan je LE UV best inzetten? Een kleine synthese!

Deadlinestress? LE UV garandeert razendsnel drukwerk

Inkt drogen neemt doorgaans veel tijd in beslag. Om dat proces te versnellen, gebruiken we bij een traditionele drukpers een transparante lak of smetpoeder als extra beschermlaag. Bij LE UV is dat niet langer nodig. De inkt droogt razendsnel. Het gevolg is dat je drukwerk veel sneller klaar is. We kunnen onmiddellijk met de afwerking aan de slag, wat resulteert in kortere doorlooptijden en snellere levertermijnen.

Daarnaast maakt de LE UV drukpers gebruik van push-to-stop-technologie. Daardoor werkt de pers bijna volledig automatisch. Onze drukkers moeten veel minder tussenbeide komen. We zijn in staat continu te blijven drukken, wat het hele productieproces in een stroomversnelling brengt.

Intensere kleuren en onnavolgbare beeldkwaliteit

De razendsnelle uitharding van de inkt heeft nog een ander voordeel: er is geen antismetpoeder meer nodig, waarmee ook het risico verdwijnt op de overzetting van inkt op bovenliggende vellen. Bovendien wordt de inkt veel minder geabsorbeerd door het papier. Je drukwerk krijgt daardoor veel scherpere en krachtigere kleuren.

Vroeger was het drukken van heldere beelden vooral een uitdaging op ongestreken papier. Dat neemt vrij veel inkt op, waardoor kleuren aan intensiteit verliezen. Dankzij LE UV is dat anders. We kunnen nu drukken op tactiel, ongestreken papier zonder aan kwaliteit in te boeten. Zeker voor een project met veel foto’s is dat een enorme troef. Wil je bijvoorbeeld een catalogus, kunst- of fotoboek laten drukken? Dan mag je ongeëvenaarde resultaten verwachten. Dankzij LE UV komen de beelden prachtig tot hun recht en krijg je drukwerk van de allerhoogste kwaliteit.

Milieuvriendelijke technologie

Bij Buroform investeren we voortdurend in ecologisch verantwoorde technologieën en materialen. De LE UV drukpers is een investering die perfect past in onze visie op duurzaam ondernemen. LE UV staat voor Low Energy Ultra Violet. In tegenstelling tot traditionele UV-offsetpersen gebeurt de inktuitharding door middel van energiezuinige lampen met een zorgvuldig uitgekiend spectrum. Daarnaast gebruikt de technologie amper 2 cl wasvloeistof per plaat en is er dankzij de stand-by-functie tot de helft minder stroom nodig.

Naast energie en water bespaart LE UV ook op papier. De machine vervangt, positioneert en controleert zelf haar drukplaten. Daardoor is er tot 10 keer minder papier nodig bij het instellen van de pers. De inschiet – het aantal vellen dat bij het afval terecht komt tijdens het instellen – ligt dus een pak lager. We moeten met andere woorden veel minder papier aankopen voor elke bestelling. Vanwege de actuele prijsstijgingen betekent dat een serieuze besparing, niet alleen voor ons, maar ook voor jou als klant.

Alle voordelen nog eens op een rijtje

Is jouw project geschikt om te drukken met LE-UV offset?

Offset of digitaal? Welke keuze is nu het meest geschikt voor jouw project? Op zich is er geen eenduidig antwoord. De ideale keuze hangt af van heel verschillende zaken. Soms is digitaal drukken nog steeds interessanter. Vooral bij kleine oplagen kan het goedkoper zijn, terwijl de resultaten heel knap blijven. Bij grote oplagen zoals boeken, magazines, catalogi en posters ligt dat iets anders. Dan is offset drukken een gigantische meerwaarde om de redenen die we hierboven hebben uiteengezet. De drukkwaliteit van LE UV is gewoon ongeëvenaard!

Klaar voor jouw eigen drukwerkproject bij Buroform? Connect met ons Kelly.

Buroform over de grens: in gesprek met Claire Evrard van het Zwitserse Common Modern cover

Buroform over de grens: in gesprek met Claire Evrard van het Zwitserse Common Modern

Internationale erkenning voor Buroform. Steeds vaker verschijnt onze drukkerij op de radar van designers en bedrijven uit het buitenland. Een daarvan is Common Modern uit Zwitserland, waarmee we sinds vorig jaar een nauwe samenwerking hebben. Het productiebureau is gespecialiseerd in luxueuze kantoorartikelen, van planners tot notepads en notebooks, die opvallen door hun natuurlijke prints in uitdagende kleurencombinaties. Wij spraken oprichter Claire Evrard over haar bijzondere feeling voor kwalitatief drukwerk en hoe ze die doortrekt in haar zogenaamde ‘Nature Pop-stijl’.

Hi Claire, even beginnen bij het begin: waarom ben je ooit met Common Modern gestart?

“Ik heb meer dan 20 jaar als grafisch ontwerper gewerkt voor allerlei klanten, van kleinschalige boetieks tot grote internationale bedrijven. Mijn werk heeft me over de hele wereld gebracht, tot in Melbourne, Londen, New York en Singapore. Ik heb meegewerkt aan zoveel merken en ze zien openbloeien dat ik op een bepaald moment mijn eigen brand wilde beginnen. Omdat je in Zwitserland weinig kantoorartikelen vindt met een uitgesproken grafische stijl, was mijn keuze snel gemaakt. Bovendien ben ik altijd dol geweest op drukwerk. Tijdens mijn carrière heb ik met veel drukkers samengewerkt. Ik vond het fantastisch om te zien hoe zo’n drukproces zich ontvouwt. Vier jaar geleden ben ik dan officieel gestart met Common Modern, dat zich specifiek richt op dagelijkse kantoorproducten met een speels en toch geraffineerd design.”

Hoe zou je de collecties van Common Modern zelf omschrijven?

“De natuur is mijn grote inspiratiebron. Grafische patronen en motieven vertrekken steeds vanuit natuurlijke vormen en silhouetten. Daarnaast staat kleur centraal: ik houd van gewaagde en onverwachte kleurencombinaties. Zo heb ik een eigen stijl ontwikkeld die ik ‘Nature Pop’ noem: op de natuur geïnspireerde ontwerpen die gewoon knallen. De eerste collectie heet bijvoorbeeld ‘Ginkgo Pop’. Deze lijn is gecreëerd op basis van de bladeren van een jonge Ginkgo Biloba-boom bij me thuis. Andere collecties zijn dan weer geïnspireerd op bijvoorbeeld lokale Zwitserse vruchten, schelpen uit Australië of de bossen rond de regio waar ik woon.”

Naast de ‘standaard’ kantoorartikelen, werk je ook producten op maat uit. Wat kunnen klanten precies verwachten?

“Het uitgangspunt van Common Modern is om alledaagse kantoorartikelen te ontwerpen met net dat tikkeltje extra finesse. Notitieboekjes, kalender, kaarten, planners, we proberen er altijd iets speciaals mee te doen. Zo creëren we iets dat mensen inspireert en niet zomaar weggooien na gebruik. Onze producten zijn leuk om te geven, om van te genieten en te bewaren. Steeds vaker ontwerpen we ook stationery collecties voor musea die zich aangesproken voelen door onze Nature Pop-stijl.”

De natuur is veel meer dan enkel een inspirator voor jou. Je kiest bewust voor milieubewuste materialen en productieprocessen. Hoe belangrijk is duurzaamheid in het verhaal van Common Modern?

“Ik ben bezorgd om onze planeet. Om de toekomst van onze kinderen. Met Common Modern is het niet de bedoeling gewoon nog meer spullen op de wereld te zetten. De producten moeten bruikbaar en recyclebaar zijn. Materialen, productieprocessen en partners, alles en iedereen waarmee we werken moet die visie ondersteunen. Duurzaamheid zit op die manier ingebakken in heel onze bedrijfsfilosofie.”

En nu de hamvraag: hoe ben je eigenlijk in contact gekomen met Buroform?

“Een tijdje geleden was ik op zoek naar een nieuwe bindtechniek voor een speciale planner die ik ontworpen had. Op een bepaald moment kwam ik in contact met Brepols, een partner van Buroform. Zij raadden me aan eens langs te gaan bij jullie en stelden me voor aan Jesse. Na een goed gesprek en rondleiding in de drukkerij is de bal aan het rollen gegaan.”

Vanwaar je keuze voor een Belgisch bedrijf?

“Voor mij is het belangrijk producten te maken die echt kwalitatief zijn. Tegelijk wil ik het productieproces zo dicht mogelijk bij huis houden. Ik zocht sowieso een partner binnen de EU. Omdat mijn man Belg is, kwam ik snel in jullie land uit. Ik heb hier veel familie en kom geregeld op bezoek, ook voor mijn werk. Daarnaast had ik vanaf het eerste contact een erg goed gevoel. Jesse heeft me rondgeleid in de drukkerij en een resem gerealiseerde projecten laten zien. Ik had daar een geweldig gevoel bij. Detaillering is voor mij ontzettend belangrijk en je merkt gewoon dat Buroform daar net zo hard mee bezig is. Ik houd van het gevoel van papier, de sensatie om erop te schrijven, van de rijkdom en diepte van kleuren, de perfectie van bindwerk, speciale druktechnieken, enzovoort… Dat Jesse en zijn team meteen echt begrepen waar ik naartoe wilde met mijn verhaal, heeft me helemaal over de streep getrokken.”

Common Modern boomt. Welke plannen koester je nog voor de toekomst?

“Binnenkort lanceren we een nieuwe ontwerpservice voor musea, botanische tuinen en culturele centra. De bedoeling is collecties uit te brengen die inspelen op het verhaal en de unieke locatie van die organisaties. Als dit succesvol wordt, zou ik de service graag opentrekken naar andere bedrijven en sectoren. Sterke merkverhalen vertalen naar Nature Pop, dat is het grote doel voor de toekomst.”

Bedankt voor je tijd en enthousiasme Claire. En nog heel veel succes!

Een brandportal voor Lunch Garden cover

Een brandportal voor Lunch Garden

Grote spelers zoals restaurantketen Lunch Garden beschikken vaak over meerdere vestigingen. Stuk voor stuk moeten die communiceren volgens de huisstijlrichtlijnen. Een uitdaging, maar niets wat BAAS niet geregeld krijgt: via ons brandportal kan elk filiaal in België makkelijk promomateriaal personaliseren en bestellen, in lijn met de overkoepelende merkidentiteit.

Eén gecentraliseerde marketingomgeving

Via BAAS verzamelt Lunch Garden alle marketingmaterialen op één online plek. Van flyers en affiches over stickers en vouchers tot zelfs grote banners: elke vestiging kan op het platform terecht voor de vereiste producten. Dan hebben we het over zowel digitale assets als fysieke materialen.

Gepersonaliseerde branded templates

BAAS betekent efficiëntie, flexibiliteit en gebruiksgemak. Het platform maakt gebruik van huisstijltemplates waar alle vestigingen mee aan de slag kunnen. Zo personaliseert elk Lunch Garden-filiaal zijn vouchers met unieke codes en vervaldatums. Minder werk én tijdswinst voor de marketingafdeling.

Unieke login voor elk filiaal

Alle filialen beschikken over een eigen login om merkmaterialen te personaliseren, downloaden en bestellen. Wij krijgen de aanvragen binnen, zetten de drukpersen in gang en leveren alles tijdig op de afgesproken locatie.

Merkmaterialen altijd op voorraad

Lunch Garden gebruikt BAAS niet enkel voor print-on-demand, maar ook voor voorraadbeheer. Ons magazijn stockeert een resem printproducten. Iets nodig? Wij leveren het gewenste materiaal op het gewenste moment.

Van levering tot plaatsing

Buroform levert en monteert promotiemateriaal in alle 62 restaurants in België. Start Lunch Garden een nieuwe campagne? Op één dag tijd voorzien we elke locatie van het nodige. Efficiëntie, consistentie en merkversterking ineen.

Jouw eigen brandportal op maat?

Wat BAAS doet voor Lunch Garden, kan het ook voor jou. Wil jij al je marketingmateriaal op één centrale plaats beheren? Dan ontwikkelen we een brandportal op maat, dat perfect aansluit bij wat jouw merk en filialen nodig hebben.

Ontdek hoe wij jouw merkervaring kunnen vereenvoudigen en versterken tijdens de ontbijtsessie op 29 februari 2024. Meer info en inschrijven kan via: cafecliche.be/ontbijtsessies

Op bezoek: van HeesPatist Boekbinders cover

Op bezoek: van HeesPatist Boekbinders

Bij Buroform zijn we altijd op zoek naar manieren om onze kennis te verdiepen. Onlangs brachten we een bezoekje aan één van onze partners: boekbinderij Patist. Ons doel? Het geheim achter perfect gebonden boeken ontrafelen om het eindresultaat van onze boeken naar een hoger niveau te tillen. We gingen in gesprek met Mike Silva, Manager bij van HeesPatist Boekbinders. Zijn ervaringen en uitdagingen gaven ons waardevolle inzichten.

Mike, vandaag is er een heel groot aanbod aan papiersoorten. Welke uitdagingen brengt dat met zich mee voor jullie als boekbinderij?

“Looprichting, grammage, aantal pagina’s, impositie,… er zijn tal van factoren die het eindresultaat beïnvloeden. Dat maakt ons werk natuurlijk interessanter. We vinden het vooral belangrijk, en dat is ook zo fijn aan de samenwerking met Buroform, dat er een open communicatie bestaat tussen de boekbinder en de drukkerij. Door goed samen te werken, sturen we een project in de juiste richting voor een schitterend eindresultaat.”

Hoe kunnen boekontwerpers creatief aan de slag met de brede waaier aan mogelijkheden?

“Het is vanzelfsprekend dat boekontwerpers goed moeten communiceren met de drukkerij – of rechtstreeks met de boekbinder om de verschillende mogelijkheden te kennen. Hoe meer je als ontwerper weet over de opbouw van een boek, hoe groter je vrijheid.”

Is een mooi boekontwerp duur?

“Ha! Nee natuurlijk niet (glimlacht). Het is een groot misverstand dat mooie boeken duurder zijn dan minder mooie boeken. De schoonheid van een boek zit hem in de manier hoe er gespeeld wordt met de mogelijkheden. Neem bijvoorbeeld een boek met een open rug: het productieproces daarvan is identiek aan dat van een genaaide hardcover, maar dan zonder het omkleven van grijsbord. Toch geeft het eindresultaat een totaal ander karakter. Ook hier geldt opnieuw: hoe meer je als ontwerper weet over de opbouw van een boek, hoe groter je vrijheid. Zelfs met een beperkt budget zijn er eindeloos veel mogelijkheden om iets speciaals te creëren.”

Kan je uitleggen hoe wij als drukkerij de kwaliteit van het eindproduct kunnen beïnvloeden?

“Wat nog niet iedereen weet is dat papier nooit 100% haaks van bij de leverancier komt. Door de vellen vooraf haaks te snijden, leg je reeds de basis voor een mooi eindresultaat. Hierna speelt ook de impositie een grote rol. Als er beelden zijn die over 2 pagina’s moeten doorlopen, is het een slim idee om in de impositie al na te kijken dat er zo min mogelijk moet worden nagesneden. Zo ontstaan er minder afwijkingen en kunnen we nauwkeuriger inbinden.”

Hoe ziet de toekomst van het boekbinden eruit volgens jou?

“Mooie boeken zullen altijd blijven bestaan, maar ik vind het vooral belangrijk dat de kennis van het boekbinden niet verloren gaat. We moeten het niet onder stoelen of banken steken: er zijn nog heel weinig opleidingen beschikbaar voor de nieuwe generaties boekenmakers, ook al is het nét zo’n prachtig beroep.

Op de vraag of er nog nieuwe bindwijzen zullen ontstaan, antwoordt Mike optimistisch: “Ik denk dat alles intussen al bestaat, maar er is oneindig veel ruimte voor creativiteit met flappen, wikkels, uitsnedes, druk op de katernen of druk op de snede en meer.”

Hartelijk dank voor het warme onthaal, Mike.
Tot snel weer!

Team Buroform

Terug naar het stenen tijdperk? Hoe Stone Paper werk maakt van de transitie naar een efficiëntere en duurzamere papierproductie cover

Terug naar het stenen tijdperk? Hoe Stone Paper werk maakt van de transitie naar een efficiëntere en duurzamere papierproductie

Dat onze planeet kreunt om hulp is al lang geen geheim meer. Om het milieu te ontlasten, moet iedereen zijn steentje bijdragen, ook de printindustrie. De ironie van die boodschap: dat kan letterlijk. Voor Toerisme Oost-Vlaanderen drukten we onlangs landkaarten op steenpapier. Jawel, papier gemaakt van gemalen steenafval in plaats van houtvezels. Een volledig boomvrij materiaal dus, dat een milieubewust alternatief vormt voor het traditionele product. We spraken met Marc Heddes en Allard Lith van Stone Paper, het Nederlandse bedrijf dat sterk inzet op de overgang van pulppapier naar steenpapier. “Beide kunnen perfect naast elkaar bestaan. Maar er is wel een omslag nodig in onze manier van denken, om op een efficiëntere en duurzamere manier te produceren.”

Wat gebeurt er als je ‘Stone paper’ nat maakt?

Tot voor enkele jaren importeerde Marc Heddes verpakkingen uit Azië naar Nederland. Tijdens een van zijn reizen ontmoette hij op een beurs iemand uit Hong Kong. De man stelde hem een bijzonder materiaal voor, uitgevonden in Taiwan: papier gemaakt van kalk, dat volledig waterresistent is en een hoge scheurweerstand heeft. Terug thuis begon de Nederlander zich verder te verdiepen in zijn ontdekking, samen met bevriend drukker Allard Lith. Die wees hem op de uitstekende bedrukbaarheid en veelzijdige toepassingsmogelijkheden, maar ook op het uitzonderlijke milieuaspect: voor de productie zijn geen bomen, noch water en chemische middelen nodig. “In deze tijd, waarin duurzaamheid zo belangrijk is, was dat voor ons echt een eyeopener”, vertellen Heddes en Lith. “Steenpapier heeft alle kwaliteiten van gewoon papier, maar het productieproces is een pak minder schadelijk voor het milieu. Het vereist veel minder energie, de CO2-uitstoot is aanzienlijk kleiner en er is geen water nodig. Vooral dat laatste is toch nog steeds een van de grootste problemen van de traditionele papierindustrie. Bovendien bestaat steenpapier integraal uit restafval en gerecycleerd materiaal. Het hoofdbestanddeel is calciumcarbonaatpoeder, voornamelijk gewonnen uit steenafval van marmermijnen. Dat wordt gebonden met HDPE, een schone kunststof die bestaat uit koolstof en waterstof. Aan de hand van een kort, maar uiterst efficiënt proces wordt die mix geperst tot dunne vellen papier. Na het aanbrengen van een toplaag, is het materiaal vervolgens klaar voor gebruik.”

Steenpapier naast pulppapier

Vandaag verdelen Heddes en Lith steenpapier onder de toepasselijke noemer ‘Stone Paper’ met als doel een duurzamer alternatief te bieden voor pulppapier. Als drukkerij kunnen wij die missie alleen maar toejuichen en aanmoedigen. Natuurlijk kan de printsector niet om traditioneel papier heen, maar het is wel noodzakelijk om na te denken over varianten die minder belastend zijn voor onze leefomgeving. “We willen vooral het bewustzijn aanscherpen dat de twee dingen naast elkaar kunnen bestaan”, benadrukken Heddes en Lith. “Traditioneel papier vervangen is niet realistisch, maar steenpapier kan wel een aanvulling vormen op het bestaande assortiment. De laatste jaren zijn er in de papierindustrie belangrijke stappen gezet om duurzamer te produceren. Alleen nemen die initiatieven de zware impact op het milieu nog te weinig weg. Steenpapier biedt kansen om de sector te innoveren, met respect voor onze aarde en biodiversiteit. Door beide materialen slim te combineren en strategisch toe te passen, is het mogelijk efficiënter te produceren en onze ecologische voetafdruk drastisch te verminderen.”

Wat met de recyclage van Stone Paper?

Dat de boodschap van Stone Paper aanslaat, is de laatste jaren af te lezen aan de groeiende afname in Europa. Steeds meer bedrijven en drukkerijen kiezen voor het materiaal vanwege de unieke milieuclaims. Dat die niet uit de lucht gegrepen zijn, bewijst ook het Castor Gaea-certificaat dat Stone Paper vorig jaar ontving van het Nederlandse keuringsinstituut KIWA. Het label wordt uitsluitend uitgereikt voor producten die aantoonbaar minder schadelijk zijn voor het milieu, zo min mogelijk schaarse grondstoffen gebruiken en afval hergebruiken als basis voor iets anders. Ook dat laatste is een belangrijke eigenschap van Stone Paper: niet enkel wordt calciumcarbonaat vaak hergebruikt als vulmiddel in plastics, ook het bindmiddel, een gerecyclede polyethyleenkorrel, kan gesmolten en gerecycleerd worden in verschillende producten, zoals kunstgras, tapijten en cement. “In feite kan je Stone Paper telkens weer omzetten in nieuw Stone Paper. Het materiaal kan eindeloos hergebruikt worden”, aldus Heddes. “Een van onze belangrijkste ambities is dat circulaire proces de komende jaren verder te stroomlijnen. Voorlopig zijn de faciliteiten in Europa daar nog niet helemaal klaar voor, maar er wordt wel hard aan gewerkt, samen met verschillende partners.”

Stone Paper en LE UV

Stone Paper heeft de uitstraling van luxe mat papier en wordt gebruikt voor talloze toepassingen. Van brochures en notebooks tot kookboeken, menukaarten en wijnetiketten. Door de waterresistentie en hoge scheurvastheid wordt het papier bovendien vaak gebruikt om fiets-, wegen- en landkaarten te bedrukken, zoals wij deden voor Toerisme Oost-Vlaanderen. “Stone Paper is breed inzetbaar en perfect geschikt voor zowel vellen- en rotatie offset als voor diepdruk en digitale druk”, leggen Heddes en Lith uit. “Het interessante is dat het papier weinig inkt absorbeert, wat bij ongestreken papier wel het geval is. Bijgevolg moet je dus minder inkt gebruiken. In het project met Toerisme Oost-Vlaanderen is het materiaal bovendien gecombineerd met de LE UV-drukpers. Dat zijn twee handen op één buik. Bij LE UV-drukken is de inkt in een oogwenk droog, waardoor de inkt niet kan overzetten of vegen. Kleuren zijn daarom ook veel krachtiger en helderder dan bij traditioneel drukken, waardoor je prachtige resultaten verkrijgt.”

Eindejaarsdrukwerk: hoe val je op tussen al dat eindejaarsgeweld? cover

Eindejaarsdrukwerk: hoe val je op tussen al dat eindejaarsgeweld?

Print leeft onder ons. Kliks en snelheid maakten de afgelopen jaren plaats voor papier en authenticiteit. Authenticiteit ligt goed in de markt en ook bedrijven herontdekken de kracht van kwalitatief eindejaarsdrukwerk: middenin de digitale zondvloed zorgt print voor een rustpunt. En geen periode die meer geschikt is voor een terugkeer naar de traditie dan eindejaar natuurlijk!

Maak het verschil met papier

De keuze van papier bepaalt de uitstraling van je eindejaarsgeschenk. Dikte, gewicht, textuur, afwerking,… spelen allemaal een rol. Voor een flyer bijvoorbeeld gebruik je doorgaans papier van 135 gram, een kerstkaart mikt al snel op 300 gram. Kies je daarnaast voor een gladde of matte structuur? Of opteer je liever voor een korrel zodat het papier nog meer beleving en tactiliteit oproept? Elk aspect heeft zijn effect: de coating, de kleuren, de beschrijfbaarheid. Uiteraard helpen wij je graag bij deze keuze als dat voor jou niet evident is.

Kalender in opdracht van: Superkraft

Een professioneel ontwerp

Doe voor het design van je drukwerk een beroep op een professionele ontwerper. Uiteraard kunnen veel mensen overweg met InDesign en Illustrator, maar niet iedereen is creatief genoeg om er echt iets speciaals van te maken. Elk zijn talent en ervaring, niet waar? Een grafisch designer weet hoe hij of zij aan de slag moet met doelgroepen, heeft een beter zicht op de verhoudingen tussen tekst en beeld, kan spelen met kleuren én – niet onbelangrijk – heeft kennis van drukwerk en de processen erachter.

Niet te veel, wel de juiste woorden

Niet alleen een aantrekkelijk design zorgt voor aandacht. De manier waarop je je boodschap verwoordt, zegt evenveel. Gebruik nooit te veel tekst: mensen lezen niet graag lange berichten. Wat wél werkt, is je ontvanger rechtstreeks aanspreken. Niemand blijft onbewogen bij het zien van zijn eigen naam…

Houd de kalender in het oog

Wat geldt voor de eindejaarsperiode, geldt ook voor andere grote momenten tijdens het jaar. Valentijn, complimentendag, Pasen, een verjaardag of andere levensgebeurtenis. Grijp belangrijke data en gebeurtenissen aan om contact te maken met je doelgroep, zodat ze zich betrokken voelt bij je onderneming. Relaties ontwikkel je op lange termijn. Je moet blijven investeren in je partners en klanten, ook nadat je eindejaarsdrukwerk de deur uit is.

Eindejaarsdrukwerk vraagt om cadeautje

Mensen worden graag verwend. Een kaartje als attentie komt altijd goed binnen. Maar wil je ze echt laten voelen hoeveel ze voor je betekenen, doe dan dat tikkeltje extra. Laat je interesse zien door een cadeautje toe te voegen aan je attentie. Mensen worden niet alleen graag verwend, ze zijn ook snel geneigd om iets terug te geven. Of in deze: een beroep te doen op jouw diensten of iets te kopen bij jou. Bovendien kan je met een geschenk de effectiviteit van een campagne meten. Geef de ontvanger een code die hij of zij online kan gebruiken om er zijn voordeel mee te doen.

Ben jij klaar om je klanten omver te blazen met een prachtige kalender? Wij voeren je ideeën tot in de puntjes uit. Toch hier en daar een vraag bij? Spring eens binnen, en we vertellen alles wat je wil weten. Maak snel een afspraak met Kelly.